Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Halálbrigád: négyből kettő DNS-minta egyezik

Az előzetes letartóztatásban levő négy gyanúsított közül kettő DNS-mintája egyezik a romák elleni támadások helyszínein rögzítettekkel - jelentették be rendőri vezetők.

12 óra 12 perc - "Nem kockáztathattak emberéleteket egy ilyen rajtaütésen" 

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője és Házi István, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója arról is beszélt, hogy a gyilkosságoknál használt, valamint a lefoglalt fegyverek között azonosság fedezhető fel.

Kifejtette: hat sörétes és golyós fegyvert, továbbá állványos céltávcsöves és egyéb fegyvereket, több mint 140 lőszert és alkatrészeket, tartozékokat foglaltak le. Típusuk, kaliberük alapján ezek akár a gyilkosságoknál használtak is lehetnek - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a szakértői vizsgálatok ez ügyben még tartanak. Lefoglaltak még térképeket és térképszelvényeket is, amelyeken a korábbi támadások voltak bejelölve, valamint egyéb helyszínek - közölte Petőfi Attila.

A NNI vezetője az MTI kérdésére azt mondta: egyelőre nem keres más embert a rendőrség a romák elleni támadássorozattal összefüggésben. Egy másik kérdésre válaszolva kifejtette: csak akkor mondható, hogy bővülhet az elkövetői kör, ha ezt a későbbiekben adatok támasztják alá.

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, mivel még a gyanúsítottakkal sem közölték, hogy miért és hogyan jutottak el a debreceni szórakozóhelyig, a nyilvánosság előtt sem árulják el ezt el egyelőre. Azt azonban elmondta, a nyomozók tudták, hogy az elfogás hajnalán az elkövetői kör és a barátaik egy helyen lesznek jelen, ezért ez az időpont tűnt a legideálisabbnak a rajtaütéshez.

Kitért arra is, hogy egyes szakértői vélemények szerint meg kellett volna várniuk a rendőröknek a következő támadást, de végül a rendőri vezetés azért döntött a 21-i időpont mellett, mert nem kockáztathattak emberéleteket egy ilyen rajtaütésen, ahol esetlegesen tűzharc alakulhatott volna ki.

Petőfi Attila az elmúlt 13 hónap nyomozásával kapcsolatban azt mondta: rendszertelenül, 18-103 nappal követték egymást a támadások, melyek időpontjai zömmel éjfél és hajnali kettő óra közé estek. Hozzátette: mindig az autópályákhoz közeli, a sztrádáktól 20-25 kilométerre fekvő kis települések szélső házait érintették a bűncselekmények és valamennyi sértett roma származású. Elmondta azt is, hogy eleinte három-négytagú csoportra gyanakodtak, a nagycsécsi kettős gyilkosságot követően azonban ez a szám egy-két fősre csökkent.

Az NNI vezetője kifejtette: több mint 300 bejelentés érkezett a rendőrségre, amelyeket 80 százalékban dolgoztak fel eddig. Ettől függetlenül a nyomozók több vonalat párhuzamosan ellenőriztek a legelső támadás óta folyamatosan. A helyszínek esetében azt mondta, rendőrök tucatjai "szállták meg" a településeket és több ezer embert hallgattak ki, és volt olyan település is, ahol szinte minden lakossal beszéltek, valamint ellenőrizték a környéken fellelhető kamerák felvételeit is.

A fegyverekről szólva azt mondta: először a legális fegyvertartókat ellenőrizték, a vadászokat, majd az illegális fegyverhasználattal kapcsolatba hozható csoportok ellenőrzését kezdték meg, a hatástalanított fegyverek átalakítóit, orvvadászokat. Több mint négymillió híváslista adatát ellenőrizték, és több ezer emberrel beszéltek, akik a támadások időpontjában a helyszínek közelében telefonon beszéltek, különösen a nagycsécsi, alsózsolcai bűncselekmények idején. Érdekességként elmondta, hogy egész Miskolc kétszer kétheti hívásadatát átnézték. Szintén a nyomozás elemeként említette, hogy másfélmillió gépkocsi adatait összesítették.

