Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Három év siker a felnőttképzésben

Egy finn, egy osztrák és egy magyar oktatási intézmény hároméves, gyümölcsöző együttműködése zárult le az idén. Azonban a partneri kapcsolat a jövőben sem szakad meg közöttük.
Februárban zárult le az Európai Unió támogatásával megvalósult hároméves ADORE – „A felnőttképzés mint a vidékfejlesztés eszköze" elnevezésű finn– osztrák–magyar projekt, melyben a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola a külföldi oktatási intézmények partnereként működött közre.

Térségi igények szerint

Dr. Kristóf János igazgató érdeklődésünkre elmondta: a három éve kitűzött cél az volt, hogy a felnőttképzés keretében tanfolyamokat indítsanak. Ehhez első lépésként tanárok részvételével regionális hálózatot alakítottak ki a térségi igények felmérésére. Azonkívül az adott települések és az iskola közötti kapcsolatot kialakító és fenntartó személyekre is szükség volt. Ezt a feladatot elsősorban a polgármesterek, illetve a falugazdászok vállalták. Ezután kidolgozták a képzési ajánlatot.

Minőséget olcsón

– Azt már az elején láttuk, hogy olyan képzésre van igény, amely szakmai végzettséget ad és a lehető legolcsóbb – mondta az igazgató. – Így aztán az elmúlt tanévben kezdődtek a gazdatanfolyamok, amelyeket az állam teljes egészében támogatott. Ez egyértelműen sikert aratott. Emellett nagyobb létszámmal folytatódott a számítógép-kezelői tanfolyam és nőtt az érdeklődés a vontatóvezetői tanfolyam iránt is, noha ezek önköltségesek voltak.
A zárórendezvényen Perlaki Sándor igazgatóhelyettes bemutatta azt a CD-t, ami a sikeres projektről készült.
A jelenlegi tanévben a gazdatanfolyamokra már nem kaptunk központi támogatást, ennek ellenére – ez is jelzi az előzőek sikerét – huszonheten a saját költségükön is vállalták a részvételt.

Hasznos tapasztalatok

Dr. Kristóf János szerint a két partnerintézmény közül az osztrákok a nyári egyetem programját dolgozták ki, a finnek a közösségépítő programokat szervezték a falvakban. Hozzáfűzte: mindkét partnerüknél jártak és hasznos tapasztalatokat szereztek. A kapcsolat megmarad, sőt, bővül a partnerek köre, hiszen az idén új pályázatot adtak be, amely a vidékfejlesztést segítő középiskolai és egyetemi tanárok oktatásához szükséges tananyag összeállítását célozza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazási és Idegenforgalmi Szakkiállítás

2004- ben már ötödik alkalommal kerül megrendezésrea kiállítás. A látogatók rangos résztvevőkkel,… Tovább olvasom