Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Hamarabb kerülhet jelzálog a lakásra közös költség tartozás miatt

Az eddigi hat hónap helyett már három hónapnyi közös költség tartozás esetén jelzálogot lehet majd bejegyezni a társasházi lakásra, közgyűlési határozattal - mondta Cséfalvay Zoltán államtitkár a társasházakról szóló törvény módosításának expozéjában kedden a parlamentben.
Kiemelte: a javaslat célja a társasházakban való békés, kiegyensúlyozott együttélés elősegítése, valamint a társasházak működésének, működtetésének egyszerűsítése, a szabályozás egyértelműsítése.
A törvényjavaslat támogatja a kormány politikai célkitűzését, amely a családok és a vállalkozások érdekeit helyezi a törvénykezés középpontjába - jelentette ki.

Mint mondta, a javaslat első része a társasházak pénzügyi irányítását, működtetését segíti, a második rész a társasházak és az ott működő vállalkozások közti együttműködést teszi gördülékenyebbé, míg a harmadik a lakóközösség közös tulajdonosi jogainak érvényesítését támogatja.

Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: a javaslat egyértelművé teszi, hogy a jövőben a gazdasági ellenőrzést segítő személy kötelező igénybevétele kizárólag évente egyszer, egyebek közt az éves közgyűlésekre kerülő beszámoló vizsgálatára és szakmai véleményezésére terjed ki.
Közölte: a jelenlegi szabályozás értelmében a lakóközösség a lakhatás nyugalmára hivatkozva bármikor, bármilyen új tevékenység megkezdésének engedélyezést közgyűlési határozattal megtilthatja.

A javaslat arra tesz javaslatot, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatához ne legyen szükséges a társasház hozzájáruló nyilatkozata.

A társasház közgyűlése azonban a jövőben is hozhat tiltó határozatot akkor, ha ez nyilvánvalóan sérti a lakhatás nyugalmát, ilyen tiltott körbe tartozik a szerencsejáték, a szexuális és erotikus szolgáltatás, illetve az ilyen segédeszközök árusítása.

Hozzátette: a helyi önkormányzat rendeletben határozhatja meg az ilyen helyiségek kereskedelmi szempontú használatának - illetve a használat megváltoztatásának - a módját, feltételeit.

Az államtitkár elmondta: a társasházi tulajdonosok közös érdekeinek erősítése, a közös képviselőnek lehetőséget ad a nem fizető tulajdonostársakkal való hatékonyabb fellépésre.

Hozzátette: az eddigi hat hónap helyett már három hónapnyi közös költség tartozás esetén jelzálogot lehet majd bejegyezni a társasházi lakásra, közgyűlési határozattal.

Cséfalvay Zoltán úgy fogalmazott: a módosítások és az új rendelkezések a jogbiztonságot, a jobb és szakszerűbb működtetést, valamint a peres eljárások megelőzését szolgálják.

Olvasóink írták

 • 11. Földönjáró 2010. december 08. 20:40
  „10. szocdem
  Nem tudom, honnan vesz ennyi sületlenséget. Az Önkori nem fizeti ki senki helyett a rezsit. Akinek elmaradása van, azzal vagy részletfizetésben megegyezik, vagy kilakoltat. De ez csak a lakbérre igaz. A lakások állapota pedig azért rossz nagyrészben, mert a bérlő a karbantartás legapróbb részét sem hajlandó megcsinálni, pedig az ő dolga lenne. Ha rajta múlna, a lámpában a kiégett izzót is az Önkivel cseréltetné ki, Nagyon sok a nagyhangú, igénytelen, lusta, de mocskosul követelőző lakó. Mondjuk a bérlők 40-50 %-a. A lakás állapotának javításához pedig sok esetben elég lenni víz meg hypó. ja meg söprű és az, hogy kitakarítsanak velük. Sok helyre gázálarcban és védőoltással lehet csak bemenni. Hidd el, sokan vannak ilyenek. Tudom, mert ilyen területen dolgozom”
 • 10. szocdem 2010. december 08. 15:05
  „9. ccc 2010.12.08. 13:03
  kedves szocdem:

  Ugye van lakása? Szeretné ha a gyereke örökölhetné?

