Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Háromrizses rakottas gombamártással

Hozzávalók 4 személyre:

1 fej vöröshagyma

10 dkg sárgarépa

10 dkg zöldbab (mélyhűtött)

10 dkg zöldborsó (mélyhűtött)

20 dkg rizs

20 dkg barnarizs

10 dkg vadrizs

1 dl olaj

50 dkg darált hús

1 teáskanál oregánó

1 evőkanál vágott petrezselyem

2 tojás

A gombamártáshoz:

20 dkg gomba

10 dkg póréhagyma

3 evőkanál olaj

1 teáskanál vágott petrezselyem

2 dl tejszín

Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a hagymát apróra, a répát kisebb darabokra vágjuk. A rizsféléket leöblítjük, lecsepegtetjük.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olaj felét, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd rátesszük a darált húst. Fehéredésig kevergetjük. Sózzuk, borsozzuk, és kevés víz hozzáadásával pároljuk. Amikor félig megpuhult, beletesszük a répát, és tovább pároljuk. Amikor a répa már majdnem puha, beletesszük a többi zöldséget, fűszerezzük még, ha szükséges, megszórjuk az oregánóval, a petrezselyemmel, és puhulásig pároljuk. Amíg puhul, elkészítjük a rizseket. A vadrizst és a barna rizst sós, forró vízben megfőzzük, amikor puha (nem lesz teljesen puha, inkább csak „jól harapható" lesz!), leszűrjük. A fehér rizst az olaj másik felén megpirítjuk, és 4 dl forró vízzel felöntjük. Sózzuk, és letakarva kis lángon 2-3 percet főzzük, majd elzárjuk alatta a tüzet, és 30 percen át hagyjuk lefedve. Amikor kész, összekeverjük a rizseket, hozzátesszük a tojásokat, ha kell, fűszerezzük. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Hőálló tálat kiolajozunk, és beletesszük a rizs felét, majd rárétegezzük a zöldséges húst, és a rizs másik felével betakarjuk. 15 percig sütjük, a gombamártással tálaljuk.

A gombamártáshoz a gombát megtisztítjuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A pórét is megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk. Az olajon megfuttatjuk a pórét, rátesszük a gombát és összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel. Pici vizet öntünk rá, majd a tejszínt is belekeverjük. Jól összeforraljuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 847 kcal 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes gyógyszerteszt

Lapzártánkig életveszélyes állapotban volt egy nagy-britanniai gyógyszerkísérletnek a két… Tovább olvasom