Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Három a borjú Árpáson

Hármas ikerborjak jöttek a világra Árpáson. Életképesek, elevenek. Bár az ilyesmi ritka, a községben már két évvel ezelőtt is megtörtént. Mi lehet a különös termékenység titka?
Dr. Szabó Ákos körzeti állatorvos és Visi László gazda is határozottan állítja: semmilyen extrakezelést, takarmányt nem kapott Zsuzsi tehén, amely már második alkalommal ad életet ikerborjaknak. Igaz, két éve még egyszerre csak két utódot hozott a világra. Az viszont mondhatni gyanús, hogy a megtermékenyítés időszakában, tavaly május végén a környéken egy időben kétszer is lecsapott a villám: az egyik az iskolaigazgató, a másik az állatorvos házát érte...

„Még nem végeztünk..."

Visi gazda, de még az állatorvos sem számított most három borjúra.
– Nem indult meg az ellés, ezért hívtak – mondta el dr. Szabó Ákos. – Az első két borjú farfekvéses volt, sikerrel a világra segítettük őket. Már a másodiknál tudtam, hogy lesz még egy, de nem szóltam a gazdának. Annál nagyobb volt a meglepetése, amikor közöltem, hogy még nem végeztünk: készüljön a következőhöz."

Tapasztalt gazda

Visi László élete a mezőgazdaságban telt. Már tizenkét évesen, a beszolgáltatások idején segítenie kellett apjának, aztán a téeszbe állt, egy tucat évet a kisborjak mellett töltött, még egyszer annyit az úgynevezett szabad tartású szarvasmarhákkal bajlódott.

Háztáji – komolyabban

– Magyar tarka marhákat limuzinokkal kereszteztek, ebből nagyon szép húshasznú borjak lettek, de amikor az állami támogatás megszűnt, szétment az egész – emlékszik. – Nem volt rossz dolgom, a háztájit is szépen el tudtam látni, de miután a három falu – Árpás, Egyed, Rábacsanak – alkotta téesz szétvált, kevés lett a kereset. Éppen abban a három évben, ami beszámított a nyugdíjba.
A háztájit így kellett komolyabban venni. Ma 7 tehén, 29 hízómarha, 3 ló, 50 anyabirka és szaporulata, s 4 anyakoca alkotja a Visi család állatállományát. Munka után a fiúk is besegítenek a gazdaságba, erre különösen az ötven hektár termőföld – nagy része bérelt – megművelésénél van szükség.
– Nem vettem részt a legutóbbi demonstrációkban – mondja Visi gazda. – Miután a MiZo becsapott bennünket, kiderült, hogy nincs az ilyesminek sok foganatja. Ha komolyan gondolná a kormány, hogy fellendíti a mezőgazdaságot, akkor fel is lendítené...
– Pk az utolsó mohikánok – jegyzi meg Szabó doktor. – Ha ők is abbahagyják, megváltozik a falu képe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NYITÓFELVONULÁS

Tovább olvasom