Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Három kérdésre igent mondott az AB

Az Alkotmánybíróság (AB) döntése értelmében a Fidesz–KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban, a termőfölddel, a kórház-privatizációval és a kizárólag patikán belüli gyógyszerárusítással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekben megkezdődhet az aláírásgyqjtés – jelentette be Bihari Mihály, a testület elnöke.
Két kérdésben, a kormánytagok felelősségére és a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó kezdeményezéseket illetően az AB helybenhagyta az OVB aláírásgyqjtő ív hitelesítésének megtagadására vonatkozó határozatát. További két kérdést, a vizitdíjra és tandíjra vonatkozóakat az OVB-nek újra meg kell vizsgálnia. A vizitdíjjal kapcsolatos határozatot az AB szerint formai, míg a másikat tartalmi okok miatt kell újra napirendre tqznie az OVB-nek. Tehát a Fidesz– KDNP hét népszavazási kérdéséből ötnek a sorsát véglegesen eldöntötte az AB: megindulhat az aláírásgyqjtés a termőfölddel, a kórház-privatizációval és a kizárólag patikán belüli gyógyszerárusítással kapcsolatban, míg a kormánytagok felelősségével és a nyugdíjasok munkavállalásával kapcsolatban bizonyosan nem lehet népszavazást tartani.
Az egyik népszavazási kezdeményezés, amelyben új eljárásra kötelezte az OVB-t az AB, a vizitdíjjal kapcsolatos. Ebben a kérdésben formai okból semmisítette meg az OVB hitelesítést megtagadó határozatát, ugyanis az OVB döntésének meghozatalakor még nem volt hatályos a 2007. évi költségvetési törvény, amellyel az OVB szerint kapcsolatban van a vizitdíj és így az tiltott népszavazási tárgykör.
Bihari szólt arról is, hogy a „népszavazási dömping” kapcsán felvetődött számos kérdés, többek között a népszavazási eljárás átfogó felülvizsgálata, továbbá az a probléma, hogy a népszavazást megelőző procedúra túl hosszú ideig, akár egy évnél is tovább tarthat.
Bihari Mihály szerint problematikus az is, hogy nincs megfelelő módon szabályozva az alkotmányban, illetve törvényben, hogy mennyi ideig köti egy sikeres népszavazás eredménye az Országgyqlést, illetve mikor és hogyan lehet azt megváltoztatni, illetve ugyanabban a tárgykörben mennyi idő múlva lehet ismételten népszavazást tartani. Az ezzel kapcsolatos indítványokat az AB egyesítette és a közeljövőben döntést hoz – tette hozzá. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetkőzőshow

Ami ebből a témából kiaknázható volt, azt megtette a bulvársajtó. Előbányászták a… Tovább olvasom