Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Három héttel korábban szüretelnek

A szőlészek és a méhészek szeretik, ha nyaranta sok a napsütéses órák száma, de az idei rendkívüli forróság még nekik is túlzottnak számított. Így a szüret a szokásosnál előbb kezdődhet és kevesebb lesz a méz.

– Leleveleztük a szőlőt, a fürt elől leszedtük a leveleket, hogy jobban érje a nap, de idén épp ezzel tettünk neki rosszat. Szinte lesült a forróságban – mondta el Bedők Zoltán, akinek Nyúlon van borpincéje és úgy véli, több mint három héttel előbbre van a szőlő az érésben a szokásosnál. A cserszegi fűszerest már lehet csipegetni, de azt még nem meri megjósolni, lesz-e olyan jó az idei bor a Pannonhalmi borvidéken, mint a sokat emlegetett 2003-as, a legutóbbi emlékezetes évjárat.

– Júliusban egyáltalán nem esett Pannonhalma környékén és egy héten át negyven fok közeli idő volt, ez sokkolta a szőlőt – szögezte le Liptai Zsolt, az apátsági pincészet vezetője. Most úgy számol, augusztus 20-a után kezdik a fehér fajták szüretelését. Taschner Kurt szőlői a Soproni borvidéken azonban két hete és a napokban kaptak esőt és szerencsésen átvészelték a forró napokat. De a kékszőlő érése is felgyorsult, már színesedik, az Irsai Olivért pedig lassan lehet szedni. A borász úgy véli, van rá esély, hogy megismétlődik, ami 2003-ban, azaz augusztus 10-én elkezdődik a szüret, de a minőségről még szerinte is korai beszélni.
A szintén napsütést kedvelő méhlegeltetők menetrendjét szintén felborította a hőség. Erdélyi Tibor ménfőcsanaki méhész úgy véli, ilyen még tán sose volt, hogy vízen vannak a méhek, azaz vizet hordanak. A kaptárba beviszik és ott elpárologtatják, nektárt viszont nem hordanak. Nem is találnak megfelelő mennyiségűt és minőségűt, a szárazság így hatott a mézelő növényekre. Szerinte szinte vége is a méhészeti idénynek: a méz érettsége jó, de kevesebb lesz a szokásosnál mindenképp.

A forróság utóhatásai
Már augusztus elején elkezdődik a szüret több helyen az országban – derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának tájékoztatásából. A szélsőséges időjárás a szőlőskertekben kényszerérési folyamatokat indított el. A nagy melegben a cukortartalom a szőlőszemekben már nemigen emelkedik, míg a savtartalom jelentősen csökkenhet. Erre kell figyelniük a gazdálkodóknak, hogy jó minőségű bort tudjanak előállítani. Idén várhatóan alig 4 millió hektoliter must kerülhet a pincékbe, 600–700 ezer tonna szőlőtermés várható.

Hazánkban mintegy 15.000-en tartanak méheket, évente mintegy 25.000 tonna mézet állítanak elő, ami 15 százaléka az uniós termelésnek. A magyar méz 80 százalékát külföldön értékesítik, nagy tételben, hordós kiszerelésben. Idén azonban eddig kevesebb méz termett, mint az átlagos években szokott, a méhcsaládok legyengültek. Az utóbbi évtizedek legnehezebb nyarának tartja a mostanit a rendkívül meleg miatt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület.


Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komár László, a konzervatív apa

Komár László levágatta a haját, új lemezt viszont nem tervez. Felnőtt fia Ausztráliában él,… Tovább olvasom