Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Halasztják a tervezett műtétek egy részét a pécsi traumatológián

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) traumatológiai klinikáján a tervezett műtétek egy részét július óta elhalasztják, így hosszabbodik a várakozók listája - írta szombati számában a Népszabadság a klinika több, névtelenül nyilatkozó sebészére hivatkozva.
A lap szerint ennek oka az, hogy júliustól csökkent az aneszteziológusok és a baleseti sebészek fizetése, ezért a jövedelemkiesést elszenvedő szakorvosok egy része külföldre távozott, illetve oda készül.

Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója a lapnak azt mondta: idén 2012-höz képest a kifizetett bértömeget tekintve szerény mértékben növekedett a jövedelme az egyetem orvosainak. Ugyanakkor tény az is, hogy a PTE aneszteziológusainak és traumatológusainak júliustól csökkent a bére. Utóbbiak jövedelme azért lett kevesebb, mert a megváltozott munka törvénykönyve bizonyos pótlékok kifizetését már csak különlegesen indokolt esetben engedélyezi. Régebben például az úgynevezett veszélyességi pótlékot gyakran fizetéskiegészítésként adták, és nem a munka során fellépő veszélyek rizikóját próbálták ily módon "enyhíteni", tette hozzá a főigazgató, ám ennek a gyakorlatnak a lehetőségét a törvény szűkítette. A főigazgató ezt elfogadva törölte el a traumatológusok és az aneszteziológusok pótlékát júliusban, ami azzal járt, hogy automatikusan csökkent e szakorvosok keresetarányos ügyeleti díja is.

A főigazgató szerint a PTE intenzív, valamint traumatológiai klinikájának működését egyelőre nem veszélyezteti a tíz aneszteziológus távozása. Három távozó pótlására már kötöttek is szerződést. Arról, hogy még további tíz aneszteziológus és öt baleseti sebész tervezi a külföldi munkavállalást, a főigazgató nem értesült - írta a lap.

Olvasóink írták

  • 3. oxana 2013. augusztus 31. 13:05
    „Esetleg a világ legfejletlenebb országaiban fordul ez elö, de nem Európa közepén!! Nem szeretnék betegnek lenni Magyarországon. Ez egy katasztrófa. Pedig, gondolom, ez csak a jéghegy csúcsa.”
  • 2. dödike 2013. augusztus 31. 07:43
    „Bezzeg a parlamenti képviselőknek és családtagjainak kiemelt VIP ellátás jár,a kis ember meg le van sajnálva.”
  • 1. Tapmancs 2013. augusztus 31. 07:37
    „Thank you, Fidesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa szerint csoda a pedagógusok béremelése

Csodának nevezte a pedagógusok béremelését a Magyar Hírlapnak adott és szombaton megjelent… Tovább olvasom