Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Harmincöt döntés kevés vitával

A megyei közgyűlés tegnapi ülésén az érintett intézményeket, illetve az ott dolgozó embereket jobban, a közvéleményt kevésbé érintő döntések születtek. Nem is volt sok vita, a napirendi pontok többségénél felszólaló sem akadt.
A megyei képviselő-testület utolsó ülése jóval több napirendi pontot, mint szócsatát ígért – s ez így is lett. A karácsonyi hangulatnak megfelelően sorra születtek az egyhangú, vagy a csaknem egyhangú döntések. Napirend előtt a képviselők elfogadták azt a nyilatkozatot, amelyet hatvan megyei település kisiskolái – ahol az alsó vagy felső tagozat jövője 2007-től veszélybe kerül –, valamint az ott dolgozók nevében fogalmaztak meg. A beszámolók sora is hozzászólások nélkül „átment” a testületen, vita legfeljebb a zárt ülésen lehetett. Azért a feltételes mód, mert ott a sajtó nem lehet jelen, de azért beszédes tény, hogy a hét napirendi pontot csaknem egy órán át tárgyalta a testület, ennyi idő alatt a többi esetben a napirendek több mint dupláját letudta.
Döntés született arról a belső ellenőrzési csoportról is, amely jövőre ismét figyelemmel kíséri a hivatal munkáját. Dr. Kovács Béla főjegyző címzetes főjegyzői címet kaphat a testület egyhangú határozata értelmében.
A megyei kórház ügye – most már azt mondható, szokás szerint – gerjesztett először nagyobb vitát. A Petz-kórház a szaktárca által kiírt pályázaton nyert 140 millió forintot az ágyszámleépítés vagy hivatalosan a „struktúraátalakítás” fedezésére. A vita arról bontakozott ki, hogy ezt az összeget külön számlára utalják-e, s így biztos, hogy csak erre a célra használják fel; vagy az igazgató javaslatára csupán határozatban rögzítik, a pénz egyedül a pályázat céljaira fordítható, s a fenntartó önkormányzat feltétel nélkül megbízik az intézményvezetésben. Végül egy tartózkodás ellenében ez utóbbi mellett szavaztak.
Megszűnt a megyei önkormányzat által 2003-ban létrehozott Szigetköz-bizottság, munkáját a Szigetköz–Felső-Duna Mente Térségi Fejlesztési Tanács veszi át. A kérdés csak az, állami pénz nélkül mit tud elérni ez a testület – a választ egyelőre nyitva hagyta a megyei testület, hisz ebben a legnagyobb szerep a parlamentnek jutott s jut a jövőben is. Ez a tétel alig néhány napja bizonyosodott be ismételten, amikor az Országgyűlés leszavazta a szigetközi térségfejlesztésre tett módosító indítványt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetszik olvasóinknak a szakácskönyv

Nagy siker olvasóink körében szakácskönyvünk, megrendelőink többségéhez már becsengettek kézbesítő… Tovább olvasom