  Igen, de nem szeretném hogy a gyerekem egy oylan országban legyen tulajdonos ahol kutyább életkörülményei vannak, mint másutt a bérlőnek.

  AZ állam akkora kakiban van,hogy csak na, majd pont visszavásárol egy rakás leélt lakást, hogy szoc alapon odaadja olyan bérlőknek, akik mégjobban leélik.

  Ezt mire alapozza kedves ccc??? TAlán akinek nincs vagyona az nem is ember? Nem lehet emberi igénye?? Esetleg minden normális ember a lakásáért van és nem a lakások vannak az emberért?? (Tudja ismerem a szőnyegre teritett nájlony - arra meg újságpapír - tipusú lakástulajdonosok viszonyulását a témához, az Ön véleménye is ezekére hajaz a kérdéssel kapcsolatban)

  "Nézz körül a szoc alapon kiadott lakások állapota milyen?"

  Milyen kulturális és anyagi szinvonalon is kénytelenek élni azok akik iylent kapnak???????? De nézzen szét nyugaton, ahol a rendes bérből élő milliók bérli ka szoclakásokat. Ott rend van - mert van rá elég IDŐ és PÉNZ hogy kialakitsák...

  "Nem azért van lepusztulva mert szegény, hanem mert nem is érdekli, majd kap másikat az államtól."

  Bizonyítatlan előfeltételezés, a valósághoz semmi köze! Kádár alatt sokal de sokal több volt a szoclakás és nem voltak jobban lepusztulva mint a magántulajdonuak!!!!

  "De kérem ne felejtse az állami vagyon az Öné is. Ha kiadná a saját lakását, hagyná hogy leéljék és a bérlője ne fizesse a rezsit?"

  A szociális államban aki nem tud rezsit fizetni az általában nem is dolgozik (A bérből élők vidáman fizetnek nyugaton) Aki nem dolgozik, és bajban van, annak az önkori fizeti ki a rezsijét is! (Nem "ÉN" vagy "Ön" - ez demagóg, kádárista megközelités)
  A lelélés ellen pl tavaly az önkorik csak bécsben 500 millió eurot adtaka bérlőknek (A tulajdonosok egy vasat sem kaphatnak!!! nem úgy mint itt) - működik is a szolgáltatóipar rendesen nem úgy mint itt.

  A helyzet az, hgy a szociális lakáspiac szétrombolása nem pusztán azt eredményezte hogy hitelfelvételbe zavart ylan embereket akiknek nem lett volna szabad kölcsönt felvenni, de igazságtalan vagyoni juzttatásokat kapnak a lakástulajdonosok, és a hajléktalan családok sokkal többe kerülnek az országnak mint a szoclakásokban lakók - akárrezsivel együtt is! (Arról nem is beszélve, hogy a "magán" tulajdon ráadásul nem is magán, hanem külföldi banki tulajdon lett az elmult 20 év alatt)
  De ez már hosszabb, komolyabb tudást, információ birtoklást igénylő polémia volna, ezért inkább nem mennék itt bele....”
 • 9. ccc 2010. december 08. 13:03
  „kedves szocdem:

  Ugye van lakása? Szeretné ha a gyereke örökölhetné?
  AZ állam akkora kakiban van,hogy csak na, majd pont visszavásárol egy rakás leélt lakást, hogy szoc alapon odaadja olyan bérlőknek, akik mégjobban leélik.
  Nézz körül a szoc alapon kiadott lakások állapota milyen?
  Nem azért van lepusztulva mert szegény, hanem mert nem is érdekli, majd kap másikat az államtól.
  De kérem ne felejtse az állami vagyon az Öné is. Ha kiadná a saját lakását, hagyná hogy leéljék és a bérlője ne fizesse a rezsit?”
 • 8. szocdem 2010. december 08. 11:32
  „heheheheh..
  Fogas kérdés:

  - miért is kell nekünk 2,5-3 millió lakástulajdonos? Miért kell ezt a közös költség balhét nemzeti üggyé tenni, állandóan foglalkozni vele, törvénykezni róla, stb...

