Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Harmadannyian állnak a cégbíróság előtt

Győr-Moson-Sopron - Fél éve kötelező a jogi képviselők számára, hogy a cégek szerződési ügyeit elektronikusan intézzék. Ennek következtében az ügyfélforgalom harmadára esett vissza a cégbíróságon. Ám az ügyvédeket most már más kérdések foglalkoztatják: kell a TEÁOR-szám a szerződésbe avagy sem?
Már nincsenek aktahegyek a cégbíróságon, mint júniusban, amikor többek között a szerződésmódosítások törvényi határideje miatt százával érkeztek az ügyfelek a megyei bíróság épületébe. Ekkortól, tehát július elsejétől kötelezte a jogszabály a jogi képviselőket arra is, hogy a szerződésmódosításokat, bejegyzési kérelmeket elektronikus úton tegyék meg. Mint arról akkoriban beszámoltunk: az ügyvédek elenyésző hányada vette fel a kapcsolatot valamelyik internetes szakszolgáltatóval, tehát a dolog gyerekcipőben járt. Mára azonban a társasági joggal foglalkozó képviselők valamennyien áttértek a modern ügyintézésre, ez abból is látszik, hogy a bíróságon napi 60-ról 20-ra esett vissza az ügyfélforgalom – tudatta lapunkkal dr. Gálné dr. Miklós Dóra, a megyei cégbíróság vezetője. A csoportvezető hozzátette azt is:
április 30. után már a tavalyi, éves mérlegeket is csak elektronikus úton lehet beküldeni a megye 18 ezer cégének, s külön figyelmeztetni kell az idő múlására azt a 2700 társaságot, amelyik még a tavalyelőtti mérlegét sem mutatta be a bíróságnak.

Visszatérve az ügyfélkapura: többek között ennek köszönhető, hogy a cégbíróság mára feldolgozta a több ezer ügyből álló hátralékát és fokozott figyelmet szentelhet a cégműködés törvényességének. Az internetről ennyit, már csak azért is, mert az ügyvédi kört ma már más problémák foglalkoztatják.

Szauerné J. Gyöngyi keze között továbbra is nagy az ügyforgalom, de az ügyfél legtöbbször már nem várakozik az ajtó előtt. Fotó: H. Baranyai Edina
Szauerné J. Gyöngyi keze között továbbra is nagy az ügyforgalom, de az ügyfél legtöbbször már nem várakozik az ajtó előtt. Fotó: H. Baranyai Edina

A kérdőjelek a cégtevékenységhez tartozó, tavaly januárban megváltozott TEÁOR-számok körül alakulnak ki, amelyeket júliusig, majd a kitolt határidő miatt az év végéig be kellett volna vezetni az alapszerződésekbe. Igen ám, csakhogy az országos panaszáradat nyomására a kormány új rendelkezést hozott: a TEÁOR-számokat január elsejétől már nem kell feltüntetni azoknak a bejegyzett cégeknek, amelyek ezt nem tették meg időben. Hogy emiatt mennyire érezhetik magukat becsapva azok, akik a júniusi rohamban jogkövető módon bevezették új számkombinációjukat a nyilvántartásba, talán mondani sem kell. Ugyanakkor a többieknek is korai az öröm: a TEÁOR-szám nem szűnt meg. Egyrészt az új cégbejegyzéseknél továbbra is fel kell azt tüntetni, de nem is csak erről van szó. Az idei, első adóbevallással ugyanis azoknak a bejegyzett cégeknek is el kell küldeniük a főtevékenységi számukat az adóhatóságnak, amelyek december 31-ig nem jelentették be a szerződésmódosítást. Arról viszont már nem szól a jogszabály, hogy az APEH (www.apeh.hu) nyilvántartását a cégbíróság technikailag láthatja-e vagy sem. Így könnyen lehet, hogy két adatbázis lesz és a kettő nem fog egyezni. Márpedig ha valaki hitelt venne fel, s a pénzintézet kikéri a cégkivonatát, a társaság végül – nagyon valószínű, hogy így is, úgy is – ügyvédet fogad és szerződést módosít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még hiányszakmák maradnak

Győr-Moson-Sopron - A megye 4042, általános iskola 8. osztályban tanuló diákja töltötte ki azt a… Tovább olvasom