Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Harmincnégy éve

a falu háziorvosa

Lébény minden év augusztus huszadikán tünteti ki a „Közjó szolgálatáért” díjjal egy arra érdemes polgárát. Idén dr. Rum János háziorvost érte a megtiszteltetés a faluban évtizedek óta végzett magas színvonalú munkájáért.
Dr. Rum János 1968 óta körzeti orvos, 1972 óta Lébényben. Az itt töltött harmincnégy év alatt számos eredményt ért el.
– Mindig is a megelőzés volt az elsődleges: Lébényben már akkor felvilágosító előadásokat és rendszeres szűréseket szerveztünk, amikor másutt ilyesmi még szóba sem került. Ennek az eredményét látom például abban, hogy ma már csak elvétve találkozunk agyvérzéses beteggel – mondja a doktor úr. – A közéletben is szerettem dolgozni: nyolc évig voltam Lébény önkormányzati képviselője, tizenhét évig dolgoztam az óvári etikai tanácsban.

Semmelweis-díjas

Dr. Rum János 2001-ben Semmelweis-díjat kapott a megyétől. Mostani kitüntetésére hasonlóan büszke.
– Nagyon igaznak tartom, amit Erdő Péter bíboros úrtól hallottam nemrég ünnepi szentmisén: a megbecsülést, a környezet elismerését és szeretetét napról napra ki kell vívni. Ennek a megbecsülésnek jelét látom abban, hogy a falu engem talált érdemesnek az idei elismerésre, de ezt a megbecsülést éreztem is mindvégig a munkám alatt – véli a kitüntetett.

Büszke családjára

A lébényi háziorvos különösen büszke családjára, akik nélkül aligha teljesíthette volna munkáját évtizedeken át. Felesége egyben az asszisztense is, három gyermekéből kettő szintén orvosi pályára lépett. Nagyon jó csapatot alakítottak ki a kollégákkal, asszisztensekkel. Kiszelka doktornővel (aki szintén idén kapott megyei kitüntetést) huszonöt éve dolgoznak együtt.

Továbbadományozta

A doktor úr harminckét évig szinte éjjel-nappal szolgálatban volt, mivel akkor még nem létezett központi ügyelet. Volt idő, hogy hét falut látott el egyszerre. Dr. Rum János a kitüntetéssel kapott pénzjutalmat két lébényi civil egyesületnek adományozta tovább. Lébény háziorvosa idén december elsején vonul nyugdíjba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi tanácsadás

Győr. A Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete hivatalos helyiségében (Árpád út 44.) ma délután 3 és 4… Tovább olvasom