Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Háromszor gyorsabban nőnek a balti gazdaságok

A tavalyi negyedik negyedévben átlagosan 3,5 százalékkal nőtt az uniós országok GDP-je. A magyar növekedési adat az átlagtól kicsit maradt csak el, a közép-kelet európai országok gazdasága viszont a magyarnál jóval gyorsabb ütemben nőtt.
A magyar 3,4 százalékos gazdasági növekedés csak egy tized százalékkal maradt el az unió 27 tagországnak átlagától, ám míg a hazai növekedés tavaly minden negyedévben lassult, az unió egészében folyamatosan gyorsult.

Az unió gazdasági motorjának számító Németországban például 2006 első negyedévében még csak 1,9 százalékkal, a negyedik negyedévben viszont már szinte kétszer akkora ütemben, 3,7 százalékkal nőtt a GDP.

A magyar növekedési adat alig valamivel több, mint a fele a cseh 5,8 százaléknak, és messze elmarad a lengyel 6,6 vagy a kiemelkedően gyors szlovák 9,6 százaléktól. Igaz, hogy viszonylag alacsony szintről, de a román GDP is 7,6 százalékkal nőtt.

A másik újonnan csatlakozott tagállam, Bulgária gazdasága is közel hat százalékos ütemben nőtt 2006 utolsó negyedévében, így a két újonc adatai nem is rontották le az unió egészének átlagát.

Azon országok közül, amelyek részletesebb bontásban is közöltek adatokat az unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak, a lakossági fogyasztás dinamikája szempontjából Magyarország a sereghajtó, közel fél százalékos visszaeséssel, az élen pedig Lettország áll, ahol a kiigazított adatok alapján a lakosság fogyasztása több mint négy százalékkal nőtt.

Emellett a balti ország dicsekedhet a legmagasabb GDP növekedési rátával is, ami az utolsó negyedévben közel 12 százalékos volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatott haláleset hírzárlattal

Továbbra is teljes a hírzárlat Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő halálával… Tovább olvasom