Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Hallgatói tiltakozás: az ELTE nem szünteti meg erőszakkal a blokádot

Az ELTE tesz bizonyos lépéseket, de nem kezdeményezi, hogy erőszakkal szüntessék meg a Hallgatói Hálózat hétfőn kezdődött blokádját.
Folytatják a "blokádot" a kormány intézkedései ellen tiltakozó hallgatók

Folytatják a hétfőn kezdett "blokádot" a kormány felsőoktatási intézkedései ellen tiltakozó hallgatók az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ám hangos rendzavarással nem lehetetlenítik el az oktatást - erről döntöttek a Hallgatói Hálózat (HaHa) kedd esti fórumán, amelyet az egyetem bölcsészettudományi karának épületében tartottak.

Fórumot tartott a HaHa az ELTE Bölcsészettudományi Karának nagyelőadójában

A HaHa aktivistái hétfőn határoztak úgy, hogy "blokád" alá vonják a kar Múzeum körúti campusának egyik termét, s ez addig tart, amíg a kormányzat nem teljesíti követeléseiket. Az egyetem vezetése kedden azt közölte: tesznek bizonyos lépéseket a párbeszédre, és nem kezdeményezik, hogy erőszakkal szüntessék meg a HaHa "blokádját".

A diákok a kormány felsőoktatási intézkedései ellen tiltakoznak, a többi közt a forráskivonásokat, valamint a hallgatói szerződéseket kifogásolják. A keddi fórumon - amelyen néhány oktató is megjelent - két-háromszázan vettek részt, közülük mintegy húszan jelezték, hogy az egyetemfoglalás keretében az éjszakát a campuson töltik.

A diákok arról is döntöttek, hogy munkacsoportot hoznak létre az utcai megmozdulások megszervezésére. Néhány futballszurkoló is megjelent a Hallgatói Hálózat budapesti fórumán. Egyikük bírálta az egyetemistákat, amiért ingyenes oktatásban akarnak részesülni, majd diplomájukkal külföldön kívánnak boldogulni. "Azt kívánom nektek, hogy Londonban egy McDonald's-ban haljatok éhen, és a diplomátokkal töröljétek le a verejtéketeket" - fogalmazott a drukker. Ezt követően a szurkolók elhagyták a fórumot, a résztvevők pedig kiálltak a felsőoktatás állami támogatásának fontossága mellett.

Az ELTE BTK-t környező utcákban a rendőrség tucatnyi autóval vonult fel. A hallgatók szerdán újabb fórumot tartanak.

Korábban:

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tesz bizonyos lépéseket, de nem kezdeményezi, hogy erőszakkal szüntessék meg a Hallgatói Hálózat (HaHa) hétfőn kezdődött "blokádját" - közölte Dezső Tamás, az ELTE bölcsésztudományi karának dékánja keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten. Úgy fogalmazott: "türelmünk végtelen".

A HaHa aktivistái hétfőn döntöttek úgy, hogy "blokád" alá vonják a kar Múzeum körúti campusának egyik termét, s ez addig tart, amíg a kormányzat nem teljesíti követeléseiket.

A kar dékánja sajtótájékoztatóján emlékeztetett hétfőn kiadott két közleményére, amelyben a fórumot engedély nélküli, jogellenes eseménynek minősítette. Dezső Tamás elfogadhatatlannak nevezte, hogy azokat a hallgatókat, akikért felelősséggel tartozik, korlátozzák jogaik gyakorlásában.

A dékán hozzátette: nem a teremfoglalók céljaival nem értenek egyet, mint azt egy korábban kiadott nyilatkozatában is jelezte, hanem a módszereikkel. Hangsúlyozta, hogy hisz a párbeszédben és a józan ész meggyőző erejében. Álláspontja szerint a kar hallgatóinak többsége elítéli a "blokádot".

Úgy véli, lesz párbeszéd a teremfoglalók és a hallgatók között is. Megjegyezte azonban, hogy nehéz egyeztetni a szervezőkkel, mert nem tudni, hogy kivel lehet megállapodni. Dezső Tamás nem vonta kétségbe a HaHa jó szándékát, és nem kívánta minősíteni a szervezetet.

A dékán nagyjából 600 fősre becsülte az "érdeklődők" számát, és biztonsági okokból kifogásolhatónak nevezte az engedély nélküli fórumot. Dezső Tamás elnézést kért azoktól a középiskolásoktól, akiket az egyetemi felkészítőjükről zavartak ki a HaHa tagjai.

