Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Halálos négyes: a metabolikus szindróma

A szindróma tünetcsoportot, tünetegyüttest jelent, tehát bizonyos tünetek egyidejű előfordulásáról van szó. Először egy amerikai orvosprofesszor, Reaven vette észre, hogy hasra történő „alma" típusú elhízás, emelkedett vércukor, magasabb vérnyomás, emelkedett vérzsírérték gyakran jár együtt. 1988-ban ő nevezte el ezt a négyest, az inzulin felfedezője, Banting emlékére tartott előadásában X-szindrómának.
Reaven professzor felfigyelt arra is, hogy e négyes együttes előfordulása nagymértékben fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának együttes kockázatát. Emiatt a későbbiekben hívták halálos négyesnek is. Mivel a tünetegyüttes mindegyik eleme kötődik valamilyen formában az anyagcseréhez, a metabolikus szindróma elnevezés terjedt el. A metabolizmus ugyanis anyagcserét jelent. Újabban utalva a szívbetegségek gyakoriságára szív-anyagcsere tünetegyüttesnek tekintik, és kardio-metabolikus szindrómának is nevezik.

A tünetegyüttes központi eleme a hasra lokalizálódó elhízás. Ha a derékkörfogat nőknél meghaladja a 80, férfiaknál a 90 cm-t, érdemes szűrővizsgálatot végezni a többi tényező felderítésére. A derékkörfogat-növekedést a zsigeri zsírszövet felszaporodása okozza. Ez nemcsak passzív zsírraktárként működik, hanem számos olyan anyagot termel, ami károsíthatja az érbelhártyát, és megindíthatja az érelmeszesedés folyamatát.

Nem érzik a veszélyt

A metabolikus szindróma nagyon gyakori állapot, Magyarországon a népesség több mint harmadánál fordul elő! Járványként terjedő civilizációs népbetegségről van tehát szó, melynek kialakulásában az öröklődés mellett a mozgásszegény életmódnak és a helytelen táplálkozásnak van döntő szerepe. A tünetszegényen, lappangva kialakuló anyagcserezavar felgyorsult érelmeszesedést és korai szív- és érrendszeri halálozást okozhat.

Egyénre szabott, megfelelő és rendszeres testmozgás ajánlott. Minimum napi 30 perc gyors sétának megfelelő fizikai aktivitás, ami sikerre vezethet. A diéta kalória- és zsírszegény, telítetlen zsírokban gazdag legyen. Ügyelni kell a szénhidrátbevitelre is. A sóbevitel korlátozása a vérnyomás rendezésében segít. Ha 3–6 hónapos nem gyógyszeres kezeléssel sem érjük el a kitűzött céljainkat, akkor jön szóba a gyógyszeres kezelés. Önmagukban a gyógyszerek soha nem lehetnek megfelelően hatékonyak, ha nem változtatunk életmódot. Ötvenéves kor felett, tekintettel a nagymértékben fokozott szív- és érrendszeri kockázatra, megelőzésképpen kis adag aszpirin szedése ajánlott.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának nemzeti programja keretében napjainkban vannak alakulóban a regionális kardio-metabolikus centrumok. Ezek a központok a háziorvosok által kiszűrt nagy rizikójú, de panaszmentes egyéneket vizsgálnák tovább. A munkacsoportokban kardiológusok, diabetológusok, lipidológusok, pszichológusok dolgoznak együtt. E tevékenység kiegészül dietetikus által végzett tanácsadással és követéssel. A program keretében adott a lehetőség szakszerű fizikai állapotfelmérésre és gyógytornász által irányított mozgásterápiára.

Dr. Strényer Ferenc
belgyógyász, kardiológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulipános nyílt nap

Győr. A Tulipános Általános Iskola (Rónay J. u. 4.) ma reggel 8 órától 10 óráig nyílt napot… Tovább olvasom