Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Haladékot kapott az EU-tól Szerbia Mladics elfogására

Az Európai Unió további egy hónap haladékot adott Szerbiának arra, hogy kézre kerítse a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladics tábornokot.
Miután Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy április végéig megtalálják, letartóztatják és Hágába szállítják a háborús bűnök elkövetésével vádolt, így a többi között a srebrenicai mészárlás fő felelősének tartott tábornokot, az EU egyelőre letett azon szándékáról, hogy felfüggeszti a stabilizációs és társulási tárgyalásokat Belgráddal.

A tárgyalások második hivatalos fordulóját a héten tartották a szerb fővárosban, ahol Reinhard Priebe, a bizottság bővítési főigazgatóságának a Nyugat-Balkánért felelős igazgatója szerbiai és montenegrói vezetőkkel találkozott. Priebe a megbeszélést követően nagyon hasznos és konstruktív találkozóról beszélt.

A szerb delegáció vezetője, Miroljub Labusz kormányfőhelyettes úgy vélekedett, ha ilyen tempóban haladnak tovább, akkor a tervezettnél korábban, már júliusban lezárhatják a tárgyalásokat. Vuk Draskovics szerbia-montenegrói külügyminiszter ugyanakkor hozzátette azt is: tisztában vannak vele, hogy a tárgyalások jövője nagymértékben függ attól, át tudják-e adni a háborús bűnösöket a hágai nemzetközi törvényszéknek.

Brüsszel azt követően döntött a tárgyalások továbbviteléről, hogy Carla Del Ponte hágai főügyész úgy vélekedett: javult az együttműködés a törvényszék és Szerbia viszonyában, és erről tájékoztatta Olli Rehn bővítési biztost is. Reinhard Priebe ugyanakkor világossá tette azt is: az április 30-i határidőt követően az EU újra fogja értékelni Belgrád és Hága együttműködését. Remélem, az értékelés a hónap végén elég pozitív lesz, hogy folytatni tudjuk a tárgyalásokat – tette hozzá az igazgató.

FigyelőNet/BruxInfo

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányzáró

Győr. Szakács Imre és a kisalföldi gazdák várják az érdeklődőket a Fidesz megyei kampányzáró… Tovább olvasom