Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Harmincszázalékos női kvótát javasol az Együtt-PM

Az Együtt-PM a nők társadalmi jelenlétének erősítéséért 30 százalékos női kvótát kíván bevezetni a jövőben az Országgyűlésben - mondta Szelényi Zsuzsanna a párt vasárnapi, Budapesten megtartott sajtótájékoztatóján.
Ennek érdekében, egy erre a célra létrehozott honlapon nyilatkoztatni kívánják a 2014-es választás valamennyi jelöltjét arról, hogy mi a véleménye a női kvótáról, majd az eredményeket nyilvánosságra hozzák - közölte a párt elnökségének tagja.

Mindennek alapján a következő Országgyűlés feladatául jelölnék ki a női kvóta bevezetését - tette hozzá a politikus.

Szelényi Zsuzsanna elmondta: Magyarországon a népesség felét kitevő nők aránya a politikában mindössze 9 százalék és a vállalatvezetők között is csupán 5 százaléknyi a nő. Ez is okozza, hogy a nemzetközi felmérések szerint, a nők esélyegyenlőségét tekintve Magyarország csupán a 87. helyen áll az országok rangsorában.

Szelényi Zsuzsanna szerint a nemzetközi tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy hatékonyabban, kevesebb korrupcióval működnek azok a szervezetek, amelyek vezetését legalább egyharmadnyi arányban nők látják el.

Hozzátette, nem hívei ugyan az adminisztratív eszközöknek, ám mégis szükségesnek tartják a kvóta bevezetését, mert az Országgyűlésben ezen a területen az elmúlt 20 évben nemhogy javult, hanem folyamatosan romlott a helyzet.

Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke azt hangsúlyozta: nem azért kell több nő a közéletbe, hogy ők jobban érezzék magukat, hanem azért, hogy javuljon a társadalom általános közérzete. Szerinte, ha a nők egyaránt ki tudják teljesíteni az életüket a munka és a gyermeknevelés területén, akkor ez jótékonyan fog hatni a gyermekvállalásra, vagyis az ország demográfiai folyamataira is.

Éppen ennek érdekében fogalmazott meg programot az Együtt-PM a női esélyegyenlőség javítására, amelyet a következő napokban mutatnak be. Ebben egyebek között javaslatokat tesznek a gyermekvállalás támogatásának növelésére, a kisgyerekes anyák munkába állásának segítésére, a családon belüli erőszak, az abortuszok, a prostitúció visszaszorítására.

A többi között, a GYES és a GYED ideje alatt a nők ingyen vehetnének részt a felsőoktatásban, illetve a családtámogatásokat a jövőben az infláció és a gazdasági növekedés tükrében automatikusan emelnék. Továbbá jelentősen bővítenék a bölcsődei és óvodai férőhelyeket.

