Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Hangulatrontó körzetbeosztás

Idősebb ménfőcsanakiak még számon tartják a két ősi település, Ménfő és Csanak határvonalát. Van, akiknél ez érzelmi kérdés, annak ellenére, hogy a két településre 1934-es egyesülése óta egységes, békés egymás mellett élés a jellemző. Ma már egységes Ménfőcsanakról beszélhetünk, de időszakonként „hivatalosan” él még külön név alatt is.

Az önkormányzati választásra készülve a 20., illetve 21. választási körzetet úgy is nevezik, hogy csanaki, illetve ménfő-gyirmóti. A választási körzeteket nem pontosan fedik le a földrajzi helyek, vagy mondhatjuk úgy is, a körzetek beosztásánál nem vették figyelembe a település jellegéből adódó sajátosságokat. Csanak egyik legrégebbi útja a volt Öreg út, ma Győzelem út. Itt sajnos most úgy alakult a választási körzet, hogy az út egyik oldalán lakók a 20-as (Csanak) körzethez, az út másik oldalán lakók a 21-es (Ménfő-Gyirmót) körzethez tartoznak, külön képviselőjük lesz Győr nagyváros képviselő-testületében. Talán nem kell folytatni, ez a körzetbeosztás itt, e falusias részen nem volt szerencsés. Ehhez még hozzátehetjük, hogy a Natália-lakópark ősi ménfői településrészen fekszik, körzetileg pedig Csanak (20-as).
Hiányoljuk, hogy az 1990 óta működő helyi választott településrészi önkormányzatnak még véleményezési joga sem volt a helyi választási körzetek kialakításánál.
Tekintsünk előre: szerencsésebb megoldás talán a jövőben Ménfőcsanakot nem csanaki és ménfői részre osztani, hanem a településen a választási körzethatárt kelet–nyugati irányban racionálisan – helyi véleményezéssel – meghúzni, így mindegyik körzet ménfőcsanaki lenne.
Megjegyzésként még: az 1990–1994-es ciklusban a választási körzetek kialakítása – amit a településrészi önkormányzat is elfogadott – a most javasolt volt.
A Ménfőcsanakért Baráti Kör vezetősége

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvándorol a turisták miatt Velence lakossága

Egyre fogy Velence lakossága: az 1966-os nagy áradáskor még 121 ezren éltek a történelmi… Tovább olvasom