Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Halkan szólt István, a király

Szombaton este a Pannonhalmán összegyűlteknek úgy tűnhetett, hogy a pogány Koppány legyőzte Istvánt az ismert rockoperában. Azonban csak a szabadtéri előadás hangosítása nem volt megfelelő. Ezért lapunkon keresztül a szervezők és az előadók is elnézést kérnek.
A Generációk Találkozása Kulturális Fesztivál keretében hétvégén Pannonhalmán a Szörényi–Bródy szerzőpáros híres rockoperájának ismert dallamai csendültek fel. Sajnos a szükségesnél jóval halkabban. Főleg a címszerepet, azaz Istvánt, a királyt játszó Varga Miklós szólói alatt kellett hegyezniük a nézőknek a fülüket. Többen füttyentettek, bekiabálták, hogy „Hangot!" és hogy „Cseréljék le a technikust!", „Sz... az egész!" Volt, aki csak megjegyezte: „Ha a hangosítás stimmel, remek lett volna."

Előadnák még egyszer

– A szervezőbizottság nevében szeretnék elnézést kérni a nézőktől a tőlünk függetlenül történtekért, ami valóban csökkentette a fesztivál főattrakciójának élvezetét – nyilatkozta Száraz Lajos és hozzátette: társadalmi munkában szervezték a pándzsások a programokat és a három nap alatt lebonyolított 40 rendezvény közül ennél az egynél volt csak malőr. Az is a technika miatt, amit a pannonhalmiak az előadást biztosító dalszínháztól rendeltek meg. Előző este a Ghymes együttes szabadtéri műsorát maguk hangosították és az szólt is rendesen.

Azonban az előadó társulat szakembere szerint egy koncertet, ahol vezetékes mikrofonok vannak, nem lehet összehasonlítani egy mikroportokat használó színpadi előadással. Bódis Gábor ügyvezető a nyíregyházi Mandala Dalszínház nevében szintén azt kérte, tolmácsoljuk elnézését. Elmondta: bántotta a társulatot, hogy nem volt megfelelő a hangerő, ezért szeretnék is kárpótolni a közönséget, azaz szívesen előadnák még egyszer a környéken az István, a királyt.

Más technikával

Bódistól megtudtuk, hogy az először 1983-ban előadott darabot a mandalások nyolc éve tartják műsorukon. Elmondta: számtalan helyen előadták és ilyesmi még sehol nem történt. A pannonhalmi helyszín viszont a hangosítás szempontjából szerinte előnytelen volt, azaz a téren csak egészen másfajta technikával lehetett volna megoldani. De a szombati előadást így is sikeresnek nevezte. Megtudtuk tőle, hogy az előadók testére ragasztható mikroportok nagyon érzékenyek, ezért mikor a technikusok próbálták menteni, amit lehet, begerjedtek.

Inkább édes, mint keserű

– Észrevettem, hogy a színpadon se volt tökéletes a hangosítás, gerjedtek a hangfalak – mondta a Kisalföldnek Varga Miklós énekes. – Mivel az István, a király egy sikerdarab, a nézők hajlanak a megbocsátásra, de a társulat a pannonhalmi esetből mindenképp tanult. Remélem, azért a többség inkább édes, mint keserű szájízzel tért haza – nyilatkozta.

(A Generációk Találkozása fesztiválról szombati mellékletünkben bővebben olvashatnak.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyeső jó borokra

Valóságos aranyeső hullott a tavalyi napfénydús nyár után a pannonhalmi borvidéki borversenyen.… Tovább olvasom