Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Halálos lehet az ételallergia

Lehet, hogy a gonosz mostoha ártatlan? Hogy nem az alma volt mérgezett, hanem Hófehérke allergiás?

Egyetlen harapás a piros gyümölcsből, s a fiatal lány holtan esik össze… Manapság a fejlett országokban az emberek nagyjából öt százaléka allergiás valamilyen ételre. És rendszerint nem is valamilyen különlegességre, hanem alapvető élelmiszerre: tejre, lisztre, tojásra, halra reagál szervezetük élesen és tévesen. Mert erről van szó! A szervezet védekezőrendszere egyszer csak megzavarodik, és többé nem tudja megkülönböztetni az ártalmatlant a károstól. Antitesteket termel ellenük, mintha ezeknek az élelmiszereknek a fehérjéi vírusok vagy baktériumok lennének.

„Ritka szép szimdróma!"

– Már gyerekkorromban érzékeny voltam egyes növényekre és a háziporra – mondja Szegedi Éva harmincéves tanárnő. – Később egymás után több allergiarohamom volt, csak ezután vizsgáltak meg alaposabban. Kiderült, az élelmiszerek közül allergiás vagyok a kaporra, zellerre, hagymára, fokhagymára, szójára, mogyorófélékre, banánra, szőlőre és halra. A vizsgálatot végző orvos szinte ujjongott: „Ez a szindróma ritkán jön ki ilyen szépen!" – majd átküldött a patológiára, hogy lefényképezzék a karomat. (Az alkar bőrfelületén végzik el az allergiavizsgálatot.) Miután visszamentem, kezembe nyomott egy listát a magas hisztamintartalmú élelmiszerekről, mondván: „Ezeket többé ne fogyassza!" Akkor határoztam el, hogy receptkönyvet fogok írni. Elsősorban sorstársaimnak.

Halálos is lehet

Sokan még ma is kényeskedésnek tartják az allergiát. Holott a tünetek az egyszerű csalánkiütéstől a néhány percen belül bekövetkező halálig terjedhetnek! Az allergének emésztőrendszeri gondokat, hányást, hasmenést, gyomorgörcsöt vagy székrekedést, bőr- és légúti tüneteket, kiütést, szénanáthát, köhögést okozhatnak.

A táplálékallergénekre az jellemző, hogy röviddel elfogyasztásuk után nagyon heves, segítség nélkül fulladással járó légúti reakciót, gégeödémát vagy akár anafilaxiás sokkot is képesek kiváltani. (Az Egyesült Államokban évente száz-százhuszonöt ember hal meg ételallergiás túlérzékenységi sokk következtében.)

Kulcs: a sok fűszer

– Szeretném, ha a sorstársaim nem maradnának segítség nélkül. Elsősorban ez indított arra, hogy összeállítsak egy receptkönyvet. Hogy ötleteket kaphassanak: hogyan alakítsák át úgy az étrendjüket, hogy ne kelljen lemondaniuk a gasztronómiai örömökről – foglalja össze könyvének legfőbb mondandóját Szegedi Éva. 

A kötet elsősorban abban segít, mivel helyettesíthetők a megszokott ízek. A húsleves például nagyon finom hagyma és zeller nélkül is, hiszen a hús és a zöldségek íze belefő a levesbe. Az ételek ízesítésére gyakrabban kell használni zöldfűszereket: zsályát, citromfüvet, kakukkfüvet, köménymagot, bazsalikomot. A felhasznált alapanyagokat azonban mindig és gondosan ellenőrizni kell! Nem is gondolnánk, hogy a manapság kapható élelmiszerekben, sőt kozmetikumokban mi minden rejlik… Ami egy allergiás számára súlyos bajok okozója lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön milyen áruházat építene Győrben?

Tovább olvasom