Hangsúlyozta: ez az elemző munka vezetett eredményre, a gyanúsítottak elfogásához, miután augusztus második felére néhány ember látókörébe került.

A gyanúsítottakról szólva azt mondta: 28-42 év közöttiek, cukrász, katona és hangtechnikus foglalkozásúak. Hozzátette: állandó vagy alkalmi munkavállalók, akik debreceni, illetve környékbeli lakosok. A gyanúsítottak közül hárman vallomást tettek, egy azonban megtagadta a vallomástételt. A vallomások tartalmát Petőfi Attila nem árulta el, így arról sem beszélt, hogy a gyanúsítottak kifejtették-e tettük indítékát. (A gyanúsítottak védői ugyanakkor korábban arról beszéltek, hogy védenceik nem ismerték el részvételüket a bűncselekményekben.)

"A rendőrség feltételezése szerint rasszista indítékú támadásokról van szó, de ez a tény csak akkor válik bizonyossá, ha a gyanúsítottak maguk is bevallják" - mutatott rá a dandártábornok.

Házi István, az ORFK bűnügyi főigazgatója sikertörténetnek nevezte a felderítést, amelynek - mint mondta - a végéhez értek. A vezérőrnagy köszönetet mondott a nyomozásban részt vevő rendőröknek, különösen a 120 fős nyomozócsoportnak, továbbá a nemzetbiztonsági szakszolgálatoknak, az adatszolgáltatóknak, a szakértőknek és az állampolgároknak, akik részinformációkkal segítették behatárolni a csoportot.

A bűnügyi főigazgató szalmakazal-effektusnak nevezte a gyanúsítottak kézre kerítését, vagyis ahhoz hasonlította a gyanúsítottak megtalálását, mintha egy tűt kellett volna megtalálniuk egy szénakazalban. Kitért arra, hogy az ország minden részén dolgoztak a nyomozók, a munkába a vidéki rendőrkapitányságok is beszálltak.

Hangsúlyozta: a rendőrség önálló nyomozati munkájának eredményeként lettek meg az elkövetők. A díjkitűzéssel kapcsolatban azt mondta: jellemző a gyanúsítotti körre, hogy még a 100 millió forintos nyomravezetői díj sem ingatta meg egyikőjüket sem, és a környezetükből sem kaptak a rendőrök információt. Hozzátette, az értékelő-elemző munkának köszönhető a siker. Úgy fogalmazott, nem igazolódott be az a feltételezés, hogy ezt az ügyet a magyar rendőrség nem tudja megoldani.

10 óra 52 perc - Petőfi Attila cáfol: egyelőre nem keresnek újabb gyanúsítottakat 

Egyelőre nem keres további gyanúsítottat a rendőrség a romák elleni támadásokkal összefüggésben - mondta Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője az MTI kérdésére kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Előzőleg rendőrségi nyilatkozatok alapján több médium is arról számolt be, hogy további gyanúsítottakat keres a rendőrség. A Népszabadság keddi számában azt közölte, hogy további három embert keresnek.

Petőfi Attila pontosította Házi Istvánnak, az ORFK bűnügyi főigazgatójának korábbi közlését, miszerint a helyszíneken rögzített DNS-minták egyeznek a gyanúsítottakéval. Az NNI vezetője elmondta, hogy két gyanúsított DNS-mintáját azonosították, de azt nem árulta el, hogy kikét és hány helyszínen.

8 óra 33 perc - még három gyanúsítottat keresnek

Még legalább három lehetséges gyanúsítottat keres a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat miatt.

A Népszabadság értesülése szerint a rendőrség még legalább három, már azonosított személyt keres a romák elleni gyilkosságsorozattal összefüggésben. Ezt a rendőrség nem kívánta kommentálni. Bencze József országos rendőrfőkapitány lappal csak annyit közölt: ne gondolják azok, akiknek bármi közük volt is ehhez a gyalázatos bűntetthez, hogy ezzel vége.

