Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Halláskárosodást okozhatnak az mp3 lejátszók

Egy a svájci Suva biztosító társaság által közzétett tanulmány szerint a hordozható zenelejátszók a hozzájuk tartozó eredeti fülhallgatókkal 103 decibelles hangszintet produkálnak.
"Ez már megfelel egy motoros láncfűrész zajának, és ezt a magas hangerőt az emberi szervezet csak heti egy órán keresztül képes elviselni bármiféle maradandó halláskárosodás elszenvedése nélkül" - nyilatkozta Beat Hohmann, a társaság egyik munkatársa.

A szakember szerint azonban különösen veszélyes lehet a dobhártyákra nézve az, ha a felhasználók nem az eredeti fülhallgatót csatlakoztatják készülékeikhez, mert ezek hangereje elérheti akár a 109-116 decibelt is. Hohmann elmondta, hogy ezt figyelembe véve azon sem kell meglepődnünk, hogy egyre több fiatalnál észlelhető újabban halláskárosodás, mivel leginkább ők vásárolnak maguknak hordozható zenelejátszókat. Általában maximális hangerő esetén ha a felhasználók nem kapnak tiszta hangot, akkor halkabbra állítják készülékeiket, azonban az utólag beszerzett fülhallgatóknál alig érezhető némi torzulás.

Ha viszont a dobhártyáknak rendszeresen és huzamosabb ideig el kell viselniük a száz decibel feletti tartományba tartozó hangszintet, akkor az pár évtizeden belül teljes süketséghez is vezethet.

Az Apple a közelmúltban úgy orvosolta ezt a problémát, hogy kiadott egy szoftverfrissítést az iPod-okhoz, amivel lehetővé válik a maximális hangérték meghatározása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Széthullott” az ellenfél

Tovább olvasom