Szükségesnek tartják, hogy a nőt a szülés előtt foglalkoztató munkaadónak legyen részmunkaidős foglalkoztatási kötelezettsége abban az esetben, ha a kisgyermekes anya vissza akar menni dolgozni, illetve újra törvényjavaslatot nyújtottak be annak érdekében, hogy a családon belüli erőszak esete ne magán, hanem közvádas legyen.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. dödike 2013. november 12. 08:55
  „Nekem több főnök asszonyom is volt,tény hogy nagyon rossz is volt közöttük,de mégis azt mondom hogy az asszonyverő és mocskolódó képviselők mellé beültetnék egy-két "Kálmán Olgát".”
 • 22. zakarias3 2013. november 11. 21:16
  „13.Bamba pumpa! Nem tudom,mond e valamit neked az a név,hogy Kálmán Olga!A te értelmi képességedet ismerve,biztos,hogy nem!Megsúgom neked,hogy nem egy férfi politikussal mosta fel a studió kövét politikai vitában!Magad körűl sepergess,van mit,utána itélkezz mások felett!”
 • 21. zakarias3 2013. november 11. 21:10
  „19.Miért jelenti fel?”
 • 20. machers 2013. november 11. 21:07
  „19. Túrabakancs 2013.11.11. 20:25
  "Az Európai Bizottságnál jelenti fel a kormányt az MSZP - közölte a parlamentben napirend előtti felszólalásában Mesterházy Attila"
  A kormány nem Magyarország. Ez a kormány volt mszmp titkárokból, kisz titkárokból, ügynöklistás exelvtársból álló szervezet.
  Hát ezért nem fontos cikk. Sem ma, sem holnap. Amit meg a mn-ben olvasol, az különben sem fontos. Tényszerűen hazudnak, te meg bedőlsz nekik.”
 • 19. Túrabakancs 2013. november 11. 20:25
  „Feljelenti a kormányt /Magyarországot/ az MSZP!!
  Ez mi ha nem hazaárulás? Ez miért nem egy fontos cikk a mai napon?
  http://mno.hu/belfold/folytatjak-a-kulfoldi-aknamunkat-az-mszp-sek-1194794”
 • 18. Túrabakancs 2013. november 11. 20:20
  „Még a női alkalmazottak is egyértelműen állítják, hogy a női főnököknél nincsen rosszabb!
  Nem kimondottan értik ez alatt a hozzáértés hiányát, inkább a kegyetlen és érzéketlen
  hozzáállásukat több dologra értve. Tényleg: ugye nem lesz túl "ejtett" a nők orra akiket
  pozícióba szeretnének helyezni a későbbiekben?”
 • 17. machers 2013. november 11. 19:30
  „8. kokolorbi 2013.11.10. 22:27
  Kezdj megbarátkozni a gondolattal, hogy semmi közöd Európához!
  http://www.youtube.com/watch?v=yZnjINU0J0c
  Ezt illik elhinni a kétharmadnak, hisz a Medence Géniusza mondta.
  Aztán, ha csemegézünk:
  ".....hogy a demokrácia helyett nem kell kigondolnunk más típusú politikai rendszereket, amiket a gazdasági túlélés érdekében aztán be kelljen vezetni."
  Ez az egy ígéret frankón megvalósult. Jönnek az ötvenes évek. Államosítás, osztogatás, nyugat-, és vad karvalytőke ellenes retorika.
  Jó a népnek. A vezér megmondja, hogy mit kell gondolnotok. És ez így van jól. A kétharmadnak.”
 • 16. pamutzokni 2013. november 11. 15:43
  „Bííírom ezeket a kvótákat.
  Nem számit ha kicsit béna hozzá, de vele meg van a létszám

  Ha melóhelyemen kötelezővé tennék, akkor meg mi férfiak kerülnék hátrányos helyzetbe (nő is lehet recepciós, sőt volt 2 kolléganőm is, csak régen 2 éjszakás volt) ugyanis a Nő csak nappal lehetne s mi férfiak meg sok éjjelt.
  Elvégre nőt nem rakhatunk éjszakára mert egyedül van s biza néha nem éppen veszélytelen, hisz engem is akartak már lecsapni és megkéselni is...”
 • 15. Csetneky 2013. november 11. 14:26
  „Nők mondják, hogy a női főnöknél kevés rosszabb dolog van a világon. Pedig ők csak tudják.”
 • 14. oxana 2013. november 11. 13:23
  „13. Mankapunka
  Neked se ártana, ha egy nö téged és a háztartásodat vezetné.

  12. oPTiKa
  Angela Merkel se azért lett kancellár, mert már évtizedek óta hiányzott egy nö ezen a poszton. A kvóta nem marhaság, ha úgy van kihasználva, hogy valóban a hozzáértö nök kerülnek felelös helyekre. Akiknek értelem, tudás van a fejükben és a férfi jelölttel felveszik a versenyt.”
 • 13. Mankapunka 2013. november 11. 11:26
  „oxana