A rendőrség folytatja a már elfogott és a már azonosított, de még bujkáló feltételezett elkövetők telefonos híváslistáinak elemzését, kapcsolatrendszerük feltérképezését.

Úgy tudni, a nyomozók lefoglaltak több számítógépet, amelyeken reményeik szerint az eddigi és a tervezett támadásokkal kapcsolatos információk lehetnek, valamint olyan adatok, amelyek további lehetséges elkövetők vagy segítők nyomára vezethetik a nyomozókat - írta a lap.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. lótusz 2009. augusztus 27. 05:10
  „törökszentmiklós molotov és meghaltok magyarok felirat. ma vajon címlapon lesz pl kisalföldben?”
 • 56. AranyKözépút 2009. augusztus 26. 00:38
  „De meg lehet. Hidd el tudom.
  Megtagadja, beszerez pár bizonyítékot és a kisebbség mehet fellebbezni....”
 • 55. Sahin 2009. augusztus 25. 23:39
  „Gondolom a gyakori "kinyírom a családod" fenyítés után megváltozott az álláspontja a segélymegvonást illetően.”
 • 54. ti-a-bi 2009. augusztus 25. 23:39
  „moderálva 2x”
 • 53. ti-a-bi 2009. augusztus 25. 23:39
  „53,-as
  Te is jól tudod ezeknek a nevén NINCS SEMMI ! -csak gyerek, de az doszt.
  Így a segélyt sem lehet megtagadni.”
 • 52. AranyKözépút 2009. augusztus 25. 23:34
  „Ha Bakos István azt nyilatkozza, hogy terepjáróval járnak be a segélyért, akkor nem jó polgármester, hisz olyankor nem szabadna segélyt adni....”
 • 51. Sülmic 2009. augusztus 25. 23:32
  „kamu dns!!!!!!!!!!”
 • 50. ti-a-bi 2009. augusztus 25. 23:20
  „Három cigánycsalád tartja rettegésben Mezőkovácsházát

  Megvertek egy szolgálaton kívüli tűzoltót augusztus 18-ára virradó éjjel Mezőkovácsházán. Az eset kapcsán kedden a város polgármestere is megszólalt.

  Bakos István polgármester szerint a sértett -- aki egyébként a veje -- a barátjával sétált az utcán a kérdéses éjszakán. Ekkor találkoztak egy ház előtt álldogáló fiatalemberrel, aki rájuk köszönt. Állítólag még kezet is fogtak, miközben a tűzoltó megjegyezte: ,,Nem ismerlek téged". Erre a férfi elkiáltotta magát és pillanatokon belül hatan, nyolcan jelentek meg egy szomszédos házból és kérdés nélkül támadtak.

  "A tűzoltó már az első két ütés után azonnal elájult. Még ekkor is záporoztak rá az ütlegek, agyba-főbe verték" -- mondta Bakos István. Hozzátette, a sértettnek egyéb sérülései mellett szilánkosra tört a bokája, meg is kellett műteni.

  "Három, bűnözésre berendezkedett cigánycsalád maffiamódszerekkel tartja rettegésben a várost. Ezek egyike felelős a történtekért" -- véli a polgármester. Mint mondta, a városban olyan felháborodást váltottak ki a történtek, hogy sokan készültek ,,meglátogatni" a feltételezett támadókat, de lebeszélte őket az önbíráskodásról.

  "Hangsúlyoznám, hogy a városban ezen a három családon kívül semmi kezelhetetlen problémánk nincs a közel 280 fős roma kisebbséggel. Abból azonban elég volt, hogy a jogszabályokat nem mindenkire nézve alkalmazzák ugyanúgy, elég a kettős mércéből" -- szögezte le Bakos István. Mint mondta, érdekes adalék lehet mindenki számára, hogy a fent nevezett család 40-50 lovat tart mindenféle termőföld nélkül és tízmilliós terepjáróval járnak be a hivatalba a segélyért.

