Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Hálapénz, várólista, hatékonyság: Július 1-jétől új rendszer az egészségügyben

Egy hét múlva, július elsején az egészségügyi dolgozók hivatalos ünnepén több változás lép életbe az egészségügyben.
Egy hét múlva, július elsején az egészségügyi dolgozók hivatalos ünnepén több változás lép életbe az egészségügyben: elindul az új ellátási rend, az országos várólistákat a betegek az interneten is követhetik. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Veszprém megyei kórházon kívül mely intézményekben lesz hivatalosan is írásba foglalva a hálapénz elfogadásának lehetősége.

"A kormány célként határozta meg az egészségügyi intézményrendszer átalakítását az ellátás színvonalának emelése, egységessége és hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás céljával" - fogalmaztak a kórházak állami átvételéhez kapcsolódó egyik törvényjavaslat indoklásában. 2012. január elsejével a megyei és a fővárosi önkormányzat fenntartásában álló intézményeket, május elsejével az összes fekvőbeteg-ellátó intézményt vette át az állam. Az egészségügyi ágazatvezetés tervei szerint 2013. január elsejével a járóbeteg-szakellátó intézmények átvétele következik.

Júniusban zárult le az a több hónapos, egyeztetésekkel kísért folyamat, amelyben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) meghozta határozatait arról, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatók július elsejétől milyen kapacitásokkal és milyen területi ellátási kötelezettséggel vesznek részt a fekvőbeteg-szakellátásban. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében kiemelte: a betegeknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, ők a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe tudják majd irányítani őket.

Az ÁNTSZ szerint július elsején életbe lépő új egészségügyi struktúrában oly módon határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy nem lesz lefedetlen térség az országban. Az OTH a kapacitásokat és ellátási területeket érintő változásokat július elsejétől a honlapján is közzéteszi.

Fülesdi Béla, az egészségügyi államtitkárság munkáját segítő véleményalkotó testületnek, a szakmai kollégiumnak az elnöke az MTI-nek azt mondta: az új rendszerben a ritkább, speciálisabb ellátást igénylő betegek jobb eséllyel kaphatják meg a legmagasabb szintű ellátást, összességében pedig minden térségben mindenki egyenlő eséllyel juthat majd hozzá.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke korábban elmondta: az új struktúra életbe lépése a funkcióváltó kórházak esetében jelent majd alapvető változásokat, ezekben profilok, osztályok szűnnek meg, illetve alakulnak át. A szövetség elnöke leszögezte: intézmények nem szűnnek meg, a funkcióváltás 15-17 intézményt érint, ez jellemzően azt jelenti, hogy bizonyos aktív fekvőbeteg-ellátási feladatok megszűnnek, ezek helyett krónikus rehabilitációs, illetve járóbeteg-ellátási és sürgősségi betegellátási fejlesztések történnek.

Az egy hét múlva hatályba lépő új munka törvénykönyve is érinti az egészségügyi ellátást. Az új szabályozás ugyanis tiltja, hogy a munkavállaló a munkáltatójának belegyezése nélkül külön díjazást fogadjon el egy harmadik féltől. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója pénteken az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: az új szabályozás értelmében az előre kikövetelt hálapénz bűncselekménynek számít, az intézményvezetők viszont dönthetnek úgy, hogy a hálapénz utólagos elfogadását engedélyezik. Ennek alapján a saját intézményére vonatkozóan Rácz Jenő kiadta főigazgatói utasítását: kórházában a továbbiakban is ragaszkodni kell ahhoz, hogy az egészségügyi etikai elveknek megfelelően történjen az ellátás, így a hálapénz követelése bűncselekménynek számít, a paraszolvencia utólagos elfogadása viszont nem.

Rácz Jenő főigazgató utasításának szövegét a többi kórházvezető is megismerheti. Azt egyelőre nem tudni, hogy a következő egy hétben mely intézményekben döntenek még úgy, hogy írásban is deklarálják a hálapénz elfogadásának lehetőségét.

Szintén július elsején indul az országos online várólista-nyilvántartási rendszer, amelyen bárki nyomon követheti, hogy különböző műtétekre hányan várakoznak országszerte, az egyes térségekben, illetve adott intézményekben.

Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár stratégiai főosztályának vezetője az MTI-nek korábban elmondta: az új rendszer egyik legfontosabb eleme, hogy "a beteg választása az elsődleges, a beteget fogja követni a pénz". A várólista vezetésére vonatkozó alapszabályok nem változnak, de szigorúbb lesz a rendszer - mondta a főosztályvezető.