  Mindenki tudja, hogy a nők 99 %-a nem való még főnöknek sem, nem hogy miniszternek, vagy képviselőnek.
  Inkább a háztartást vezessék, mint az államot.”
 • 12. oPTiKa 2013. november 11. 10:14
  „A kvóta marhaság. Legyenek nöi vezetök, politikusok, de azért, mert ök azt akarják csinálni, meg jók a területükön.
  Ne azért, mert valaki valami buta szabályt hozott.”
 • 11. oxana 2013. november 11. 09:52
  „Kedves férfiak, lehet, hogy egy nö, megfeleö politikai és gazdasági értelemmel jobban tudná irányítani Magyarországot. De a mostani beállítottság azt mutatja, hogy erre évtizedekig várni kell. Hol van az megírva, hogy a politikában túlnyomó többségben csak férfiak uralkodhatnak? Ha mát uralkodnak, legalább csinálják rendesen.”
 • 10. méz-ing 2013. november 11. 09:47
  „"Harmincszázalékos női kvótát javasol az Együtt-PM"
  EZ NEM "LISTÁZÁS???
  vagy amit a liberálisok csinálnak az NEM LEHET LISTÁZÁS???”
 • 9. vienna 2013. november 11. 01:00
  „8. kokolorbi 2013.11.10. 22:27
  Ezt a félázsiát nem én mondtam.
  Legalább neki higgy.
  Bizony, Ő mondta.
  Ebben az egyetlen dologban igaza van.
  Különben esélye se lett volna, hogy megválasszák.
  Nem véletlenül nem áll szóba vele Európában SENKI.
  De nem kell neki hinni, csak nyitott szemmel járni.
  A mentalitás, az állapotok.
  Nem Európa.
  És ennek nem az a legfőbb oka, hogy 45 évig itt voltak az oroszok.
  Nem baj, ti csak nyafogjatok, szavazzatok szépen az antilibsikre, mi addig szépen fejlődünk.”
 • 8. kokolorbi 2013. november 10. 22:27
  „5. vienna 2013.11.10. 20:31
  Ezt csak te hiszed. Magyarország mindig is európai ország volt, az állam megalapításától kezdve. Nézz utána egy kicsit a történelemnek, persze ne az akadémiai hazugságnak.”
 • 7. kokolorbi 2013. november 10. 22:24
  „Ez a kvóta őrületet egyfolytában a libsikék szajkózzák, mintha csak valami áruról beszélnének. Ha nő lennék én kikérném magamnak ezt a bánásmódot.”
 • 6. Csetneky 2013. november 10. 20:55
  „Teljesen mindegy, mit javasolnak, úgysem lesz lehetőségük megvalósítani. Egyébként ők sem gondolják komolyan, csak így próbálnak néhány szavazatot szerezni, hogy meglegyen az 5 %.”
 • 5. vienna 2013. november 10. 20:31
  „Magyarország félázsiai ország.

  Nem való neki a női kvóta, és semmilyen haladó dolog.

  Még a végén több megértés lesz a politikában, javul a közhangulat, és elkezdünk fejlődni.

  Hogy fogunk tudni akkor panaszkodni és panaszkodni és panaszkodni?”
 • 4. strela 2013. november 10. 19:58
  „Hát ja, vannak torzult gondolkodású emberek, akik számára az egyenlőség azt jelenti, hogy a százméteres síkfutáson nekik csak harmincat kelljen futni, de az ellenfeleknek természetesen százat. Ha jobban belegondolunk, ezzel a saját inkompetenciájukat szeretnék törvénybe emelni, ez annak beismerése, hogy egyenlő feltételek mellett képtelenek a férfiakkal egyformán teljesíteni. A kvóta támadás a jól teljesítő nők ellen, hisz ezután az összes gyanús lesz, hogy talán nem teljesítmény szerint került oda, hanem kizárólag nemi alapon tolták be a pozícióba, de ezt soha nem fogják a kvótázók megérteni.
  A választás innentől kezdve értelmét veszíti, hiszen nem az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja, hanem nemi alapon szelektálnak. Ez a választók akaratának semmibe vétele. Ráadásul a választók kb fele nő, vicces módon az ő döntésüket is felülírják, méghozzá a nők jogaira hivatkozva.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány semmit nem teljesít az ígéreteiből

Az MSZP szerint a kormány semmit nem teljesített az ígéreteiből: kevesebben dolgoznak, mint a válság… Tovább olvasom