Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Három alapból osztottak

Csaknem négyszázmillió forintot osztott szét hétfői ülésén a megyei területfejlesztési tanács. Vaszari László écsi borász kapta a legnagyobb támogatást.
Vaszari László borász
Ivanics Ferenc elnök szerint kiemelt cél a megye borászatának fejlesztése, s ennek köszönhető a megítélt 22 millió forintos summa. A nyertes – akinek királyleánykáját tavaly Győr-Moson-Sopron legjobb fehérborának választották meg – elmondta: a sokorói borvidék első modern palackozóüzemét építi meg. Ehhez idén egy szőlőzúzó-bogyózó gépet, egy cefreszivattyút és ülepítőtartályokat vásárol, jövőre megépíti a borpalackozót és a palacktárolót, míg 2004-ben gépsort vesz. A beruházás teljes költsége 69 millió forint.
A területfejlesztési célelőirányzatból Va- szari Lászlón kívül még tízen – önkormányzatok, társulások és vállalkozók – kaptak támogatást, jellemzően három-négymillió – együttesen 55 millió – forintot. A tanács a céljellegű decentralizált előirányzat terhére összesen 140 millió forintot szavazott meg 58 önkormányzatnak. Ivanics Ferenc elnök közölte: minden pályázatot támogattak, amely megfelelt a kiírásban rögzített követelményeknek. A legnagyobb forrást – 4,6–4,6 millió forintot – a babóti oktatási intézmények fűtéskorszerűsítésére, a koroncói régi iskolaépület felújítására, a lébényi önkormányzati intézmények fűtéskorszerűsítésére és a magyarkeresztúri, valamint a peresztegi általános iskola rekonstrukciójára hagyták jóvá.
A területi kiegyenlítést szolgáló „kalapból" harmincegy Pannonhalma–Tét, illetve Csorna környéki település és a megyei önkormányzat jutott forráshoz. Utóbbi a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ átalakítására tehetett el 14 millió forintot. A rekordot a téti Révai, Kossuth, Kodály és Debrecen utcák felújítására megítélt 17,7 millió forint jelentette, de
Sokorópátka és Táp sem lehet csalódott a felszíni csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére kapott 12, illetve 10 millió forinttal. Az önkormányzatok többnyire útfelújításra pályáztak, de például Csikvánd, Gyarmat, Győrsövényház és Markotabödöge rendezési tervének elkészítéséhez kapta meg a legmagasabb, 70 százalékos támogatást.

A nyertesek névsora a hét második felétől olvasható lesz a www.gymsmo.hu/mtt internetcímen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pókember: újra (be)hálóz

Pontosan 40 évvel a születése után, Amerika egyik legnépszerűbb képregényfigurájából az egész… Tovább olvasom