Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Hallgatóbarát főváros

Együttműködési megállapodást írt alá Nagy Dávid, a HÖOK elnöke és Tarlós István, Budapest főpolgármestere.
A kapcsolat célja az, hogy a fővárosban tanuló több ezer hallgató tanulmányi körülményei javulnak, illetve Budapestre, mint európai egyetemvárosra tekinthessünk. Az együttműködési megállapodás jól mutatja, hogy tud egy városkormányzati és egy hallgatói szervezet együttműködni, közös célokat kitűzni.A június 20-án aláírt megállapodás több hónapos egyeztető munka eredményeként jött lére, és a későbbiekben ad keretet a közös projekthez. Az elkövetkező hónapokban több lépésben javítani fogják a fővárosban tanuló hallgatók közlekedését, könyvtári, valamint sportolási lehetőségeit.

A HÖOK több felmérést is készített az elmúlt időszakban. Ezek közül az országos sportkérdőív budapesti eredményeinek kiértékelését fogja leghamarabb bemutatni a városvezetésnek. A felmérésből kiderül, hogy mennyit sportoltak középiskolában a hallgatók, mennyit és mit sportolnának egyetemistaként/főiskolásként, valamint, hogy mennyire elégedettek az infrastruktúrával, és mennyit áldoznának havonta sportra, testmozgásra. A reprezentatív felmérés majdnem 9000 budapesti válaszán alapul. Emellett a főváros hallgatói térképének elkészítésével a szervezet hallgatóbarátabb közlekedési útvonalak kialakításához adhat támpontokat. A hallgatók szeptemberben pedig az önkéntesség évének jegyében olyan megmozdulásokat terveznek, amelyek szebbé teszik a városképet, úgy, hogy az egyetemi falakra sajnálatosan felkerült graffitiket eltávolítják.

A főváros vállalta, hogy a hallgatókat érintő kérdésekbe bevonja a HÖOK-ot, míg a szervezet háttértanulmányokkal segíti a döntések előkészítését. Valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatói műhelyt hoz létre, amely integrálja a főváros jövőjével kapcsolatos alapkutatásokat és elemzéseket, továbbá részt vesz a közúti és vízi közösségi közlekedési fejlesztési tanulmányok elkészítésében. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) pedig vállalja, hogy megszervez egy budapesti egyetemi kötődésű tudósokból álló nemzetközi tudományos támogató hálózatot, de tárgyalások vannak három újabb egyetemmel, így várhatóan a Budapesti Corvinus Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem rektorával is hasonló megállapodást ír majd alá Tarlós István.Nagy Dávid a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy korábban nem volt ilyen irányú együttműködés a hallgatói szervezet és a főváros között, pedig nagyjából 200 ezer hallgató fordul meg Budapesten tanulmányai miatt. Tarlós István jelezte, hogy a főváros részéről a hallgatói ügyeknek külön felelőse lesz, ahogy HÖOK részéről is ki lett jelölve egy elnöki megbízott, Nemes László személyében, aki a Budapesti Regionális Szövetség alelnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsarolták a prostit a zsaruk: hűvösre kerülnek

Az egykori rendőrök még 2009-ben pénzért ígértek védelmet egy nyíregyházi prostituáltnak. Tovább olvasom