Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Halloween: Holt lelkek ünnepe

Sokan nem értenek egyet más országok, népek jeles napjainak – ilyen a Valentin-nap is – megünneplésével. Ennek ellenére tény, hogy a kifaragott tökök, denevérek, szellemek és egyéb kellékek lassan nálunk is teret hódítanak. S bár a lelkünk mélyén tudjuk, hogy az egész hercehurcával megint a kereskedők járnak jól, mégis jólesik egy kis mókával színesíteni a borongós őszi hétköznapokat.

Amikor az ősi kelták először ünnepelték a Halloweent, persze még nyoma sem volt töklámpásoknak. Náluk ez a nap, október 31. az év végét jelentette. Hitük szerint az év közben elhunytak lelke ilyenkor visszatér, hogy beköltözhessen egy élő testbe, s mivel ez a keveredés egyetlen halandó számára sem volt túl vonzó perspektíva, az emberek ijesztő maskarakat öltöttek magukra, majd hatalmas máglyákat gyújtottak és lármát csaptak, hogy elvegyék a kedvét a hívatlan vendégeknek. A szokás annyira megtetszett a XIX. században Amerikába vándorló íreknek, hogy magukkal vitték.

Holt lelkek társasága

A kelta újévet november 1-én ünnepelték egy nagy fesztivállal, amely a napszezon végét, a sötétség és hideg kezdetét jelezte. A kelta hagyomány szerint a napisten Samhain, a halál és sötétség istenének fogságába került ilyenkor. A hiedelem úgy tartotta, hogy az újév előestéjén, október 31-én Samhain összehívta a halottakat, akik különböző formában jelentek meg; a rossz lelkek, állatok – főként macskák – alakját öltötték fel.

Akadtak, akik nem mondtak le pogány szokásaikról akkor sem, amikor a kelták áttértek a keresztény vallásra, sőt amikor III. Gergely pápa a Kr. u. VIII. században ünneppé tette Mindenszentek napját (Mindenszentekkor azokról a szentekről emlékeznek meg, akiknek nincs külön emléknapjuk), különös megerősítést nyert a hagyomány fenntartása. Ekkor alakult ki az ünnep mai elnevezése is: „All Hellow's Even", azaz Minden szentek előestéje.

Szellemek, haza!

Halloween szimbólumán, a vidámra vagy éppen ijesztőre faragott, kövér töklámpáson ma legfeljebb mosolygunk, régen azonban nagyon is komoly feladata volt: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt mutatta az utat a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.
A töklámpáskészítés szokása egy részeges kovács, Jack nevéhez fűződik, aki szeretett gúnyt űzni az emberekből. Egyszer azonban túllőtt a célon: magát az ördögöt is megtréfálta. Felcsalta egy almafára, hogy dobjon le neki néhány gyümölcsöt, s amikor az felmászott, Jack kereszteket karcolt a fa törzsére, tudván, hogy az ördög irtózik a kereszt látványától, így nem tud lejönni a fáról.

Az ördög addig könyörgött, amíg Jack egyezséget kötött vele: elengedi, de cserébe a szabadságért a halála után nem viszi el a lelkét. Amikor évekkel később Jack meghalt, szelleme rögtön a mennyország felé vette az irányt, Szent Péter azonban nem engedte be a kapun, mert életében fukar és gonosz ember volt. Jack szelleme elindult hát a pokol felé, hogy végre nyugalmat leljen, az ördög azonban emlékezett az alkujukra és szintén nem engedte be. Mindössze egy izzó fadarabot dobott oda neki a pokol tüzéből, hogy ne kelljen vaksötétben kóborolnia. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe, s azóta ezzel a lámpással világítva bolyong a mennyország és a pokol között.

Adj csokit, különben...

A Halloween elsősorban a gyerekeknek buli, ezen a napon ugyanis senkire nem vonatkozik a korai lámpaoltás. Sőt! Nagy-Britanniában a hátulgombolósok kísértetnek, boszorkánynak, vámpírnak öltözve végigjárják a környező házakat, és „trick or treat!" (szó szerint fordítva: „csíny vagy vendéglátás!") felkiáltással igyekeznek minél több édességet kisajtolni lakóikból.

Faragjunk töklámpást!

A töklámpás faragása nagyszerű családi mulatság lehet, mindössze egy nagy, kerek tököt kell beszereznünk hozzá. Miután megtisztítottuk és megtöröltük, vágjuk le a tetejét, illetve ha billeg, az aljából is egy keveset. A tök belsejének kivájásához – különösen, ha a gyerekek is segítenek – nem muszáj éles kést használnunk, akár kanállal is kiszedegethetjük a felesleges részeket. Sajnos ezt megenni nem lehet, legfeljebb a tökmagot száríthatjuk ki és piríthatjuk meg.

A tök húsából a héjánál hagyjunk rajta két–három centit, nehogy elrepedjen! Ha a belseje már üres, papíron tervezzük meg, milyen arcot szeretnénk adni a lámpásnak, majd a tökön ceruzával rajzoljuk meg a kivágandó részek körvonalait! A szemek és a száj kivágásához mindenképpen éles kés kell – ez lehetőleg ne a gyerekek feladata legyen –, s vigyázzunk, mert a kés könnyen megszalad a tökben. Ha készen vagyunk, tegyünk a belsejébe mécsest, s már mehet is a kertbe vagy az ablakba! Kisebb tökökből szobai lámpást faraghatnuk, ezekbe teamécsest tegyünk.

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertész Amerikában is megjelenik

Kertész Imre két műve jelenik meg novemberben az Egyesült Államokban, egy harmadik pedig néhány napja már kapható is a könyvesboltokban. A három regény kiadója a Random House. Az író  elmondta, hogy nem tudja, milyen mértékben találnak termékeny talajra az amerikai olvasóközönségben mindazok a gondok, amelyekről ír és az a mód, ahogyan ír róluk.    Tovább olvasom