Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Harmincmilliárdos ígéret agrárgépfejlesztésre

„ Nincs Magyarországon még egy olyan gyár, amely profilját megtartva ilyen hosszú ideig meg tudott maradni” – mondta Vargha János vezérigazgató a Kühne-gyár 150 éves évfordulóján. Az üzem udvarán miniszteri jelenlét mellett felavatták a gyáralapító, Kühne Ede mellszobrát.
A Kühne-gyár 150 éves jubileumi ünnepségére egykori vezérigazgatók, nyugdíjas dolgozók, politikusok is meghívást kaptak: Gráf József földművelésügyi miniszter is Mosonmagyaróvárra látogatott. Vargha János vezérigazgató beszédében felidézte: „a patinás múltú gyárban családi dinasztiák dolgoztak”. Nincs Magyarországon még egy ilyen gyár, mely profilját megtartva 150 évig meg tudott maradni – tette hozzá. Állítása szerint a Kühne nemzeti értéket képvisel: a vezérigazgató ezután ismertette a gyár rövid történetét abból a könyvből, melyet a jubileumra adtak ki.

Biztos a cég jövője

A Kühne Rt. évek óta már a Kravtex Kft.-é: Krankovits István tulajdonos szerint a Kühnét főleg az elvek irányították, s a gyár érdeke mindig prioritást élvezett. „Az eső mellett a mai nap még borúsabb lenne, ha nemrégiben nem sikerült volna aláírni egy olyan volumenű busztendert, mely jó néhány évre biztosíthatja a cég jövőjét. Ez jelenti a túlélést” – mondta. Ezután Gráf József földművelésügyi miniszter kapott szót. Szerinte a Kühne 150 éves története egybeesik a magyar mezőgazdaság fejlődésével. „Az agrárgépgyártás mellett jól tették, hogy kerestek egy másik megélhetési formát, a buszgyártást” – tette hozzá. Úgy véli, a magyar mezőgépipart ma sem lehet leírni, ez egy fejlődőképes ágazat. Ezután a Nemzeti Fejlesztési Terv II-ről beszélt, melyről a társadalmi konzultáció már tart. „Óriási a felelősség, ezért jól kell felhasználni a befolyó pénzeket” – mondta. Elsősorban a technikai lehetőségek fejlesztése szükséges, mivel ebben hatalmas a lemaradásunk. A miniszter szerint jövőre 30 milliárd forint áll majd rendelkezésre agrárgépfejlesztésre. Gráf József végezetül a jubileum alkalmából egy oklevelet adott át a gyár tulajdonosának.

Szobrot is avattak

A gyár udvarán Krankovits István és Stipkovits Pál polgármester leleplezte Kühne Ede mellszobrát. Az alkotást Szabó László galántai szobrász készítette.

Új üzemcsarnok épül

A Kravtex Kft. a közeljövőben 10,5 ezer négyzetméteres üzemcsarnokot épít buszgyártáshoz 1,2 milliárd forintos beruházással a tulajdonában lévő mosonmagyaróvári Kühne telephelyén – mondta el az ünnepségen Krankovits István ügyvezető igazgató. A beruházáson belül 700 millió forintot magára a csarnokra, 500 milliót pedig a gyártóberendezésekre költenek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom