Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Harmincéves a Kincső Néptáncegyüttes

Idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a Kincső Néptáncegyüttes, amelynek története egy békásmegyeri iskola elszánt tanárnőjével és táncos lábú diákjaival kezdődött, és az elmúlt évtizedekben számtalan hazai és külföldi elismeréssel, fellépéssel, valamint élménnyel gazdagodott.
"Egészen pontosan 1980-ban alakult az együttes, csak kicsit mindig elcsúszunk az ünnepléssel" - mondta az MTI-nek Horváth Anikó, aki a békásmegyeri lakótelep Medgyessy iskolájának néptáncért rajongó tanítónőjeként hajdanán egy osztálynyi kisiskolással karöltve alapította meg az együttest.

A felcseperedő diákokhoz később a környékbeli iskolák táncos lábú fiataljai csatlakoztak. Az együttes mára az Aelia Sabina Művészeti Iskola tánctagozataként működik és világszerte igyekszik népszerűsíteni a magyar néptánckincset. A tanítónő elmondása szerint az együttes legnagyobb büszkeségei közé tartozik, hogy 1995-ben a fődíjjal és a sajtó különdíjával a zsebükben térhettek haza a lengyelországi Kolobrzegben tartott Nemzetközi Néptáncfesztiválról.

Ugyanebben az évben kaptak először meghívást a néptáncosok legrangosabb rendezvényének számító Néptáncantológiára, ahová idén visszatérnek a jelenlegi koreográfus, Furik Rita két táncával. "Erdélyt, valamint görög, olasz, német, szicíliai, spanyol, és belga fesztiválokat is megjártak a táncosok" - sorolta a tanítónő. Mint kifejtette, a külföldön tapasztalt megbecsülés és elismerés nem csupán az együttesnek, magának a magyar néptánckincsnek is szól. A Kincső együttes jelenleg öt csoporttal működik, így az óvodásoktól kezdve egészen a felnőttekig mindenki megtalálhatja benne a helyét. A táncosokat többek között az Állami Népi Együttes tagjai közül kikerülő kiváló pedagógusok igyekeznek megismertetni a Kárpát-medence magyar tánchagyományával, a különböző vidékek tánclépéseitől egészen a néprajzi ismeretekig.

A 30. évforduló alkalmából az együttes két nagyszabású műsort adott, ezeken a régi "nagy öregek" is színpadra léptek. A jövőbeli tervek kapcsán Horváth Anikó elmondta, hogy továbbra is minél több helyre szeretnék elvinni a magyar néptáncot és minél több emberrel megismertetni a magyar néptánckultúrát, valamint segíteni a hazai táncházmozgalom működését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a jövőt veszélyezteti az új alkotmány

Az MSZP szerint a fiatalok, a jövő generációi a készülő új alaptörvény vesztesei lesznek, az… Tovább olvasom