Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Harminc perc mínusz

Harminc perc – mutatja lassan guruló furgonja ablakából a trikóra vetkőzött férfi Hegyeshalomban, hogy körülbelül mennyi időt nyert a most bevezetett egyszerűsített határellenőrzéssel.

– Reggelente itt, az átkelő előtt vesztegelve szoktam átböngészni a sportlapot, de most csak a főcímekre marad idő – mondja a férfi, aki – mint minden hétköznap – Bécsbe igyekszik. – Érdemes volt igennel szavazni az unióra – vonja le a következtetést.

Nem mindenki ennyire lelkes. Egy kétgyermekes budapesti pedagóguscsalád a tavaszi szünet örömére vágott neki tegnap reggel Nyugat-Európának. Három éve jártak Hegyeshalomban utoljára. Közben voltak ugyan külföldön, egyszer nyaraltak Kréta szigetén, de oda repülővel mentek. Ők azt hitték, hogy a népszavazás után, az uniós csatlakozási szerződést követően automatikusan formálissá vált a határőrizet, s szinte csak lassítani kell a közúti átkelőnél. Ehhez képest a nagy forgalom miatt húsz perc alatt jutottak át Ausztriába, s ezt az időt soknak tartják.

A határon megkérdezett emberek szavaiból az derül ki: a csütörtöki változások lényegét nagyjából ismerik, azt viszont nemigen tudják, hogy a jövő év májusától – tehát uniós csatlakozásunkkal – nem szűnik meg az ellenőrzés a határokon.

– Hegyeshalom akkor válik az unió belső határává, ha Magyarország a schengeni egyezményhez is csatlakozik. Erre várhatóan 2007-től kerül sor – mondja Thury Jenő őrnagy, a hegyeshalmi határfogalmi kirendeltség vezetője.

A csütörtöki egyszerűsítés azonban már a schengeni normák alkalmazásának előszele. A könnyítések bevezetését mindenekelőtt az tette lehetővé, hogy a népszavazás eredményeképpen aláírtuk a csatlakozási szerződést.
A határőrök persze továbbra sem csak integetnek az autósoknak, hogy menjenek már minél gyorsabban. Először is a könnyítések csupán az uniós tagok és a tagjelöltek, e mellett az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok, valamint az USA és Kanada állampolgáraira vonatkoznak a szlovák, az osztrák és a szlovén határszakaszon. A határőrök elkérik az okmányokat, megnézik érvényességüket és hitelességüket, s azonosítják a kiutazókat.

A kötelező, mindenkire érvényes határregisztráció azonban megszűnik. Igazságszolgáltatási szakemberek szerint egyébként az 1999. szeptember elsején, a szervezett bűnözés elleni erőteljesebb fellépés részeként bevezetett nyilvántartás nem túl sok eredményt hozott. Az adatokat ugyanis a hatályos rendelet értelmében 90 napig őrizték meg a határon, a különféle bűncselekmények jelentős részének gyanúsítottjait azonban általában ennél később tudták felderíteni. Így az adatokat bizonyítékként már nem lehetett fölhasználni.

– Most kockázatelemző ellenőrzéseket végzünk – fogalmazza meg szaknyelven a változások lényegét Thury őrnagy. Hozzáteszi: Hegyeshalomban évente tizenötmillió ember lép ki és be. Nagy többségük az uniós tagországok és a tagjelöltek állampolgárai.

Tegnap délelőtt a kifelé utazók között jó néhány román rendszámú autót is láttunk, Már a románoktól sem kérnek vízumot az Európai Unióban, ám az osztrák csendőrök szinte mindegyiküket tüzetesen átvizsgálták, csomagjaikat is kipakoltatták.

A buszsávban két magyar busz mellett sok román járművel találkoztunk. Egy utast vissza kellett fordítani, mert korábban Görögországból kitiltották, e miatt az egész unió területére nem léphetett be. A könnyített határátlépés természetesen a buszokra is vonatkozik, a kedvezményezett országok járatai megelőzhetik a többieket.
Az útlevélkezelők tegnaptól általában nem pecsételnek az okmányba. Az első hat órában kifelé egy magyar férfi kérte a bélyegzést. Hivatalos útra ment, s kiküldetése teljesítésének igazolásához munkahelye ragaszkodik a ki- és beléptető pecséthez. A befelé jövő sávban egy német család tagjai kérték a bélyegzést.

– Az utas kérésére az útlevélkezelők ezután is bélyegeznek – tájékoztat az őrnagy.

A pecsétnek sokak számára nagy értéke van. Köztudott, hogy több szomszédos ország hazánkban illegálisan dolgozó állampolgára hivatalosan turistaként tartózkodik Magyarországon. Ennek a státusnak azonban meghatározott ideje van. Ha ez lejár, akkor fél órára átruccannak Szlovákiába, vagy Ausztriába, ki- és beléptető pecsétjük nyomán újra kezdődik a legális tartózkodási idő.
Ezt a lehetőséget a könnyített átlépés nem zárja ki, hiszen az utas ezentúl is kérheti a bélyegzést. A nyári szezon dönti majd el, hogy a magyar állampolgárok számára nem okoz-e hátrányt, ha tiszta marad az útlevél lapja. Hiányol-ja-e valaki Nyugat-Európában a magyarok okmányaiból a pecsétet? Tegnap, ottjártunkkor ugyanis az osztrákok sem bélyegezték a hozzájuk belépők útlevelét, így tehát a magyar turisták semmivel sem tudják igazolni, mennyi időt tartózkodtak az unió területén. Márpedig idegenrendészeti ellenőrzés során ez kínos pillanatokat okozhat számukra.

A szlovák–magyar határon tegnap délelőtt folyamatosan haladt a forgalom, de a magyar határőrség könnyítései nem hoztak jelentős időmegtakarítást. A szlovákok ugyanis akkurátusan végezték a munkájukat, regisztrálták, ellenőrizték a belépőket, s bélyegzőt is nyomtak az útlevélbe.
Főként a tankolni igyekvők voltak csalódottak. Megfogadták, hogy a csütörtökön életbe lépett egyszerűsített ellenőrzés ellenére ezentúl is csak holtidőben, az esti órákban járnak át benzinért Szlovákiába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovasturizmus csak minőséggel

A Magyar Lovasturisztikai Szövetség nemrég Európában egyedülálló minősítési rendszert vezetett be. A… Tovább olvasom