Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Harmincöt párt indulhat a május 25-ei EP-választáson

Több jelölő szervezet már át is vette az ajánlóíveket, így akár hétfőn gyűjtheti is a támogató aláírásokat.
A testület hétfőn egyhangúlag meghozott határozatában 35. jelölő szervezetként nyilvántartásba vette az Új Dimenzió Pártot.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi ülésein már nyilvántartásba vette a Magyar Szocialista Pártot, a Magyar Republikánus Politikai Pártot, az Együtt - A Korszakváltók Pártját, a Modern Magyarország Mozgalom Pártot, a Párbeszéd Magyarországért Pártot, a Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldalt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséget, a Kereszténydemokrata Néppártot, a Demokratikus Koalíció pártot, a Tégy! Ne Tűrj Tovább! Pártot, az Összefogás Pártot, a Magyar Liberális Pártot, a Jobbik Magyarországért Mozgalom pártot, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját, a Lehet Más a Politika pártot, a Zöldek Pártját, az Összefogás a Civilekért pártot, a Magyar Demokráciáért és Hazáért Pártot, az Alternatív Magyar Néppártot, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártot, a Seres Mária Szövetségesei pártot, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség pártot, a Magyar Igazság és Élet Pártját és az Összefogás Magyarországért Pártot, A Haza Nem Eladó Mozgalom pártot, az Európai Föderalista Pártot, a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért pártot, a Magyar Gazdaság Pártot, a Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Pártot, az Új Magyarország Pártot, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot, a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Pártot, a Szabad Magyarok Pártját és Együtt 2014 pártot.

Az EP-választáson azok a pártok indulhatnak, amelyeknek sikerül összegyűjteniük a listaállításhoz szükséges legalább 20 ezer választópolgár ajánlását.

Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt közös listát is állíthat.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, eddig 20 nyilvántartásba vett jelölő szervezet kért ajánlóíveket. Tájékoztatása szerint 106 ezer ajánlóívet nyomtattak ki a már nyilvántartásba vett pártok számára, és hétfő reggel munkakezdéskor már megkezdték az ívek kiadását is.

A májusi európai parlamenti választáson - miként az országgyűlési választáson is - már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson indulni szándékozó pártoknak, hanem ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges támogató aláírásokat.

Ahhoz, hogy egy párt indulhasson az EP-választáson, április 22-én 16 óráig 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjtenie és leadnia az NVI-nek, és ugyaneddig jelenthetik be országos listáikat az NVB-nél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapon belül alakul meg az új Országgyűlés

Egy hónapon belül alakul meg az új Országgyűlés, az alakuló ülést az alaptörvény értelmében a… Tovább olvasom