Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Három év letöltendő a holokauszttagadó történésznek

A holokauszt tagadása miatt három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték hétfőn Ausztriában David Irving brit történészt. A brit férfi a bécsi tárgyaláson nem cáfolta már az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét.
A nyolcfős esküdtszék egyhangúlag találta bűnösnek Irvinget a vádpontokban. A történészt azzal vádolták, hogy 1989-ben két ausztriai előadásában is megkérdőjelezte az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét. Irvinget tavaly novemberben Stájerországban vették őrizetbe, és szökésének lehetőségére hivatkozva elutasították óvadék elleni szabadlábra helyezési kérelmét.
A nagyításhoz kattintson a képre

Irving Hitlerről írott könyvének egy példányával a kezében érkezett hétfőn a bécsi tartományi bíróság esküdtszéke előtti tárgyalásra, ahol visszaeső bűnösként fogták perbe az 1947-ben elfogadott tilalmi törvény alapján. E törvény paragrafusai szerint 1-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik azokat, akik nyilvánosan tagadják a náci bűnöket.

A brit férfi a bécsi tárgyaláson nem cáfolta már az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét. Kijelentette, hogy téves volt az ezzel ellentétes korábbi véleménye, és erre az utóbbi években fokozatosan jött rá. A 67 esztendős Irving elismerte, hogy elkövette a terhére róttakat. Egyebek között "metodikai hibának" minősítette, hogy korábban tagadta a gázkamrák létezését. Úgy magyarázta, hogy ma ilyet már nem mondana, mert az hiba lenne. Kifejtette, hogy olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyek alapján megváltoztatta korábbi nézeteit.

Michael Klackl ügyész mindenekelőtt azt hangsúlyozta a bíróság előtt, hogy Irving "minden más, csak nem történész", és történelemhamisítónak nevezte a vádlottat. Az ügyész szerint Irving csak "tárgyalástaktikai okokból" hangoztatta nézeteinek megváltozását, mert a per megkezdéséig egészen más nézeteket hangoztatott.

Az ítélethirdetés után Irving csak annyit mondott a sajtónak, hogy sokkolta a bíróság döntése. Védőügyvédje közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen, míg az ügyészség képviselője nem nyilatkozott arról, hogy tesz-e további lépéseket. Amennyiben a legfelsőbb bíróság megerősíti Irving ítéletét, az elítélt kérheti, hogy büntetését a hazájában tölthesse le, amiről az igazságügyi minisztérium fog dönteni.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozihalál még nem fenyeget

Évek óta egyre kevesebben járnak moziba hazánkban – akárcsak a világon mindenhol. A… Tovább olvasom