Hangsúlyozta, hogy eddig nem történt atrocitás, az elmúlt éjszakára pedig biztosították a minimálisan szükséges feltételeket. Utalt arra, hogy kedd délelőtt a demonstrálók szóváltásba keveredtek a terembe érkező hallgatókkal. Az oktatás a többi teremben zavartalanul folyik - tette hozzá.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. Valaki 2013. február 15. 12:34
  „Lovasroham kardlapozással, ez kell a hahásoknak. :))”
 • 46. zeta62 2013. február 13. 21:15
  „A Hallgatói Hálózat rendezvényén balhéztak stábunkkal, kameránkat lökdösték a demokrata fiatalok. A rendőrök országos akcióra hivatkozva igazoltattak a helyszínen, a BRFK ennek elrendeléséről nem is tud.

  http://www.youtube.com/watch?v=CXAUfl8I1IE&feature=player_detailpage”
 • 45. zeta62 2013. február 13. 20:45
  „44. Valaki 2013.02.13. 20:29

  Az elte igen nagy százalékban a haha félék fellegvára, szerinted miért PONT OTT kezdik? Mellesleg a profok sem kivételek.”
 • 44. Valaki 2013. február 13. 20:29
  „Az ilyen rektort el kell távolítani. Vagy az eltét kell megszüntetni. :)”
 • 43. zeta62 2013. február 13. 18:00
  „41

  Egy közösségi oldalon egy cionista szellemiségű csoportban a "látogatást" nyílt, erőszakos tettleges támadásnak, bántalmazásnak közvetítették, s a gyermekeik(!!!!!!!) védelmére szólítottak fel... ERGO tudatosan hazudtak, dezinformáltak, hergeltek.

