Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Hangulat: Történelmi levegőjq belvárosi főutcák, terek alakulnak át Turistavonzó olasz piacok

Olaszországban nemcsak a helybelieknek, hanem a turistáknak is kedvenc időtöltése a piacok felfedezése, az árusoknak pedig ma is jó jövedelmet jelent, hogy ott kínálják portékáikat. A kínálatról és a hangulatról Parmában élő olvasónk, Sánta Anikó írt.
„ Firenzében, a Medici-kápolna közelében mindennap estig kínálják portékáikat a bancarellák, az árusítóbódék. Parma belvárosában szerda és szombat a piacnap, a hét többi napján egy-egy városrész főutcája alakul át piaccá.
Ezeken a helyeken őstermelőket nem látni, viszont mindig hosszú a sor az utazó halboltnál, amely aznap hajnalban halászott tengeri halat árul nyersen és elkészítve is.
Friss és szárított gombát is olcsóbban lehet itt kapni, mint az üzletekben, s megéri édességet, kekszet, virágot is innen vinni. Nagy a választék háztartási, lakberendezési tárgyakból, sokféle bizsut, táskát, tisztító- és kozmetikai cikket találni, a legnagyobb kínálat mégis ruhákból van.
A szombatonként a belvárosban kipakoló 108 árus közül 12 a kínai. Kínálatuk olcsó, mégis népszerqbbek a »stock« feliratú sátrak, ahol márkás ruhák, cipők között lehet válogatni, s az eredeti ár feléért, harmadáért kiváló minőségq darabokhoz jutni. Ezek a kereskedők az üzletek megmaradt árukészletét vásárolják fel. Az árusok egyébként egymás közt adják-veszik a licenceket. A szombati parmai piacon egy hely licencének ára 80 ezer euró (mintegy 20 millió forint) körül van. A kerületi piacokon ennek a feléért lehet jó helyhez jutni. A közjegyzőnek 600 eurót (mintegy 150 ezer forint) kell fizetni az átírásért, évente a helypénz 1200 euró (mintegy 300 ezer forint). Sokan bérlik a helyet, szombatonként 200 eurót (mintegy 50 ezer forint) fizetnek a hely tulajdonosának. Ha valamelyik árus hiányzik, helyén a jelenléti ívek alapján készített rangsor szerint rakodhatnak ki az árusok. Persze a piacozóvállalkozás elindítása sem olcsó, a furgonok tetejére szerelt, távirányítóval nyitható sátortető ára 12 ezer euró (mintegy 3 millió forint) körül van. A piac végén rendet kell rakni, mert akár 500 euróra (mintegy 125 ezer forint) is megbüntethetik, aki szemetet hagy maga után.”
Firenzében: A Medici-kápolna közelében mindennap estig kínálják portékáikat a piaci árusok, a bancarellák, a furgonok tetejére szerelt, távirányítóval nyitható sátortetők alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagykárjelzések a gyümölcsösökből

Növényvédelem - „Az elmúlt héten sok kistermelő keresett meg bennünket igazgatóságunkon. A… Tovább olvasom