Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 20°C Még több cikk.

Három életnagyságú bronzszobrot loptak el a Gellért-hegyről

Három életnagyságú bronzszobrot loptak el péntekre virradóra Budapesten, a Gellért-hegyen, a kár mintegy 30 millió forintra tehető - közölte Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója.
Három életnagyságú bronzszobrot loptak el péntekre virradóra Budapesten, a Gellért-hegyen, a kár mintegy 30 millió forintra tehető - közölte Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója. Az ügyben az I. kerületi rendőrkapitányság lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást - tudatta a BRFK.

Wagner Nándor Filozófiai kert című szoboregyütteséből három életnagyságú bronzfigurát tulajdonítottak el, Gandhi, Szent Ferenc és Dharma alakját. A rendőrségen feljelentést tettek az ügyben - mondta el a galériaigazgató.

A Filozófiai kert című szoborcsoportot tavaly októberben már megrongálták, akkor az elkövetők a szobrok körül álló, nagyméretű bronz ívdarabokból ötöt elvittek, és fűrésszel bevágást ejtettek a bronzszobrokon, hogy azok gyorsan letörhetők és elszállíthatók legyenek. A tettesek el akarták szállítani a szobrokat, de egy szemtanú megzavarta őket.

A Gellért-hegyi víztározó feletti részen a Wagner Nándor nyolc bronzszobrából álló csoport életnagyságban állított emléket az egész emberiség történetét meghatározó vallásalapítóknak. A vallásalapítókat úgy ábrázolja, amint egymással harmóniában, egyetlen pont, a szoborcsoport geometriai középpontja felé tekintenek. A szoborcsoport a vallások, a kultúrák összebékülésének szimbóluma.

Zsigmond Attila reméli, hogy megtalálják a szobrokat. Mint mondta, a figurák gipszmintái, amelyekről újra lehetne önteni a szobrokat, megvannak, de Japánban találhatók. Wagner Nándor ugyanis élete utolsó éveit japán feleségével a szigetországban töltötte. A szoborcsoport az özvegy ajándéka volt.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bódi Margó: ''Mindig a férfi mondja ki a végső szót''

Bódi Guszti felesége, Margó asszony hajdanán az árok partján ismerkedett meg élete párjával, akivel… Tovább olvasom