  A beol.hu megtalálta az elkövetőnek vélt férfi apját is. Elmondta, az egész család - beleértve a fiát, aki nem mellesleg a roma kisebbségi önkormányzat képviselője is - a verekedés napján Békéscsabán tartózkodott. Egyik elhunyt rokonuk háromnapos virrasztásán vettek részt, melyet 500-an tanúsíthatnak, ha kell.”
 • 49. AranyKözépút 2009. augusztus 25. 22:56
  „Ha valaki tud egy jó kis szavazós progit, vagy oldalt, szerkesszen már egy kérdést és linkelje be, érdekelne , hogy hányn hisznek a rendőrségnek. Én nem tudok hinni....Ez annyira illogikus, az áldozatok kiválasztása....nem igaz, hogy mindegy volt, hogy kiket ölnek meg, hisz tartottak terepszemlét....
  Másrészt ez az egyezés a profillal....nem lep meg, hogy egyeznek a DNS-sek, hisz félek, hogy ez egy előkészített ügy volt, tehát a DNSeket is simán elhelyezhették ott....”
 • 48. Túrabakancs 2009. augusztus 25. 22:54
  „Nekem az a furcsa, hogy az egyik tettes a négyből állítólag élt
  Izraelben egy úgynevezett kibucban. Ráadásul többször részt vett
  anti rasszista zenei rendezvényeken, hangoztatta ennek a szügsé-
  gességét. Zsidó lehet az illető? Ha igen, akkor esetleg felbérelte
  valaki erre a tettre? Attól tartok ez úgysem derülne ki, túl nagyot
  2robbanna" ez az ügy. Ha mindenáron romákat akartak ölni, akkor
  miért egyenként szedték le őket? Megtehették volna, hogy sokkal
  több embert lividáljanak, de ezzel nem éltek! Vajon nem csak a
  romaügyi balhék végett csinálták ezt az egészet? Nem kicsi az
  esélye annak, hogy felbérelték őket, de nem a Jobbik hátszelével!
  Persze a kormány ezt fogja hangsúlyozni, így akarja majd elérni
  a párt betiltását.Na akkor lesz itt nagy balhé...”
 • 47. pancser 2009. augusztus 25. 22:00
  „Vipera el vagy tájolva! Netán ilyen jól ismered a börtönviszonyokat? Aztán még senkit nem ítéltek el, nincs joga senkinek gyilkosokról beszélni. Majd kiderül talán az igazság. Ami a robbanásveszélyt illeti az reális. Egyszer majd valakinek elborul az agya(emlékezzetek a cigánygyerekeket késelő tanárnő esetére) aztán... nem is jó rágondolni, mi lesz ha ugyanez gépfegyverrel történik?”
 • 46. jirzi1 2009. augusztus 25. 21:44
  „Aki ennyire pártolja ezeket a szegény éjjel lelőtt dolgozni induló emberkéket(mert ez mindig hangsújozták),vegyen házat ,lakást a Kossuth utcán vagy van pár település az országban ahol szivesen cserélnek házat egy cigánylakta putri faluban egy győri panelra.Ha ennyire sajnálod őket ne legyél háttérből rikácsoló ,mutasd meg állj az élre.Költözz roma testvéreid mellé.Onnan lehet folytatni a vitát .Ha nem lopják el a géped.:)”
 • 45. nagykifli 2009. augusztus 25. 21:33
  „különben ugyanezt üzenem viperának is!”
 • 44. nagykifli 2009. augusztus 25. 21:30
  „"sagem" ne kivánjad senkinek hogy féljen, mivel azon a településen ahol <moderálva> is élnek, már régóta rettegnek a magyarok, mert minden nap betörnek, rabolnak és bizony ölnek is. Vessél egy pillantást csak az utóbbi egy hét bünügyi eseményeire pl. Szolnok megyében! Öcsödön két helyen helyszineltek a sünök, és közben a harmadik házat is kipakolták! Ha az idős emberek boltba mennek, már a kaput meg az ajtót be sem zárják, hogy legalább azok épen maradjank, mikor hazatérnek! Erre varrjál gombot, és ne járjon a szád! " a.h.a." nagyon igazad van!”
 • 43. pancser 2009. augusztus 25. 21:24
  „Kiváncsi leszek mi lesz ebből. Azt mondják, csak akkor lehet rasszista indítékról beszélni, ha maguk is bevallják. Nem értem, miért beszéltek mindeddig erről? A bizonyítékaik szánalmasnak tűnnek. DNS-t lehet venni bármikor. Rákosi pajtás idején pisztolyt rejtettek el a lakásban, mondjuk a beépített kéményseprő, az ÁVÓ meg megtalálta. Megvolt a bizonyíték. Ilyesmit tenni DNS mintával sokkal egyszerűbb, vagy már a sörétekből is ki lehet mutatni ki lőtte ki? Tartok a politikai indittatású színjátéktól.”
 • 42. a.h.a. 2009. augusztus 25. 19:17
  „Vipera
  Uncsi vagy a közhelyeiddel!
  :)
  Add elő ezeket a szép szavakat az alföldi cigány-lakta településeken.Majd ott megmondják neked a tutit a magyarok!”
 • 41. parkolo1 2009. augusztus 25. 18:46
  „Érdekes.. mikor romák ellen követnek el valamit akkor ők romák és rasszista szándék vezérli az elkövetőt... mikor roma követ el valamit, akkor őt nem lehet megkülönböztetni, ő magyar állampolgár...

