Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Halat fogni kis pénzből is lehet

A horgászat nem okvetlenül drága időtöltés. Igaz, a hipermodern fölszerelésekre elkölthető összegnek nincs határa, ugyanakkor már néhány ezer forintból is összeállítható eredményes készség – mondja a horgászüzlet-tulajdonos, versenyhorgász.
A horgászat nem okvetlenül drága időtöltés. Igaz, a hipermodern fölszerelésekre elkölthető összegnek nincs határa, ugyanakkor már néhány ezer forintból is összeállítható eredményes készség – mondja a horgászüzlet-tulajdonos, versenyhorgász. A megyében számtalan horgászvíz – köztük az atkai holtág, a Maty-ér, illetve a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület vizei – várja a horgászokat, és a területi jegyek árai megfizethetők.

Mennyit fognak?

A megye horgászvizein egy-egy horgász személyenként átlag harminc kiló halat zsákmányolt tavaly – tudtuk meg a megyei szövetség ügyvezető alelnökétől; egyébként a fogást a horgászok által kötelezően vezetendő fogási naplók adatai alapján számítják ki. A szövetség két saját vizén, a rekordlistás amurjairól, pontyairól országszerte ismert atkai holtágon és a Maty-éren ennél néhány kilóval magasabb a fogási átlag. A szegedi Hermannál a tavalyi átlag halfogás személyenként csaknem 29 kiló volt. – Persze mindig vannak, akik üres naplót adnak le, mert például nem volt idejük horgászni, de számos, évente száz kilón felüli mennyiséget fogó tagunk is akadt. És volt, aki például 450 kiló halat zsákmányolt összesen tavaly. Aki sokat horgászik, az sok halat fog – vonja le a következtetést az egyesület ügyvezető alelnöke. Hozzáteszi: a kiemelkedően sok halat fogó horgászok nemcsak az egyesületi vizekre járnak, de például a Tiszára, Atkára és más nevezetes horgászvizekre az országban.

Tizenkétezer horgász él a megyében, s ez a szám újabban emelkedik. – A kezdők már öt-tízezer forintért beszerezhetnek gyűrű nélküli spiccbotot, ami kitűnő keszegezésre, kárászozásra, s mondjuk egy másfél kilós ponty is parthoz vezethető vele – mondja Erdei Attila nemzetközileg is jegyzett versenyhorgász, egyszersmind horgászüzlettulajdonos. A zsinór, horgok, ólmok, úszók, s a mindezek tárolására szükséges horgászdoboz összesen pár ezer forint. Tehát a terjedő közhiedelemmel együtt egészen olcsón is lehet halat fogni. Ami viszont gyakran sok pénzébe kerül az embernek: a fölösleges felszerelések bevásárlása. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan eladó álljon a pult másik oldalán, aki nemcsak automatikusan leveszi a polcról a kiválasztott terméket és odaadja a vevőnek, hanem megkérdezi, milyen halra, milyen vízen szeretné alkalmazni. Lehet, hogy elég néhány mondat, és kiderül: nem a vevő által jónak vélt eszközt kellene használni, hanem egy másikat. Így elkerülhető, hogy a kezdő horgász sokat költsön, s otthon halomba gyűljenek a használatlan fölszerelések.

Ha valaki gyakorlottabb, és nagyobb halra pályázik, orsós botra is szüksége lehet. Ennek ára sem vágja földhöz az embert, egy gyűrűs, üvegszálas bot ára 3-4 ezer forintnál kezdődik, s egy szintén olcsó orsó is megúszható 4 ezer forintból. Ezekkel éppúgy lehet halat fogni, mint a drágább, karbonszálas bottal, a sokcsapágyas orsóval – de utóbbiak például tartósabbak, kifogástalababbul működnek, könnyebbek. A zsinór „fogyóeszköz". Elvileg a magasabb szakítószilárdságú és egyszersmind drágább a jobb, de aki olyan helyen horgászik, ahol akár napjában többször is „be kell szakítani" a zsinórt, a jobb minőségűt választani fölösleges pénzkidobás. A horgok – szintén fogyóeszköz – darabja tíz forintnál kezdődik, s ennek sokszorosa is lehet. Ami drágább, annál teflonbevonatú a fém, és elősegíti a jobb akadást. A legtöbb, átlagos idővel, lehetőséggel rendelkező horgász számára – hívja föl a figyelmet az üzlettulajdonos-horgászbajnok – a középkategóriás árú fölszerelések tökéletesen megfelelőek.

Telepítések, milliókból

A Csongrád megyei, összesen harminc horgászegyesület tavaly együttesen 45 millió forintért rakott vizeibe halat; a szegedi Herman 12 millióért telepített a vizeibe egész évben, s az idén máris eljutott a 11 millióig. A megyei szövetség 19 millió forintért helyezett halat az Atkába és a Maty-érbe tavaly. A Tisza Halászati Szövetkezet – tudtuk meg Újhelyi Dezső elnöktől – mintegy 20 millió forintból végzett telepítést a Tiszába, Marosba, Körösbe és a kezelésében lévő holtágakba.

A horgászathoz – persze – megfelelő okmányok is kellenek. Ami a legtöbbe kerül: a területi jegy – mondja Láda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. Általában érdemesebb éves jegyet váltani, mint napit: bármikor előfordulhat, hogy az embernek váratlanul adódik pár órás szabadideje, amikor kimehet a partra – s ezt napijegyvásárlással tölteni időpocsékolás.

A szövetségi kezelésű atkai holtágra, illetve a Maty-érre 17-17 ezer forint az éves területi engedély, ifjúságiak számára olcsóbb. A megyeszékhely legnagyobb egyesülete, a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület – halljuk a Schreiter Tibor ügyvezető alelnöktől – az egyesületi vizekre (Keramit, Gumis, Tejes, Temető-tó; Fehér-part, Szilvás; algyői-főcsatorna, sándorfalvi-tó, Holt-Maros) kombinált területi jegyet is forgalmaz, egyesületi tagoknak évi 14 ezer forintért – ifjúságiaknak szintén olcsóbban –, más egyesületek tagjainak az említett összeg duplájáért. A különböző vizekre, vízcsoportokra külön jegyek is kaphatók; a medencés kikötőre csak korlátozott számban szerezhető be területi jegy. A horgászatnak mindenki megtalálhatja az anyagi lehetőségeinek megfelelő formáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagykárjelzések a gyümölcsösökből

Növényvédelem - „Az elmúlt héten sok kistermelő keresett meg bennünket igazgatóságunkon. A… Tovább olvasom