Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Hamarosan forgalomba áll a legnagyobb utasszállító

Először a szingapúri légitársaság állítja majd forgalomba a világ legnagyobb utasszállítóját az év második felében. A gépek elsősorban Londont kötik össze a délkelet-ázsiai metropolisszal. Az egyszerre akár nyolcszáz utast is szállítani képes Airbus A380-as fogadására jó néhány átalakítást kellett elvégezni a Heathrow repülőtéren.
Fotó: MTI
Először szállt le múlt csütörtökön a londoni Heathrow repülőtéren, majdani első számú célállomásán a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, az Airbus A380-as. A katalógusáron több mint 300 millió dollárba kerülő gépek egyik próbapéldánya a Budapest Airportot is birtokló brit BAA repülőtér-üzemeltető legnagyobb repülőterének kiszolgáló létesítményeit tesztelte. A BAA külön utascsarnokot épített a Heathrow-n az A380-as kiszolgálására; a beruházás a cég néhány héttel ezelőtti londoni közleménye szerint 105 millió fontba (40 milliárd forintba) került. Az A380-asoknak kialakított parkolóhelyek 92 méter hosszúak és 82 méter szélesek. A csarnok egyszerre 2200 utas ki- és beléptetésére alkalmas.

A BAA, amely tavaly decemberben 1,3 milliárd fontért 75 százalék mínusz egy részvény részesedést és 75 éves üzemeltetési jogot vásárolt a Ferihegyet működtető Budapest Airportban, a Heathrow kifutópályáit is újraaszfaltozta, valamint kiszélesítette, világításukat pedig felújította, hogy alkalmasak legyenek a monstrum fogadására; emellett új gurulóutakat is kiépített. Az A380-as fogadására elvégzett teljes beruházás értéke 450 millió font.

A jelenleg próbarepüléseit végző A380-ast az év második felében először a Singapore Airlines állítja kereskedelmi forgalomba, jórészt londoni járatain. Iparági elemzők szerint a típust más nagy vásárlók – például az Emirates, vagy az ausztrál Qantas – is elsősorban londoni járataikon fogják közlekedtetni. A BAA számításai szerint az A380-as tömeges üzembe állítása után a Heathrow – jelenleg évi 67 millió fős – utasforgalma 10 százalékkal nőhet, a repülőtér által fogadott járatok számának növelése nélkül. A British Airways, a Heathrow első számú használója egyelőre azonban egyetlen példányt sem rendelt az A380-asból.

A teljes hosszában kétszintes gép befogadóképessége belső elrendezéstől függően 550-800 fő. A jelenleg forgalomban lévő legnagyobb utasszállító repülőgép, a Boeing 747-400-as kapacitása elvileg 450 fő, de a légitársaságok zöme 350-380 fős elrendezésben használja a típust.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolország 1982

Tovább olvasom