Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Halált is okozhat a méh- és a darázsszúrás

A szúnyogallergia főképp szóban terjed: csak beszélnek róla, de nincs. Ami valóban gyakori, és egyre gyakoribb: a méh-, darázsszúrás-allergia. Ez, ha a beteg nem kerül nagyon gyorsan orvoshoz, könnyen halált is okozhat.
„Jesszus, ez a gyerek szúnyogallergiás!" – mondják a szülők, amikor a kisgyerek bedagadt szemmel, arccal, kézzel kerül elő. Valóban, nagyon ijesztően tud kinézni időnként a szúnyogszúrás eredménye, ez azonban csak a legritkább esetben jelent szúnyogallergiát. Egyszerűen „nagy helyi reakcióval" reagált a szervezet a szúrásra, a szúnyognyállal együtt bejutó fehérjékre, egyéb anyagokra, s mindez normálisnak mondható. Kalcium pezsgőtablettával, antihisztamin gyógyszerrel a tünetek elmulaszthatók, enyhe szteroidtartalmú krémmel bekenve, jegelve egy-két napon belül legtöbbször a legijesztőbb szúrásnyom is eltűnik – mondja dr. Altmayer Anita bőrgyógyász, allergológus.

Az bizonyos: ilyen erős hatást ilyen gyakran még két évtizeddel ezelőtt sem figyelhetünk meg szúnyogcsípéssel kapcsolatban, mint ma. Immunrendszerünk másként válaszol a bejutó idegen anyagokra, főleg fehérjékre, mint korábban – ez azonban még nem allergia. Egyébként főleg szúnyogirtás után az átlagosnál nagyobb az esély arra, hogy bizonyos vegyi anyagok is bekerüljenek a szervezetbe a szúnyogcsípéssel, fokozva a tüneteket – ha például az embert bokán csípi a szúnyog, az egész boka bedagadhat –, de az említett készítményekkel ez is elmulasztható.

Cseszle

Vízpartokon fordul elő a „púpos szúnyog", más néven cseszle. Apró, fekete, légyszerű rovar, nem szúr, hanem harap, és a harapásnyom nem is annyira viszketéssel, hanem égő fájdalommal jár. Néhány évvel ezelőtt gyakran jelentkezett Szeged környékén – az idén eddig még nem észlelték tömegesen.

Valóban veszélyes lehet viszont, olyannyira, hogy bele is lehet halni, a méh-, darázsszúrás. Akár túlérzékeny rá a szervezet – s ez tényleg gyakran, és mind gyakrabban előfordul –, akár nem. Ráadásul az ember sosem lehet benne biztos, hogy nem allergiás a méh-, darázsszúrásra: megtörténhet, az egyik héten még nem allergiás, a következő héten már az. Ilyenkor testszerte piros, csalánkiütésszerű foltok jelentkeznek – nemcsak a szúrás helye lesz piros –, fulladásérzés, ajaködéma (akkor is, ha nem az ajkán szúrta meg a szerencsétlenül jártat a rovar) jelentkezik, szédülés, hányás, hasmenés következhet be. Ha a beteg rövid időn belül nem kerül orvoshoz, összeomolhat a keringése, s halál lehet a végeredmény.

Ha pedig valaki lenyel egy darazsat, mert például nem vette észre, hogy a hártyásszárnyú az üdítős poharában kapálódzik – allergia nélkül megfulladhat. A legfontosabb: a beteget azonnal orvoshoz kell vinni, a lehető leggyorsabban. Minden egyes perc, amellyel sikerült lerövidíteni a szúrás és az orvosi kezelés közötti időt – életet menthet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár végétől csökkennek a roamingtarifák

Nyár végétől felére-kétharmadára csökken a mobilok külföldi használatának, pontosabban uniós… Tovább olvasom