  Egy statisztikában olvastam: MO lakosságából 400.000 a roma... a börtönökben lévő emberek 51%-a roma....
  számoljunk.... aki kiejti a cigány szót az rasszista..nem lenne is semmi baj, a törvényen kívül senki sem különbözteti meg őket.. ha ugyanazért a bűncselekményért a magyar és a roma is ugyanzt kapná nem lenne megkülönböztetés... és a többi... nekem miért nem kellett segíteni a beilleszkedésbe? pedig mi se voltunk gazdagok... azért mert ha nem tudtam viselkedni az iskolába is kaptam volna meg otthon is... ezzel szembe?

  Lehetne ezzel kezdeni valamit: pl 1gyerek után kapja mindenki ugyanazt a támogatást mint most, 2 után a felét, 3 után semmit.... mindjárt nem kellene 10gyerekkel a gettóba lakni...
  A dolgozó ember (cigány , magyar egyaránt) meggondolja 100x hogy be merjen e vállalni 1 vagy 2 gyereket
  azokkal senki nem foglalkozik ha 2 munkahelyen heti 7 napot dolgozik, de ezekkel..hátrányoshelyzetűek, stb... hátrányos helyzetű azért mert a munkát meg a normális életvitelt messziről elkerüli, és ezáltal a dolgozó ember is hátrányos helyzetűvéá lesz mert ezeket is el kell tartani...”
 • 40. Vipera 2009. augusztus 25. 18:23
  „a.h.a
  tudod nem az a probléma,hogy nagy az Isten állatkertje,hanem az,hogy alascony a kerÍtése <moderálva személyeskedő>”
 • 39. Sahin 2009. augusztus 25. 18:23
  „"börtönökben szerintem nagy népszerüségnek fognak örvendeni az uj lányok,hisz ott várják őket a lemészárolt áldozatok rokonai ,barátai,ismerősei"

  Irigylésre méltó cigány kultúra.”
 • 38. a.h.a. 2009. augusztus 25. 18:15
  „soproniarc
  Ez sajnos így van ahogy mondod.

  Vipera! A szent beszédet tartogasd a templomba! Oda való.”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverneky Zsófia visszatért Pécsre

Fegyverneky Zsófia egy év után visszatért a MiZo Pécs 2010 női kosárlabdacsapatához. Tovább olvasom