  Ez egy ott jelenlévő hallgató beszámolója. Lehet vitatni, de ez van.”
 • 42. LAZA 2013. február 13. 17:45
  „40.
  Kösz!
  Így már minden más minden oké!
  Az indoklásod különben fenomenális,sőt kifejezetten utolérhetetlen.
  Így tovább!Szaporítsad a fidesz rajongói táborát!
  PÁ!”
 • 41. LAZA 2013. február 13. 17:38
  „39."olvasónk valóságos beszámolója"
  Ennyit tudunk egy autentikus forrástól.
  Végig olvastam.Amennyiben ez és így történt természetesen elítélendő.A népek akarata ellenére nem lehet forradalmat csinálni.
  Ezt az esetet nem láttam csak itt olvastam az előző napi "látogatást viszont volt "szerencsém"megnézni.
  Milyen érdekes majdnem ugyanaz játszódott le a helyszínen csak éppen fordítva.
  A "szurkolók látogattak ők okítottak és válaszra sem várva leléptek.(szerencsére)”
 • 40. Valaki 2013. február 13. 17:24
  „Okos voltál plaza! Természetesen mindenben hazucc. :)))”
 • 39. zeta62 2013. február 13. 17:08
  „Olvasónk tanulságos beszámolója a Hallgatói Hálózat tegnapi - és ma is folytatódó - egyetemi blokádjáról, és a lépten-nyomon "demokráciát" követelő szervezet nem éppen demokratikus módszereiről.
  A minap leckét kaptunk demokráciából. De nem ám akármilyet: a Hallgatói Hálózat néhány lelkes aktivistája bemutatta, hogy működik az ő demokráciájuk. Mert most már nyilvánvaló, hogy kétféle demokráciát ismernek: azt, ami rájuk vonatkozik, és az, ami azokra érvényes, akik mást gondolnak, mint ők.
  Amikor az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán egy történelem előadás kezdetét vette, nagyjából negyven résztvevővel, még nem sejtette senki a bent ülők közül, hogy Orwell Állatfarmját idéző jeleneteknek lesznek majd szemtanúi. Nem sokkal az óra kezdete után az addig a folyosókon riói karnevált játszó hangoskodó tömeg közeledett a teremhez. Valószínűleg senkiben nem volt ekkor még komolyabb ellenszenv a HAHA közeledő csapatait látva, mindenki várta, miit fognak mondani. Egy körülbelül tíz-tizenkét fős kontingens a terembe lépve szót kért az órát tartó előadótól, aki diplomatikusan (és talán naívan) átadta az érkezőknek a szót pát perce. A csoport két fő hangadóját nevezzük csak Cicero-nak és Sztálinkának, mindjárt világos lesz miért.
  Először Cicero ragadta magához a szót, és hihetetlen retorikai képességeket csillogtatva hebegte-habogta el a mondandóját, közben többször megakadt, és arcán látszott az erőlködés, hogy eszébe jusson a láthatóan nem túl jól memorizált szöveg. Amikor társa nem túl nagy sikerét látta, Sztálinka vette át a szót, és előadta, hogy blokád alá vették az épületet, és nem lesz oktatás az egyetemen. A teremben ülő hallgatók közül először csak páran, majd egyre többen fejezték ki tiltakozásukat, és udvariasan, de erélyesen távozásra szólították fel a Hallgatói Hálózat tagjait. Ők azonban valamiért úgy gondolták, hogy inkább élveznék a terem kellemes klímáját és hangulatát. Közben vita bontakozott ki, amelynek során a jelen levők hiába fejezték ki szolidaritásukat a tüntetők felé, hamar mind a ,,kormány cinkosai" lettek a kedves vendégek retorikájában.
  A vita érdekessége az volt, hogy a Hallgatói Hálózat jelen lévő aktivistái az összes felmerült kérdésben vagy alulmaradtak, vagy nem tudtak épkézláb választ adni, és csak vádaskodtak (Éberség, elvtársak!), hogy az általuk megtámadott előadás hallgatói szabotálják a magyar jövőt. A vitában teljes impotenciát mutató HAHA egyik tagja ,,mi vagyunk a jövő magyar értelmisége" kijelentését hangos kacagás fogadta a teremben. Valószínűleg ezen sértődhettek meg - no meg azon, hogy az előadás egyetlen hallgatója sem állt fel és csatlakozott hozzájuk. Egyetlen hölgy távozott körülbelül negyed óra után, de tudomásunk szerint ő egyszerűen csak megunta, és hazament.
  A Haha úgy döntött bekeményít, és Sztálinka ultimátumot adott: hagyjuk el a termet, és nem érdekli a jelenlévők mit akarnak, mert az lesz, amit ő mond. Az ellenálló ,,kormánybérencek" közül valaki felvetette, hogy szavazzák meg a kérdést a teremben ülők, elvégre ezt a HAHA elismeri legitim véleménynyilvánításként, de valahogy a bázisdemokrácia apostolai nem voltak vevők az ötletre. A hallgatók sértegetése, fenyegetése nem hozott sikert, ezért hívtak erősítést, és újabb tizenöt-húsz HAHA gárdista jelent meg a teremben. Végül az órát tartó előadó, hogy elkerülje a vita esetleges eldurvulását, elnapolta az előadást. A HAHA ezután elégedetten távozott.
  Hallgatói fórum Kínában - a "kulturális forradalom" idején
  Nem tűnik túl reálisnak számomra, hogy ez lenne a bázisdemokrácia, vagy egyáltalán a demokrácia bármely formája. Ez a színtiszta diktatúra megvalósítása volt kicsiben, ahol Sztálinka előadta a hallgatóságnak, hogy a demokrácia érdekében, a jövő védelmében kötelező megjelenniük a Hallgatói Hálózat szabad, demokratikus fórumán tárgyalni, és szavazni. Amikor felmerült, hogy hogy menjen, aki akar, de hadd maradjon, akit az előadás érdekel, a kedves HAH- tisztek közölték (Sztálinkával az élen) a jelenlévőkkel, hogy ilyen nincsen, mindenki megy. Igazából nem is értették, miért akar valaki egyetemistaként az előadáson maradni, amikor lehet fórumozni is. A tanuláshoz való jogról és a szabad akaratról szóló kérdést meg sem hallották (hiába kiabálta a kérdező), és még arra sem méltatták a teremben ülőket, hogy tiszteletteljesen, vagy legalábbis nem megalázó módon próbálkozzanak nekik utasításokat osztogatni. Egy hölgy megjegyezte, hogy ő vidékről utazott fel az előadás miatt, és nagyon korán kelt, hogy időben megjelenhessen. A Hallgatói Hálózat válasza erre annyi volt: ,,Talán nem szeretsz korán kelni?"
  A HAHA aktivistáit az sem zavarta, hogy a teremben, ahova hívatlanul beléptek megzavarni az oktatási tevékenységet, minden bent ülő egységesen kitartott amellett, hogy az óra folytatódjon, és közösen követelték a HAHA bohócainak távozását. Az előadás hallgatói csak akkor hagyták el a termet, amikor maga az előadó függesztette fel az órát, alkalmatlannak nyilvánítva a helyzetet az oktatásra.
  Világossá vált, hogy a Hallgatói Hálózat tagjai nem demokraták, és nem a hallgatóság képviselői, csakis a saját érdekeik mentén cselekszenek, és aki az útjukba áll, azt megpróbálják eltaposni.”
 • 38. zeta62 2013. február 13. 16:59
  „Mesteri próbálkozás az összemosásra! :)