Hozzátette: több intézményvezető örül az új, transzparens rendszernek, amely a lehetőségét is kizárja, hogy az orvosok nem tisztán szakmai indokok alapján, hanem esetleg más érdekek, például hálapénz fejében soroljanak valakit előrébb a listán.Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. fortuna54 2012. június 25. 21:39
  „19-es andor 47.Neked sürgös orvosi segitségre van szükséged.”
 • 32. zakarias3 2012. június 25. 17:27
  „Javaslom, hogy a Győr-Szol nál is engedélyezzék a hálapénz elfogadását a jobb szolgáltatás érdekében a szemétszállító rakodóknak és gépkocsivezetőknek! Ők ugyan is ,ha bármilyen csekélységet is elfogadnak,azonnal ki vannak rúgva!”
 • 31. BJ.MÓVÁR 2012. június 25. 15:14
  „Tehát akkor államilag megengedett ,az igazgatók által szentesített ADÓCSALÁS-t sikerült kiokoskodni a kormánynak!!
  Vagy utólag fogják bevallani az orvosok ,hogy mennyi hálapénzt kaptak,vagy nem is kell bevallani/ki fogja,és hogyan ellenőrizni?/ Nagyszerű megoldás! Méltó az eddigi kormányzáshoz!”
 • 30. megmindiggyöri 2012. június 25. 15:00
  „"Átlagban a németek sem fizetnek több TB-t (egészségbiztosátást) mind a magyarok, mégsem kell az orvosaik zsebét tömködni színvonalas ellátásért..."

  Hát azt azért nem hiszem. Én 330 eurot fizetek havonta, a férjem 650-et. És nem magán biztisításunk van. Az a különbség, h. különböző egészségpénztárak mindenkitől beszedik a pénzt. Ha munkanélküli vagy, akkor a munkaügyi központ utal az egészségpénztáradba. Itt még az egyetemistáknak is kell fizetni. És amit befizetsz, az tényleg az egészségügyre fordítódik, mert tök külön kassza. Nem lehet jobbra-balra átcsoportosítani.”
 • 29. machers 2012. június 25. 13:04
  „19.andor47 2012.06.24. 19:42
  "Azzal senki ne jöjjön, hogy "de fizetünk tb járulékot", mert azt nem az orvos kapja."
  De ezzel jövök. Ameddig fizetem a nem kevés adóimat, járulékaimat, addig vannak elvárásaim. Az orvosok (is) a költségvetésből kapják a járandóságukat. Szerinted az abban lévő pénzt a Jézuska hozza?!
  A baráti és ismeretségi körömben elég sok - általam elismert - orvos van. Nem kell bemutatni az eü. helyzetét, szokásait.
  Az egyikük említette egy beszélgetés kapcsán, hogy a kórházi munkát és a magánrendelését is ugyanolyan lelkiismeretesen végzi. Ő tényleg komolyan veszi az esküjét.”
 • 28. bojtár 2012. június 25. 11:41
  „az új rendszer az lesz ha nincsenek kapcsolataid pénzed megdöglesz”
 • 27. oPTiKa 2012. június 25. 08:02
  „Andor47, a tb járulék (ha rendesen fizetnék) elég lenne rendes orvosi ellátásra. A gond valóban ott van, hogy ezt nem az orvosok kapják - de ez a politika hibája. A beszedett pénzt valóban arra kellene fizetni, amire kellene.

