Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Harmadszor égett a panelház

Folytatás az 1. oldalról.

Hamar kiderült, hogy az égQ lakást, amelyben egyébként éppen nem volt senki, szándékosan gyújtották fel. A rendQrségi nyomozás még folyik, az azonban már biztos, hogy a lakás bérlQje szerelmi csalódása miatt érzett dühét próbálta levezetni a gyújtogatással. Szerencsére a lakásból nem terjedt tovább a tqz, de a tettesnek közveszélyokozásért kell majd felelnie, amiért 5 évig terjedQ szabadságvesztéssel sújthatják.
A 44 lakást érintQ hétfQi debreceni paneltqz – tízen megsérültek, négyen füstmérgezést kaptak, amikor kigyulladt egy tízemeletes panelház – mindenkit rádöbbentett arra, mennyire nem biztonságosak a 20–35 éves épületek.
Nem vonatkozik a panelházakra semmiféle rendszeres tqzoltósági kötelezQ ellenQrzés; a szakemberek csak bejelentésre, a lakók kérésére vizsgálják a tqzzáró ajtókat, füstelvezetQ ablakokat, a lakásokba pedig nincs joguk bemenni. A lakók felelQtlensége is tragédiát okozhat.
– A közmqvezetékek aknájának tqzzáró szigeteléssel ellátott fémajtaját – ez általában a beépített szekrénynél vagy a panelkonyhák elQtt található – sokan lecserélik éghetQ anyagúra, például fára, így az aknán keresztül akadálytalanul bejuthat a lakásokba a tqz. A legfelsQ szinten lévQ füstelvezetQ ablakok karbantartás hiányában általában nem mqködnek, s az elektromos rendszer is elavult, hiszen annak idején nem ekkora terhelésre tervezték. Elvileg kilencévente kötelezQ lenne felülvizsgáltatni az elektromos hálózat tqzbiztonságát, ezt azonban szinte sehol nem teszik meg, pedig elQfordult, hogy a vezetékek túlterheltsége okozott tüzet – mondja Hullámos László városi tqzoltóparancsnok. Egyáltalán nincs tisztítva a házak szellQzQrendszere sem, a benne lévQ gyúlékony szemét szintén segítheti a tqz terjedését.
Azt már Ábrahám Csaba tqzoltó hadnagytól tudtuk meg, mennyire megnehezítik a lakók a tqzoltók dolgát: a villanyórákat is rejtQ lépcsQházakat például gyakran vasráccsal zárják le, vagy telepakolják lommal. A minden panelbe beépített úgynevezett száraz felszálló vezetéket, amely eredetileg arra hivatott, hogy a rácsatlakozó tqzoltók emeletmászás nélkül is eljuttathassák a vizet a megfelelQ emeletre, a tqzoltók már nem is használják, a hozzájuk vezetQ ajtót ugyanis a lakók lezárják, az utat pedig eltorlaszolják...
Szerencsére GyQrben ritkán történik komolyabb baj, évente tíz alatti a paneltüzek száma, de akár egyetlen égve felejtett cigaretta, bekapcsolva hagyott vasaló is tragédiát okozhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

a legjobb soproni atléták távoztak

Jelentősen meggyengült, legsikeresebb atlétáit veszítette el a Soproni Atlétikai Club. A két… Tovább olvasom