Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Haknikirályok: Mindenki eladó

Akár a Fiestát vagy Charliet is meghívhatjuk a születésnapi bulinkba, ha van elég pénzünk.

Gáspár Lacinak sikerült emgkapaszkodnia a zenei életben
Akár a Fiestát vagy Charliet is meghívhatjuk a születésnapi bulinkba énekelni - feltéve, hogy ha van rá elég pénzünk, egy félórás műsor ára ugyanis 300 ezer forintig is felmehet. Mindenki eladó, a nagy öregektől a tévés műsorvezetőkig.

Falunap, szombati diszkó, nagyobb céges buli nem múlhat el sztár- vagy sztárolt vendég nélkül. A legelterjedtebb produkciók a fél-playback fellépések, amelyek - amellett, hogy legalább az ének valódi - még megfizethetők, egy CD-lejátszón, kihangosítón és mikrofonon kívül ugyanis nem kell hozzá más.  Egy miskolci „sztárközvetítő" iroda listáján több mint 150 név szerepel, Komár Lászlótól a NOX-on keresztül Bangó Margitig.

A felkapott diszkósztárok általában 150 ezer forint alatt ki sem kelnek az ágyból - Dopeman például 135, a Groovehouse 150, Kozsó és szőke különítménye 155 ezerért vállal fellépést -, s még az olyan, süllyesztőbe került (vagy eleve fel sem futott) énekesek is elkérik a nettó százezret, mint Betty Love, Vincze Lilla, Dina, vagy Liza (???). Mondanunk sem kell, hogy az árak nettó értendők, félórás fellépésre. Ganxsta Zolee 180 ezerért „bérelhető" (igaz, ehhez megkapjuk bónusz az egész kartellt), a rivális Dopeman pedig már 125 ezerért odamondogat. Aki káromkodás helyett líraibb szövegekre vágyik, befizethet a Back II Black-re 400 ezer, Krisz Rudira 290 ezer, vagy a United-ra 166 ezer forintért. Pénzünkkel hozzájárulhatunk az ex- és jelenlegi megasztárok felszínen maradásához is: Nagy Edmond és Gáspár Laci például már 120 ezerért szerelmet vall a színpadon.     

Nem a zenei élmény a lényeg

Király Linda válogat a felkérések között

Hogy ezért a pénzért milyen minőséget kapunk, az zsákbamacska, de itt is igaz az az alapelv, mint a húsvét előtt kirobbant sonka-botrány esetében: ötszáz forintért ne várjon senki pármai sonkát, s ne csodálkozzunk, ha olcsó húsnak híg a leve. Király Tamás producer szerint - ő szervezi többek között Gáspár Laci és több jelenlegi Megasztáros fiatal fellépéseit - a hakninak nem is az a lényege, hogy művészi színvonalat nyújtson.
- Egy falunapon vagy más rendezvényen a fellépő személyes jelenléte az, amiért elmennek az emberek, a haknik emberközelbe hozzák a sztárokat. Gondoljunk bele, sokaknak már az is mekkora élmény, ha az utcán szembetalálkoznak a kedvencükkel!     
A producer szerint a minőség nem árfüggő, akár egy félórás, szabadtéri fellépéssel is lehet szinte művészi, maradandó zenei élményt szerezni - ha az énekes kellően igényes magával szemben. Ha az illetőben megvan az a plusz, az a varázs, amely elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez, akár egyetlen mikrofonnal is képes felpezsdíteni, magával ragadni a  közönséget. 

Élőben félmillióért

Így áll össze a falunap

Szinte már mindenhol összeállt a lassan aktuálissá váló falunapok költségvetése, amely többé-kevésbé egy kaptafára készül. Az elmaradhatatlan sztárvendéget nettó 120 ezer alatt nem lehet megúszni, a bábszínház vagy más gyerekműsor 40, a kedvelt musical- vagy operettműsor további 40-70 ezer forintba kerül. A sok helyen hagyománnyá vált kézműves foglalkozás 10-20 ezer, a légvár körülbelül 40 ezer, a programokat záró, átlagosan tíz perces tűzijáték legalább 100 ezer forintot kóstál. Ehhez jönnek az olyan költségek, mint a hangosítás vagy a színpadbérlés, az ügyes, pályázásban jártas polgármesterek azonban a falunap költségeinek akár felét is megnyerhetik különféle pályázatokon.

Ha nem elégszünk meg a CD-lejátszó nyújtotta élménnyel, élő koncertre is befizethetünk, a Hooligans például 550 ezerért csak nekünk énekli a Királylányt, Komár Laci egy százassal olcsóbban ropja a rokit (ha nem is fekete lakkcipőben), s félmillióért megkapjuk a NOX-ot vagy az Emil Rulezt is, Hajós Andrásostul. A legdrágábbak között van Charlie (610 ezer), Demjén Rózsi (680 ezer), és a Pa-Dö-Dő (680 ezer), a listát pedig a Republic vezeti, kerek egymillió forinttal. Az árakhoz az áfa mellett hozzáadandó a kilométerdíj is, amely 70-től 510 Ft/km-ig terjed, igaz, utóbbi árért már magángépet lehetne bérelni.      

Király Linda nem szülinapozik

Köszönhetően a magyarok nem túl fejlett zenekultúrájának és az internetes letöltési hullámnak, akármilyen sikeres is egy sztár, a lemezeladások alig fedezik az előállítási- és marketingköltségeket - Király Tamás szerint platina minősítés, azaz 25 ezer eladott példány alatt különösebb haszna nincs az alkotóknak -, így az énekesek, zenészek gyakorlatilag a fellépésekből élnek. 

Ganxsta Zolee olcsóbb, mint Dopeman

A pénzes megkereséseknek nem nagyon lehet ellenállni, vannak, akik bármit elvállalnak. Király Tamás - egy kicsit szabadkozva, mert mégiscsak a lányáról van szó - elmondta: Király Lindát is hívták már újgazdagék szülinapi partijára, töbmillió (!) forintért zenei aláfestésnek, nem is egyszer, ők azonban nem vállalták. Csak oda mennek ugyanis, hol valóban kíváncsiak rájuk - meg persze elegáns céges rendezvényekre, ahol nem a rongyrázás a központi motívuma a felkérésnek.  

Ugrabugra és krumpliorr

Persze nem kell ragaszkodnunk a hagyományos énekel-tapsolunk koreográfiához, ha például egészségvédelmi okokból úgy döntünk, hogy vendégeink rögtön dolgozzák is le az ünnepi bográcsgulyást, akár személyesen az update-guru, Schobert Norbi is levezényelheti az aerobic (fél)órát, csekély 270 ezer forintért. (Spórolóknak ugyanitt terhestorna Rubint Rékától, 170 ezerért.)

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai: 

1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdag Erzsi: Csigabiga néne

Tovább olvasom