Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Handó Tünde: az OBH nem szól bele a bíróságok dolgába

A bíróságokat érintő alkotmánybírósági döntés kapcsán tájékoztatást kell adni az Országos Bírósági Hivatal (OBH) álláspontjáról, de ez nem érinti a bírák azon jogát, hogy szabadon döntsenek - mondta a bírósági ügyáthelyezésekkel kapcsolatban a Népszabadságnak Handó Tünde, a hivatal elnöke.
A lap szerdai számában megjelent interjúban Handó Tünde úgy vélte, a folyamatban levő ügyeket ott kell befejezni, ahol azok a korábbi bíróságot kijelölő határozatok szerint kezdődtek. Hozzátette ugyanakkor: ha valaki úgy véli, hogy az Ab határozatából az következik, hogy a korábban áthelyezett ügyet vissza kell utalnia az eredetileg illetékességgel rendelkező bíróság elé, ezt megteheti és ezzel az OBH-nak nincs dolga.

A bírósági ügyek áthelyezéséről elmondta azt is: az nem a személyes ügye, ezt a lehetőséget csak megörökölte.

Handó Tünde emlékeztetett arra, hogy a korábbi legfelsőbb bírósági elnök, az OBH jogelődjének tekinthető Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot is vezető Baka András kezdeményezte: kapjon felhatalmazást arra, hogy kivételesen - általános illetékességi szabályoktól eltérve - maga jelölhesse ki az adott ügyben eljáró bíróságot. A parlament elfogadta a törvénymódosítást és 2011 januárjától Baka kezdeményezhette más bíróság kijelölését. A korábbi főbíró 13 ügyben hozott döntést ügyek áthelyezéséről.

Összesen 55 esetben, közülük 10 büntetőperben született egyedi döntés bíróság kijelöléséről 2011-től, ezek 70 százaléka jogerősen befejeződött. Nyolc büntetőeljárás viszont még folyamatban van.

A Népszabadság összeállításában azt írta: a Legfőbb Ügyészség már vizsgálja, miként tudná megakadályozni azt, hogy az ügyáthelyezések miatt indokolatlanul elhúzódjanak az egyes tárgyalások, a már közvetlenül az ítélethirdetés előtt álló perek pedig újrakezdődjenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Nemzet: a fővárosban elölről kezdik a Hagyó-pert

A kijelölt bíró dönti el, hogy miként veszik figyelembe a kecskeméti tárgyalásokon elhangzott vallomásokat. Tovább olvasom