  Vajon miért nem a diákság egészét, és MIÉRT PONT a fleto és azegyüttülünk14-után által létrehozott és támogatott maroknyi képződményt illeti a kifogásolt minősítés? :)
  Lehet, hogy nem a diák mivolt, vagy nem csak az a közös bennük??? :D :D :D”
 • 37. LAZA 2013. február 13. 16:57
  „35.
  No gyere egy kicsit segítek neked csupán emberbaráti szeretetből.
  hazucc az helyesen:hazudsz
  PLAZA az egy üzletközpont.
  Amennyiben nekem szántad felemelő gondolatodat úgy az én nevem itt a honlapon LAZA!
  Jó néhány százszor már megjelent.Talán a látásoddal is baj van.
  Azért tényleg jó lenne már egyszer ha valaki(becsületes neved)számára valami indoklást is felhoznál.Történetesen,hogy most én miben hazudok.Tényleg érdekelne és akkor talán beismerhetném a tévedésemet.
  Ám így?
  Maradsz aki eddig is voltál: <moderálva>”
 • 36. LAZA 2013. február 13. 16:43
  „Szóval a nyomásgyakorlás jól bevált fideszes módszereket.
  Jó néhány múltba veszett párt vagy szervezet ismerhette,szenvedhette meg az orbáni harcmodort.
  Nem baj!
  Hadd edződjön a fiatalság.Mostanság testközelben érezhetik az orbáni csillogó villogó jövőt.
  Az orbáni demokráciát és hadoszlopaik harcmodorát.
  Akár itt a honlapon a fórumokon.
  Aki nem gazsulál az kapja a jelzőket:pl.cion atlantizmus aki a magyarság ellen ténykedik!
  Ennyi! Kedves tiltakozni merészelő diákok.Ilyen országban élünk.
  Ezt hozta meg nekünk a fideszizmus,szélsőjobboldali és fasiszta támogatással.”
 • 35. Valaki 2013. február 13. 16:40
  „Megint hazucc PLAZA. :)))”
 • 34. zeta62 2013. február 13. 16:40
  „33. LAZA 2013.02.13. 16:16

  Milyen érdekes, fleto ma reggel nyilatkozta le, egyetért a tandíjjal, azt támogatja, és ha hatalomra kerül,
  (Öregisten mentse meg tőle a hazát!) azt meg is tartja.
  Nem tartom ezt jó ötletnek, de azt sem, hogy a hallgatók egy törpe, de jól körülhatárolható része akarja rákényszeríteni az akaratát a többiekre.
  A haha nevű, egy, a semmiből nagy hirtelen feltámadt valami, nem véletlen, hogy pont velük nem tárgyaltak, egy senki által el nem ismert, se fel nem hatalmazott klub. Az anno a párizsi események forgatókönyvét másoló szervezet nem tárgyalásokra, hanem judeo-bolsevik hatalom-átvételre készül.”
 • 33. LAZA 2013. február 13. 16:16
  „Menjünk akkor vissza a kályhához.
  Nem volt ez még olyan régen,hogy el kellene felejtenünk.
  A kormány jócskán csökkentette a felsőoktatásra addig költött állami forrásokat.
  Aztán fízetőssé tette(tandíjat határozott meg)a felsőoktatásban való tanulás lehetőségét.
  Lett belőle egy kis perpatvar a kormány látszólag visszakozott aztán maradt nagyjából minden az eredeti terv szerint.
  Úgy tűnik az érintett diákság túlnyomó többségének ez nem tetszik.
  Mi következik?
  Életbe lép a már megszokott fideszes stratégia:megosztás(sunyi megegyezés valami fidesz közeli szervezettel!
  Lejáratás:ez ilyen meg olyan ennyi éves meg olyan orra van,különben is hallottuk,hogy otthon nem verte meg az apját mert az rosszul nevelte.(ja,hogy ez külön megér egy "keresztény" katolikus misét:
  egy kereszténydemokrata polgármester ajánlotta egy tiltakozni merészelő fiatalnak.
  A Bibliai törvények szerint halállal kell lakolnia annak aki a szüleit megüti)
  Fenyegetés:
  rájuk kell úszítani a tv székházat a szeméttárolókat ártatlan emberek autóit felgyuj megrongáló szurkolói "csoportokat"”
 • 32. zeta62 2013. február 13. 15:54
  „31. load 2013.02.13. 15:28

  A statisztikád hamis, tetszik vagy sem, a megjegyzés erre vonatkozott.
  Az idézetet 100 %-osan soha nem cáfolták, igaz, meg se erősítették. Ettől még jól jellemzi, amire hivatkoztál. :)

  Dávidka eddig hány napot is dolgozott? Vagy még ki se tette a lábát a felsőoktatásból?