  Átlagban a németek sem fizetnek több TB-t (egészségbiztosátást) mind a magyarok, mégsem kell az orvosaik zsebét tömködni színvonalas ellátásért...”
 • 26. zakarias3 2012. június 25. 06:23
  „Ezután a betegek lesznek a hibásak az orvosok alacsony jövedelméért.”
 • 25. zsukov 2012. június 25. 05:09
  „Anyátok.....”
 • 24. Kukac40 2012. június 24. 22:41
  „Vajon a főnököm mitszólna, ha az elvégzett munkám után hála pénzt kérnék? :) Ha másodállásban mint vállalkozó állambácsinak csinálnám a kötséget,(vérvétel, vizsgálati díjak stb.) a hasznot zsebreraknám számlanélkül. Engem is békén hagyna a NAV? :)”
 • 23. zakarias3 2012. június 24. 21:59
  „Dwatson! Akkor ugyan arról a személyről beszélünk!”
 • 22. Hadvezér 2012. június 24. 21:52
  „1. Mindenki fizessen tb-t vagy eü. biztosítást (ma Mo-n 1600000 ember fizet adót, további 1400000 minimálbér után fizet járulékokat!)
  2. Legyen olyan tulajdonosa az intézményeknek, aki él jogkörével és számonkér! (Teljesítések, szabályok, finanszírozás...)
  3. Törvényi háttér! (Szerintem az Eü.Biztosítók jó kezdeményezés, de a marketing körülötte:0)
  4. Civil szervezetek az egyenlő alapellátásért!”
 • 21. elemér 2012. június 24. 20:57
  „Természetes a xar fizetésekböl nemtudják a zemberek fizetni az orvosi költségeket. Betegsegély a zemberi jogok közé tartozik a nyugati társadalmakban. Ezért nemszabadna azt megnyirbálni, tudnillik gyenge volt az már elözöleg is. Orbán teljesitti a német követelményeket észnélkül, pedig aszonta nemlessz gatyaszoritás. Orvosok pedig ne ugráljanak, mert nem éheznek és nemtörik magukat össze. Én már tanácsoltam öket tengerentuli lehetöségeikröl. Kell oda inglish lengvidzs, és nem tuti helyeken várják öket tárt karokkal.”
 • 20. Dwatson 2012. június 24. 20:36
  „15. zakarias3 2012.06.24. 16:05
  A feleségem ugyanígy járt,de kb 5 éve,ő is egy sebész doktornővel...”
 • 19. andor47 2012. június 24. 19:42
  „Sok hozzászóló elfeledkezik róla, hogy az egészség a legnagyobb kincs, és amikor az ember rosszul érzi magát, akkor BÁRMIT megadna érte, hogy meggyógyítsa az, aki ért ehhez. Az értékes dolgoknak megvan az ára és ezt meg kell fizetni. Persze nagyon jó lenne ha az orvosok mindekit a " két szép szeméért" gyógyítanának meg, de amíg a boltban nem a "két szép szemért" adják az árút, az étteremben az ételt, benzinkútnál az üzemanyagot, autószalonban az autót, stb. stb., addig ez sem lesz ingyen. Azzal senki ne jöjjön, hogy "de fizetünk tb járulékot", mert azt nem az orvos kapja. Remélem nem gondoljátok, hogy 6 év egyetemet és további mimimum 4 év gyakorlatot azért teljesítenek az orvosok, hogy titetket ingyen ( vagy minimálbérhez közeli fizetésért) gyógyítsanak. Fogadni mernék, hogy a sok kedves hozzászóló egty pohár vizet nem adna másnak ingyen, de ő maga maximális orvosi ellátást várna valódi ellenértél nélkül. Mert jár.... Ja , járni jár, de nem jut. :-)”
 • 18. knifemaster 2012. június 24. 19:30
  „11. miracle 2012.06.24. 13:40
  "máris nem lenne olyan égető a hálapénz."
  Aki egyszer már jóllakott nem akar éhezni többé.A fizetésemelés sem oldaná meg az egyik alapvető emberi problémát:A telhetetlenséget.”
 • 17. aghla 2012. június 24. 18:50
  „Egy bíróról elhinné bárki hogy tisztességes ítéletet hoz miután a peres felek pénz csúsztattak a zsebébe?
  Egy rendőr védekezhet azzal hogy az intézkedés során kapott pénz csak a hála kifejezése volt?
  Amit nekik nem szabad, azt nekünk miért engedik meg? Mi az a jogi vagy morális körülmény, ami alapján tisztességesebbnek gondolnak minket más foglalkozásúaknál?
  A mindenkori hatalom nem biztosítja a megélhetésünkhöz szükséges bért, de megengedi hogy megszerezzük azt. Besározódva könnyen kezelhetők vagyunk, egy erkölcsileg kikezdhetetlen orvosi lobbi viszont félelem nélkül követelhetné a betegellátáshoz szükséges eszközöket, képviselhetné a betegek érdekeit.
  A politika nem mer szembenézni a problémával és most az igazgatókra hárítja a felelősséget.
  60 év morális kontraszelekció után nincs reális esélye a belülről induló megtisztulásnak, ezt csak civil szervezetek és a választók politikai ereje érheti el!”
 • 16. RickCartman 2012. június 24. 16:56
  „ez kormányzati hurrá-propaganda
  nem lett volna jobb az mti nevű mikrofonállvány helyett néhány közvetlenül érintett egészségügyben dolgozót megkérdezni, és az ő véleményüket leírni?
  talán hitelesebb lenne, mint ez a cukormázas, rózsaszínű "minden natyon szép, minden natyon jó, mindennel natyon mek fagyok elégedve" cikkecske”
 • 15. zakarias3 2012. június 24. 16:05
  „Nem adtam hálapénzt a kezemet műtő doktornőnek,meg is lett az eredménye!A problémáimat mikor elmonamadtam neki,azt a választ kaptam,hogy ezeket a bajokat a kerti munka majd megoldja,a többivel pedig nem kell foglalkozni és szép finoman kidobott a rendelőből.”
 • 14. Lara50 2012. június 24. 15:52
  „Ne engedjék meg a hálapénz elfogadását!! Sok szegény ember az utolsó pénzét adja az orvosoknak!!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar busz csomagterében haltak meg afgán menekültek egy kompon

Görögországból a közép-olaszországi Ancona kikötőjébe tartó kompon egy magyar busz rakterében lelte… Tovább olvasom