Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Halj meg máskor!

Pierce Brosnan a GoldenEye-jal kezdte 007-es karrierjét, s A holnap markában, illetve A világ nem elég után most ismét James Bondot alakítja. A 007-esnek most vesztes pozícióból kell "feltornáznia" magát.  

James Bondot (Pierce Brosnan) legújabb titkos küldetése az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezetbe szólítja, azonban nem teljesítheti feladatát, mert egy titokzatos áruló aknamunkájának eredményeképpen fogságba kerül. Hónapok telnek el, míg az NSA vezetője, Falco (Michael Madsen) nyélbe üt egy fogolycsere-akciót a kiszabadítására: Bondért a korábban Dél-koreában leleplezett Zaót ajánlják fel a britek. A fogolycserének azonban nagy ára van, Bondnak - mivel lelepleződött az ellenség előtt - M. (Judi Dench) utasításásra fel kell hagynia ügynöki
tevékenységével, és végérvényesen ki kell lépnie a titkosszolgálat kötelékéből.
A 007-est a Falkland-szigetekre száműzik, ahol kutatómunka vár rá, Bond azonban nem olyan ember, aki könnyen feladja. Noha korábban mindig szentírásnak tekintette felettesei szavait, ezúttal fittyet hány főnökei utasításaira, megszökik, és - egy hongkongi, illetve egy kubai kitérő után - Londonba indul, hogy felkutassa és leleplezze a titokzatos kilétű árulót. James Bondnak természetesen segítője is akad: a csábos Jinx (Halle Berry) személyében…

Pierce Brosnan vallomása Bondról és az új filmről

- Amikor először felkértek, hogy játsszam el a legendás ügynököt, reszketés futott végig rajtam. Természetesen magam is Bond-filmeken nőttem fel, és Sean Connery volt az a férfi, akivel titkos álmaiban megmérkőztem, akit még titkosabb álmaiban pedig le is győztem. Később, magamhoz térve ezekből az álmokból, csupán arról ábrándoztam, bárcsak valaha is olyan jó színész lehetnék, mint amilyen ő.
Korábban már volt alkalmam kiismerni James Bond karakterének különböző vonásait: játszottam dúsgazdag úriembert, gátlástalan szoknyapecért, és himbálóztam szakadék felett azelőtt is. Nem az efféle jellegzetességek kidolgozása okozott gondot számomra. A kemény dió az volt, hogyan legyek képes eleget tenni az elődeim által felállított követelményeknek, vagy netalán, miképp nyújtsak mást, valamivel többet. Ezzel a nehézséggel még most is szembe kellett néznem.
Bond örök mozihős - generációról generációra megtartja ezt a státuszát. Ugyanakkor ő is változik, és ez a mindenkori Bondot alakító színész számára
roppant lehetőség! Szeretném minél hitelesebben ábrázolni az én korom 007-es ügynökét. Ebben nem támaszkodhatom kizárólag a saját tapasztalataimra. A forgatókönyvíróktól a sminkesekig mindenki alakított a bennem kialakult Bond-képen.
Amolyan dolgozós-színész vagyok, nem az a fajta, aki kizárólag az ösztöneire hallgat és a maga feje után megy. Nekem sok fejtörést okozott, hogyan dolgozzam ki az ügynök figuráját, és rengeteg emberrel beszélgettem róla. De épp ez az, amit nagyon szeretek a szakmámban."
 
Halle Berry: „Imádok Bond-lány lenni!"

Megkérdezték a fekete szépséget, miután a Szörnyek keringőjében nyújtott alakításáért megkapta a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat, nem jutott-e eszébe, hogy visszautasítsa a Bond-lány szerepét. Halle Berry méltatlankodva válaszolt: „Eszem ágában sem volt visszalépni! Hálás vagyok, hogy megkaptam ezt a szerepet: imádok Bond-lány lenni…"

„Rajongok a Bond-filmekért, kiváltképp a sorozat utóbbi négy-öt darabját szeretem. Kiskoromban túl bonyolultnak éreztem a történeteket, szerettem Bondot, tetszettek a Bond-lányok meg a gadget-ek, de a sztori komplikáltnak tűnt, sokszor fogalmam sem volt, mi miért történik. Ma már jobban élvezem a régebbi darabokat is. De azért én egy mai lány vagyok: az én fejemben és szívemben James Bond neve Pierce-hez kapcsolódik.
Sosem kívántam bombasikerben szerepelni, pontosabban nem volt célom, hogy a legmenőbb filmekben játsszak. Manapság azok a produkciók, amelyek a legnagyobb kasszasikert könyvelhetik el, nem feltétlenül jó filmek is egyben. Az én becsvágyam inkább a jó mozikat vette célba: csak hab a tortán, hogy az X-Men, a Kardhal vagy a Szörnyek keringője egyaránt elnyerte a kritikusok és a közönség tetszését is. Megkérdezték tőlem, nem visszás-e egy Oscar-díj után olyan kevésbé előkelő szerepet vállalni, mint amilyen egy Bond-cicababáé. Miért kellene rögtön címszereplőket alakítanom? Azt hiszem, a Halj meg máskor! pontosan illeszkedik a karrierembe: nemcsak jó film, sikeres is lesz!

Szeretem Jinx-et, igazán erős nő. Ő a Bond-lányok „evolúciójának" következő lépcsője. Amióta aláírtam a szerződést, megnéztem a Bond-széria valamennyi darabját. Úgy vettem észre, hogy sokat változtak a lányok: erősebbek, határozottabbak lettek (ugyanakkor kicsit vékonyabbak is…), és szinte egyenrangúvá váltak a titkos ügynökökkel. Egyvalami nem változott: éppoly szexisek, mint régen.
Csodás volt Pierce-szel dolgozni.
Gond nélkül hozta a formáját, és dinamizmusa másokat is magával ragadott. Míg én sokszor bizonytalankodtam, ő mindig tudta, mit kell tennie, sőt, gyakran azt is, hogy mások miképp végezhetnék legjobban a feladatukat.
Az Oscar-díj átadási ünnepség miatt meg kellett szakítanunk a forgatást. Amikor visszaérkeztem Londonba, megható fogadtatásban volt részem. A stáb nagyon szép kis partit csapott a tiszteletemre. Másnap aztán közölték velem: »Rendben, nagyszerű, hogy nyertél, de most gyerünk dolgozni.« És nagyon keményen dolgoztunk az elkövetkező hetekben."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Extra dekoráció: lehúzható textilfesték

Ha igazán egyedi ajándékot szeretnénk készíteni, akkor érdemes belevágni ebbe a különleges… Tovább olvasom