Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Harmincéves

a méntelep

A lótenyésztésért és a hazai lóállomány javításáért Széchenyi István sokat tett egykor. Nagycenki kastélyában éppen harminc éve nyílt meg a ma is működő méntelep. Az évforduló alkalmából a Nagycenki Honismereti Kör felkérésére a méntelep vezetője, Thomka Iván tart előadást a lovakról és a hozzájuk fűződő kapcsolatunkról.
Thomka Iván asztalán szebbnél szebb lovas könyvek sorakoznak, házigazdám készül az előadásra.
– A lovakhoz annyiféle úton lehet közelíteni, ahányan vagyunk. A velük való kapcsolat több egy munkakapcsolatnál. Egy tereplovagláson való részvétel, egy csikó betanítása vagy a bécsi spanyol lovasiskola bemutatója mind élmény lehet. A hétköznapok találkozásai során kell megtalálnunk a szépséget abban az állatban, ami nem is olyan régóta az ember társa – kezdi a beszélgetést Thomka Iván.

Felelősséggel, szeretettel

Az érdeklődők hallhatnak a magyarokat a lovakhoz fűző kapcsolatról, az egyes fajtákról, a lótenyésztésről és még sok egyébről. Mindezeken túl a legmeghatározóbb mégis az a tisztelet és felelősségtudat, ahogy Thomka Iván a lovakról beszél.
– Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a ló és az ember közti kapcsolatot nem a lovak, hanem mi, emberek kerestük. Háziasításuk még a mai napig sem fejeződött be, hiszen minden csikóval elölről kell kezdeni a munkát, mindegyiket napról napra meg kell szelídíteni. Ez egy felelősségteljes munka. Elgépiesedő világunkban ez az élő kapcsolat, a felelősségtudat tűnik el. A mai embernek ezért is lenne fontos közel kerülni a lovakhoz – mondja Thomka Iván.

Széchenyi gróf szelleme

A legnagyobb magyar angliai utazásai során szerzett tapasztalatai a nagycenki istálló kialakításában és a tartástechnológiában is megmutatkoznak. Széchenyi István érdeme a magyar lótenyésztés és a lóversenyzés tekintetében is vitathatatlan.
– Amikor 2000-ben idekerültem, egy őszi estén lementem az istállókba ellenőrizni, minden rendben van-e. A kabátom széle beakadt. Olyan érzésem támadt, mintha a gróf úr fogna meg egy pillanatra. Még csak most jöttem – mondtam magamban – várjon, nézze meg, hogy teszem a dolgom. Bár a mezőgazdaság és így a méntelep is nehéz, méltatlan helyzetben van már évek óta, ha a Széchenyi Istvánt ábrázoló kép mellett elmegyek, azt várom, hogy elmosolyodjon, és azt mondja: „Jól csinálod!”.

Jubileumi előadás

A nagycenki méntelep fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából tartandó előadás holnap délután öt órakor kezdődik a Széchenyi István Emlékmúzeumban. Az előadást borkóstoló követi, majd az érdeklődők egy méntelepi idegenvezetésen vehetnek részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitiltaná a motorosokat az erdőből?

Tovább olvasom