  A nyugati országokban a lakásálomány fele szociális bérlakás- s csak annak van saját tulajdona, akinek nem gond az iylen közös költség fizetési kötelezettség- bármekkora is legyen az.

  Az állam miért nem vásárolja vissza az állami bérlakásokat, és adja oda emberi bérleti díjért az alacsony jövedelmüeknek - akik általában sem a közös költséget, sem más számlákat nem tudnak már fizetni a statisztikák szerint?

  Azzal hogy a millió közös költség adóst most zálogosítani lehet, kinek tettek jót? (Az államnak, mert növekszik az illetékbevétel)
  És mi lesz azokkal akik nem tudnak ettől sem fizetni?? Elaárverezik (a valóságban bagóért kótyavetyélik) a tulajdonukat és mehetnek hajléktalannak????

  Mindent összevetve az életünknek ez a szegmense is tipikusan Hungaroazerbajdzsáni morálon és gazdasági logikán alapuló baromság..”
 • 7. ccc 2010. december 08. 11:15
  „Hogyisne

  Sajnos a bejegyzés költségeit a társasháznak meg kell előlegeznie, de az ügy végén behajtható az adóson.
  Persze így leírva egyszerű, a valóságban kész anyagi horror.”
 • 6. westminster 2010. december 08. 09:44
  „2. Ancsop 2010.12.08. 07:58

  ezt olvasd el.

  http://www.naplo-online.hu/hetvege/20100806_ingyenelo_lakotarsak”
 • 5. ccc 2010. december 08. 09:21
  „KEDVES ANCSOP!
  Majd ha kikapcsolják a villanyt a liftes házában és gyalog kell mennie a 9.-re, mert 40 lakóból mondjuk 15 nem fizet közös költséget és nem tudja a társasház kifizetni a számlákat, akkor sajnálkozhat.
  Vagy ha a biztosítást megszüntetik a fizetés elmaradása miatt és leég a társasház fele, akkor a saját biztosítással kitörölheti.........
  Ha valaki nem tudja fizetni a lakása rezsijét (ilyen a közös költség is), költözzön szerényebbe.
  Persze én is sajnálom az önhibájukon kívül elszegényedő embereket, de rendszerint nem ők halmoznak tartozásokat................
  Szigorítás pedig kell mert káosz van a házakban”
 • 4. hogyisne 2010. december 08. 09:11
  „És ki fizeti a jelzálog bejegyzés költségeit?”
 • 3. tricse 2010. december 08. 09:01
  „Én meg arra tennék javaslatot,hogy ha kizárólag tárolásra használom a közös helyiséget,természetesen bérleti díj fejében,akkor ne kelljen baromi drágán kiépíttetnem benne egy áramfogyasztásmérőt! De ha már megtettem akkor legalább a bérleti szerződés megszüntekor fizessék vissza a költségeket hiszen ezzel emelkedett a bérlemény forgalmi értéke!”
 • 2. Ancsop 2010. december 08. 07:58
  „Elég szomorú,nincs elég baja az embereknek a munkanélküliséggel, a lakástörlesztésekkel,és akkor még ezzelis húzzák őket....nah ez a magyar állam!!!!Mindent lehúzunk a kis emberről,nehogy vmireis jusson!!Gratulálok!!!!!”
 • 1. Sergio 2010. december 07. 22:52
  „Nagyon helyes!!!A mi házunkban is van olyan aki több hónapja nem fizet!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: javult a 15 éves magyar diákok szövegértése

Javult a 15 éves magyar diákok szövegértése, míg a matematika és a természettudományos ismeretek alkalmazásában átlagos vagy az alatti a magyar diákok teljesítménye. Tovább olvasom