Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Hamis vámigazolással importáltak autókat

Bizonyítottan 331 millió forint regisztrációs, valamint forgalmi adót csalt el az a székesfehérvári társaság, amely hamis vámhivatali igazolásokkal 402 autót hozott be Magyarországra összesen 900 millió forintért.
A megyei okmányirodákban talált hamis regisztrációs adóigazolások alapján kezdett nyomozni a vám- és pénzügyőrség (VPOP) győri székhelyű, nyugat-dunántúli regionális nyomozóhivatala.
– Tavaly nyáron kezdtük a nyomozást, amikor tizenkét személyautóról megállapítottuk, hogy hamis vámhivatali igazolásokkal helyezték őket forgalomba, a regisztrációs adót nem fizették meg utánuk. A nyomozás során eljutottunk egy székesfehérvári társasághoz, amelynek a nevén futott a járművek behozatala – mondta el tegnap Kucsera Ferenc alezredes, a nyomozóhivatal parancsnoka.
Az országos kiterjedésű ügyről Győrben tartott tájékoztatón a VPOP központi bűnüldözési parancsnokságának parancsnokhelyettese, Frőhlich Zsolt ezredes és a szervezet szóvivője, Sipos Jenő tárták az ügy részleteit a nyilvánosság elé.
Amikor a hamis vámigazolások miatt a győri hivatal munkatársai nyomozásba kezdtek, azonnal kérték az adóhivataltól a székesfehérvári társaság adóbevallásait. Ekkor derült ki, hogy a cég 2005 óta nem nyújtott be sem áfa-, sem társaságiadó-bevallást az általuk 900 millió forint értékben az uniós országokban vásárolt s hazánkba behozott 402 személyautó után.
Nem fizették be az összesen 220 millió forint regisztrációs és 114 millió forint társasági adót. S ebben nincs benne az itthon eladott autók utáni nyereség áfájának elmaradásával okozott kár.
A társaság két tulajdonosát, K. Zsoltot és feleségét egy összehangolt akcióban a napokban fogták el a nyomozók Székesfehérváron. A kihallgatások és az ellenőrzések során kiderült, hogy a cég nevében egy harmadik személy, T. Ferenc is eljárt, akinek semmilyen szerepe nincs a kft.-ben. Holott a férfi még a társaság bankszámlái felett is rendelkezett.
A kihallgatás előrehaladtával egyre világosabbá vált, hogy a cég valódi tulajdonosa T. Ferenc, aki a házaspárnak korábban pénzt adott azért, hogy vegyék meg a székesfehérvári társaságot, s hátulról irányította őket.
Később az is kiderült, hogy a gyanúsítottak több cég felett is rendelkeztek – gyanú van arra, hogy azokat hamis papírokkal vásárolták fel –, amelyeken keresztül autókat hoztak be az országba, összesen mintegy 800-at. Emellett 300 millió forint értékben quadmotorokat is vásároltak hazai forgalmazásra. Az eddigi adatok szerint a trióból T. Ferenc tette zsebre a nagy pénzt, mert a házaspár – állításuk szerint – „csak” 15 ezer forintot kapott

autónként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati keret kistelepüléseknek

Száznyolcvanmillió eurós keretre pályázhatnak azon kistelepülések, amelyeknek egészségügyi… Tovább olvasom