Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Hamarosan indulhat az PPP-konstrukciók kiváltása

A PPP-szerződés lezárását elfogadó vállalkozók minden esetben megkapják a beruházásra fordított pénzüket és a kiváltással kapcsolatos jogszerű igényüket - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - Nemes Sára államtitkárra hivatkozva - csütörtökön az MTI-vel.
Az államtitkár egy szolnoki konferencián tartott előadásában úgy vélte, hogy a PPP-szerződések ügye júniusban kerülhet a kormány elé, és - a döntésnek megfelelően - az előnytelen szerződések megszüntetése akár néhány héten belül elkezdődhet.

A szaktárca - a felelős állami gazdálkodás jegyében - a következmények gondos mérlegelése után az állam számára előnytelen minden gazdaságtalan PPP-megállapodást megszüntet, így a költségvetés hosszú távú terhei megközelítőleg 400 milliárd forinttal csökkenhetnek.

Nem az érintett kör kárpótlása a cél, hanem a valós értéken történő elszámolás, a kockázatos projektek független igazságügyi szakértők által megállapított valós beruházási értéken történő kiváltása, más, gazdaságos finanszírozási lehetőségek feltárása - emelte ki az államtitkár.

A beruházások jelenértékét megvizsgálva kiderült, hogy a magántőke bevonásával elkészült beruházás az állam és az önkormányzatok által vállalt kötelezettségek mindössze harmadába, negyedébe került.

Magyarországon mintegy 100 állam által finanszírozott PPP-program fut. A köz- és magánszféra együttműködésében épült 54 oktatási intézmény, 34 sportlétesítmény, 4 autópálya-szakasz, 2 börtön, a Művészetek Palotája és a Berlini Collegium Hungaricum.

Olvasóink írták

  • 1. pozdorja 2011. június 17. 07:55
    „Miután ezt befejezték megkezdik a hasonló szerződések megkötését. Persze most már a haverok cégeivel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kategóriákban a borok

A jó bornak is kell a cégér, mivel csak így lehet ismert a piacon – hangoztatta Fazekas… Tovább olvasom