Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Hajszálon múlt a magyar Gripen-pilóták élete

Egy volt cseh katonai pilóta szerint a pilóták jól döntöttek, amikor katapultáltak. Úgy véli, ha nem így reagáltak volna, akkor valószínűleg már nincsenek közöttünk.
A magyar és a cseh szakértők csütörtökön folytatják a cáslavi katonai repülőtéren kedden balesetet szenvedett magyar vadászgép átvizsgálását, illetve a helyszínelést - közölte Magdaléna Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkari főnökségének szóvivője az MTI érdeklődésére csütörtökön.

"Csütörtökön várhatóan egész nap még a helyszínen lesznek a szakértők, majd laboratóriumi vizsgálatok következnek. Hogy mikor zárul le az egész ügy kivizsgálása, azt most nehéz megmondani" - nyilatkozott Dvoráková.

A cseh vizsgálóbizottság tagjait a hadsereg felügyeleti és ellenőrző szekciójának szakértői, míg a magyart a Magyar Honvédség, valamint a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szakértői alkotják.

A Lion Effort 2015 fedőnevű cseh-magyar-svéd hadgyakorlat, amelyet a baleset után azonnal megszakítottak, szerda délután óta folytatódik. A május 24-ig tartó hadgyakorlaton a csütörtöki az utolsó nap, amikor még a vadászgépek is repülnek.

"Csak a repülési tevékenység befejezése után várható döntés a magyar vadászgép roncsainak az elszállításáról" - jegyezte meg a szóvivő.

A cáslavi repülőtér rendben üzemel.

A magyar légierő JAS-39 Gripen típusú vadászgépe kedden délután eddig ismeretlen okokból túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak.

Hajszálon múlott az életük


Egy volt cseh katonai pilóta, akik korábban JAS-39 Gripen vadászgépeken is repült, csütörtökön a cseh hírtelevízióban (CT24) úgy vélte: a magyar pilóták a katapultálással megmentették az életüket.

"A cáslavi repülőtér leszállópályája 2600 méter hosszú, ami több, mint amennyire a gripeneknek normálisan szükségük van" - jelentette ki a tele
vízióban Michael Boruvka.

"A pilótának akkor kell katapultálnia, amikor úgy értékeli ki a helyzetet, hogy már nem tudja folytatni a repülést. Ebben az esetben elmondható, hogy a pilóták helyesen döntöttek. Ha nem így reagáltak volna, akkor valószínűleg már nincsenek közöttünk" - vélekedett a cseh katonai pilóta.

Leszögezte: a magyarok jól tették, hogy a vadászgép földet érése után katapultáltak. Szerinte ez biztonságosabb változat, mert a fékező erő már nem olyan dinamikus, mint a leszállás korábbi szakaszában. Boruvka kijelentette, hogy a gripenek megfelelő berendezései nagyon korszerűek, minek következtében a katapultálás már a pilóta megsérülése nélkül történik.

A baleset oka még mindig ismeretlen


A keddi baleset oka ismeretlen. Cseh vélemények szerint két ok jöhet számításba: vagy a pilóták hibáztak leszálláskor, illetve fékezéskor, vagy pedig valamilyen műszaki probléma lépett fel.

A magyar vadászgép néhány száz méterre a leszállópályától, a szántóföldön áll jobb oldalára dőlve. A gép elején és hátul, a farokrészen is nagyon súlyos sérülések láthatóak, a gép orra és a pilótakabin is letörött.

"A vadászgép megjavíthatatlan állapotban van" - mondta Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője az MTI-nek szerdán délelőtt. Szerinte ezt a véleményt fogalmazták meg nem hivatalosan azok a szakértők, akik kedden közelről is megnézték a magyar vadászgépet. A gép megrongálódásához nézete szerint nagymértékben az is hozzájárult, hogy az a leszálláskor áttörte a pálya végén álló bonyolult antennarendszert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a 4-es és 6-os villamoson utazókat inzultáló férfit

A férfi minden előzmény nélkül odalépett utastársaihoz vagy járókelőkhöz és inzultálta, szidalmazta,… Tovább olvasom