Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Hároméves várólista

Győr-Moson-Sopron - A térdprotézisműtéteknél egy év alatt duplájára nőtt a várólista hossza, így csaknem három évet (972 napot) kell várnia annak, aki Győrben műttetné meg magát. Sopronban majdnem a tízszeresére nőtt a várakozási idő ugyanennél a műtétnél: 300 napnál tartunk.

Tavaly február 1-jétől tették kötelezővé a hazai kórházak számára, hogy bizonyos betegségeknél a várólistákat nyilvánossá tegyék. Az egészségbiztosítási felügyelet azóta rendszeresen közli is az intézmények által leadott számokat, s bár hónapról hónapra ritkán lehetett látni kiugró változásokat, de amikor egy év összehasonlítását néztük, már drámai különbségeket találtunk.

Lássuk részletesen a megye két legnagyobb, illetve a nyugat-dunántúli régió meghatározó intézményeit: a csípőprotézis-beültetéseknél a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a 2008 februárjában közölt statisztika szerint 350 nap volt a várakozási idő, most 486 nap; a soproni Erzsébet-kórházban 40 nap helyett most 300 napon túl fekhet csak kés alá a beteg. A térdprotézis esetében Győrben egy év alatt 450-ről 972 napra nőtt a várakozási idő, Sopronban a csípőhöz hasonlóan az először regisztrált 40 napról 300-ra. A győri Petz-kórház esetében az Egészségbiztosítási Felügyelet is megjegyzi a legfrissebb (2009. februári) elemzésekor: a legnagyobb emelkedést a győri Petz Aladár-kórház könyvelte el a térdprotézisműtéteknél, ahol az utolsó előtti jelentéshez képest – tehát egy hónap alatt – fél évvel nőtt a várólista hossza.

A várólistákat egy éve kell nyilvánosságra hozniuk a kórházaknak, ez idő alatt jelentős változások történtek – sokszor nem pozitív irányban. Fotó: H. Baranyai Edina
A várólistákat egy éve kell nyilvánosságra hozniuk a kórházaknak, ez idő alatt jelentős változások történtek – sokszor nem pozitív irányban. Fotó: H. Baranyai Edina

Szürkehályog-műtéteknél is lényegesen több türelemre van szükség, mint egy éve: a Petz-kórházban 103 nap helyett most 199, az Erzsébetben 31 nap helyett 85-öt kell várni a beutalóra. A nőgyógyászati műtétek várólistája esetében azonban végre fordul a mérleg nyelve: Győrben 38 napról 24-re, Sopronban 12-ről 7-re csökkent a várólista. Kis híján ugyanezt lehetett volna elmondani a gerincstabilizáló operációkról is, Győrben azonban éppen a legutóbbi statisztikánál nőtt 56 nappal a várakozási idő, s lett így 71 napos a lista – ez pedig a tavalyi 65 naphoz képest már nem pozitív fordulat. (Hasonlóan jelentős ugrást látni a gerincsérvműtéteknél is: itt 10-ről 48 napra nőtt a várólista.) A diagnosztikus katéterezésnél – amit szintén Győrben végeznek – azonban a tavalyi 19 napról most tízre csökkent a várakozási idő.

Tisztaval Aranka már túl van a szürkehályog-műtéten, amelyre ő is hónapokat várt. Fotó: Krizsán Csaba
Tisztaval Aranka már túl van a szürkehályog-műtéten, amelyre ő is hónapokat várt. Fotó: Krizsán Csaba

Ígértük, hogy megnézzük a régió (Vas, Veszprém, Zala megye) kórházainak adatait is – ezt egy éve is megtettük. Ebben az összehasonlításban a megyei kórházak néhány helyen most is jobban állnak: a szombathelyi Markusovszky Lajos Kórházban a térdprotéziseknél elérték a lélektaninak nevezett határt: kereken 1000 napot kell várni, a csípőprotézisre pedig 890-et. Azt hozzá kell tenni, hogy ez utóbbi adattal a szombathelyi kórház országosan is csúcstartó. A térdprotéziseknél az egri Markhot Ferenc Kórház viszi a prímet 1550 nappal; ráadásul úgy, hogy a korábbi (2008. október-novemberi) statisztikájukat 336 nappal így is sikerült csökkenteni. De vissza a régiós kórházakra: Zalaegerszegen az a beteg jár a legrosszabbul, akinek epeköve van: itt ugyanis 60 nap után kerülhet műtőasztalra, szemben Győrrel, ahol 18 napon belül kezelik a betegségét.

(Az adatok részletesen is megtalálhatók a www.ebf.hu internetes oldalon, a cikkben szereplő számok is innen származnak.)

Az átlag európai, de nagyok a különbségek

Amiben nincs változás: a Magyarországon vezetett kórházi várólisták hosszúsága nem tér el az európai átlagtól, vagyis a magyar biztosítottaknak sok esetben ugyanannyit kell várniuk a nem sürgős műtétekre, mint az olaszoknak, svédeknek vagy angoloknak. Magyarországon az jelent problémát igazán, hogy az egyes intézmények között komoly különbségek alakultak ki, illetve a hónapok során komoly különbségek születtek a volumenkorlátok miatt. Látva a tendenciát a tipikusan hosszú várakozási idővel jellemezhető műtéteknél, egyelőre nem tűnik úgy, hogy jelentősen változna. Sőt.


Olvasóink írták

  • 1. matriné 2009. február 13. 10:32
    „Biztos kevés "műanyag hulladékot" szednek össze és és nincs alapanyag? Vagy hiányzik a fröccsöntő szakma is. De lehet, hogy kevés az esztergályos? De az is lehet, hogy itt is sztrájkolnak az illetékesek, csak ép a sajtó nem írja meg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne csak az adós vállalja a válság kockázatát?

A forint gyengülése miatt megnövekedett törlesztő részletekről hamarosan a bíróságnak is tárgyalnia… Tovább olvasom