  Az ismerősöm esete sajnos nem egyedi eset, vagy három másik társát is megemlítette, és ez csak EGY cég. De a többi ugyanígy "dolgozik".

  Az általad képviselt arrogáns kinyilatkoztató stílus, az ellentmondás nem tűrése, és lehurrogás sok mindent elmond rólad. :)”
 • 31. load 2013. február 13. 15:28
  „28.zeta62
  ,,Hány éves most a hallgatói önkormányzat elnöke? :)"
  1984-ben született, tehát a 29. évét tapossa.
  Nagy Dávid végzett közgazdász, és a győri Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója.
  Mi ezzel a baj?
  A Vállalkozásfejlesztési Kutató Intézet egy 100 oldalas tanulmányát talán kissé elhamarkodott dolog ,,kamu duma"-nak minősíteni anélkül, hogy megmondanád, mi benne a kamu.
  Az ,,egyik ismerősöd" története egyedi eset. Eszem ágában nincs cáfolni, mert cáfolatra méltatlan. Így önmagában nem bizonyít semmit.
  Legkevésbé az igazadat.
  Churchill ilyesmit nem mondott. Az egy széles körben elterjedt hoax.
  A britek például nem is tudnak róla.
  A "Hallgatói Hálózat" a magyarság ellen tevékenykedik, a nemzeti értékek ellen küzd, ám még csak szóban. "
  Ez az egy mondatod sok mindent elmond rólad.
  Ne válaszolj, én befejeztem!”
 • 30. zeta62 2013. február 13. 14:02
  „"A már bevallottan atlanti-cionista szellemiségű "Hallgatói Hálózat" fórumait a napokban futballszurkolók, illetve "huligánok" látogatták meg. Az ELTE előadójában tartott "hallgatói fórumon" (értsd: cionista propaganda egyetemistáknak) a legnagyobb nemzeti radikális szervezet egyik vezetője is tiszteletét tette.

  A nemzeti érzelmű fiatalság tehát elkezdett fellépni a semmirekellő lázítók ellen. Figyelembe kell vennie azonban elkövetkezőkben a nemzeti fiataloknak, hogy a "Hallgatói Hálózat" a cion-atlantizmus egyik előretolt csapata, így nem csupán az életképtelen szónokok által felvázolt léha élet ellen kell küzdeniük, hanem elszántan a cionizmus ellen is.

  Nemzeti radikálisok és a futballhuligánok jó irányban tapogatóznak, ha a "Hallgatói Hálózat" ellen lépnek fel, de azt még tudatosabban kell tenniük. Az atlanti-cionisták Magyarországot olyan helynek gondolják, ahonnan kiszivattyúzzák az anyagi javakat és a szellemi tőkét, életben tartva a haldokló, adósságban és mocsokban fetrengő Nyugatot, főleg az ottani uzsorásokat. A "Hallgatói Hálózat" a magyarság ellen tevékenykedik, a nemzeti értékek ellen küzd, ám még csak szóban. "”
 • 29. zeta62 2013. február 13. 12:40
  „:)”
 • 28. zeta62 2013. február 13. 12:39
  „26. load 2013.02.13. 10:29

  Ez kamu duma! A diplomásaink egy jó része már nem szerepel a statisztikákban, mert rég nincs itthon, a többit pedig előbb veszik fel a segédmunkára, mint másokat. Igaz, trükköznek egy picit, pl. a multiknál, ahol CSAK ÚGY vették fel, ha letagadja a végzettségét, ne kelljen azt a minimálbért adni neki. Ismerősöm az illető, ne akard cáfolni. DE ŐT vették fel, nem a kereskedelmi szakmunkást. Így részlegvezető lett belőle, félpénzen.
  Tudod, churchill is megmondta: csak azt a statisztikát hiszi el, amit saját maga hamisított.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: megszorítás várna az emberekre a szocialistákkal

A Fidesz szerint Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője hiába próbálja tisztára mosni… Tovább olvasom