Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Hajléktalanok: Lőrincz Norbert: nincs alternatívája

A Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke szerint akkor kérhetik a hajléktalanokat, hogy hagyják el a köztereket, ha ezeknek az embereknek van hová menniük. Lőrincz Norbert ezzel a Belügyminisztérium (BM) azon tervére reagált szerdán az MTI-nek, miszerint kitiltanák a hajléktalanokat a közterekről.

A közalapítvány elnöke azt mondta: nem ellenzik a javaslatot, de fontos lenne, hogy a szociális szféra oldaláról jelenjen meg alternatívaként, hol lehetne elhelyezni ezeket az embereket. Egyetértenek azzal, hogy a történelmi városok, de a "normál" települések belvárosaiban, főterein sincs keresnivalójuk a hajléktalanoknak - tette hozzá.

A közalapítvány szerint a megoldás az lenne, ha több olyan, minőségét tekintve "alacsony küszöbű" szociális intézmény működne az országban, amely be tudja fogadni ezeket az embereket. Jelenleg azonban csak kevés ilyen van, azok is évek óta telt házzal üzemelnek, ráadásul több helyen az ittasan érkezőket be sem fogadják.

Lőrincz Norbert úgy látja, a BM-rendelethez a szociális szférának kellene kiegészítő javaslatot tennie, de tudomása szerint a szakma ezt mostanáig nem látta. Hozzátette: ők évek óta szorgalmazzák, hogy több ilyen jellegű, a többi között nappali befogadó helyre lenne szükség.

A helyzet hosszú távú megoldásaként a közalapítvány elnöke kifejtette: jó lenne, ha az érintetteket meg lehetne vizsgálni egészségi és szociális szempontból, és felállíthatnának egy "diagnózist". Ez alapján az ellátásban differenciálni kellene azokat, akiknek pszichés, alkoholfogyasztási vagy egyéb problémájuk, s azokat, akiknek "csak" lakhatási gondjuk van. Ezzel segítenék, hogy a rászorulók vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba - vélekedett.

Mint megemlítette, épp e héten tartják kétnapos konferenciájukat, amelyen a szakma képviselői erre a problémára is keresik majd a választ.

A BM keddi közleményében hangsúlyozta: eltökélt szándékuk, hogy rendet teremtenek a közterületeken, mert álláspontjuk szerint a szociálisan nehéz helyzetbe került embereken nem azzal lehet segíteni, hogy megengedik nekik ezeknek a helyeknek az elfoglalását.

A tárca ezzel arra a több médiumban is ismertetett döntésre adott magyarázatot, amelynek értelmében kitiltanák az utcáról a hajléktalanokat. Az építési törvénynek a BM honlapján megjelent, tervezett módosítása szerint ugyanis szabálysértést követ el és megbírságolható lesz az, aki a közterületet nem arra a célra használja, amelyet a jogszabály meghatároz, hanem például ott lakik vagy ott alszik.

A minisztérium keddi közleményében kiemelte: "jogos állampolgári elvárás, hogy például az aluljárók kulturált állapotúak, szabadon átjárhatóak legyenek".

Olvasóink írták

 • 6. venditti 2010. szeptember 14. 22:23
  „Tisztelt Szocdem!

  Ember te miről beszélsz???
  Kíváncsi vagyok melyik szállón, hol jártál már?
  A legtöbb szállón ugyanis olyan körülmények vannak, mint sok 10ezer magyar háztartásban sajnos nem, akár higiénia, étkezés egyéb körülményeket tekintve. Lopások pedig a legritkább esetekben fordulnak elő bent a szállón. A hajlékatalnok közül pedig nemet kort nézve is 95%-ban saját felelőtlenségük, linkségük jutatta őket ebbe a helyzetbe, amit a sok kiútlehetőség ellenére tovább folytatnak... A sok százezer dolgozó, nap mint nap robotoló ember meg adójukból eltartja és biztosítja hogy tovább igyanak, drogozzanak, felvegyék a segélyeket amiért kisújjukat sem mozdítják /tisztelet a ritka és sajnos kevés kivételnek/
  nagyon jó lenne jobban megérteni állításaidat, mert nem tudom honnét veszed állításaidat, de valós helyzettől nagyon messze állnak ezek a sületlenségek... Minden mégsem a szociális ellátórendszerben tényleg vannak hiányosságok...”
 • 5. szocdem 2010. szeptember 10. 10:14
  „3. Goldmund!
  "Sok esetben maguk a hajléktalanok jelentik riporterek, újságírók előtt, hogy ők hajléktalanszállóra nem mennek."

  Nem tudom voltál-e már hajléktalan szálláson? Én igen.
  Beszélgettél-e már hajléktalanokkal? Én igen.

  Ami a szállást illeti, büdös, emberetelen környezet vár ott csak azért mert szegény vagy, aki lakbért nem tud fizetni, és nincs rokonod, vagy senki sincs aki befogadna. Ráadásul sokan a lakótársak közül sokan elvégezték a börtönegyetemet (mondjuk egy kiló kolbászért lesittelték őket korábban) akik terrorizálnak, ellopják a dolgaidat, elveszik a pénzedet.... Egyszóval pokol ott az élet. Nem csoda hogy sokan inkább a fagyhalál kockázatát választják télen is! (Az idei télen 136-an fagytak meg!)

  Másrészről a hajléktalanok között sokan vannak akik a szociális rendszer hiánya miatt (a fennálló csak látszat, azt is rombolják évről évre) már 20 éve hajléktalanok. Sokan egyszerű dolgok miatt kerültek a csoportba. Pl. elveszették a munkájukat, vagy volt munkájuk, de elváltak, és a tartásdíj kifizetése után ennivalóra sem volt pénzük, vagy olyan kis nyugdíjat kaptak, hogy számlákra sem futotta belőlle, nem hogy lakbérre, stb.
  A hajléktalan NEM TUD dolgozni. Olyan munkát legalábbis nem, ami fizikai igéybevétellel, vagy kulturált megjelenéssel jár. (Ha nem hiszed, vagy nem érted,akkor lakj egy hónapot az aszfalton, aztán jelentkezz mondjuk kőmüves segédmunkásnak, vagy pincérnek) Néhány szerencsést időnként láthatunk a városi piacokon segiteni párszáz forint fejéban, de ez nem jelent számukra kivezető utat.

  Mivel gyakorlatilag kukából élnek, kénytelenek koldulni. Persze a többség piaára költi a szerzett pénzt. Ennek oka egyrészt az, hogy amíg iszik, addig egy (pl. télen) egy meleg kocsmában ülhet. Másrészt normál tudatállapotban a hajléktalan lét (különösen a Magyar) elviselhetetlen még a legalacsonyabb intellektusú emberek számára is. Nem csoda tehát, ha vannak akik ittasak amikor a szállásra érkeznek - egal hgy nappal vagy éjszaka van a borzalom szempontjából.
  Csak megjegyzem: sok szállás 18 óra után nem is fogad senkit. Ez önmagában is kizárja azt hogy aqki véletlenül dolgozni tudna az dolgozhasson. Egyszerüen nem tud beérkezni a határidőre.
  (Nyugaton a hajléktalanszállások non-stop jellegüek. Igaz ott a szociális állam műkszik, és "a társadalomba visszavezető út" sem lehetetlen (nem úgy mint nálunk)

  A számukat egyesek kb százezerre becsüli (és folyton növekszik!!!!)

  Hogy nem kedveled őket az nem baj. Hogy szerinted helytelen a koldulásuk, az sem. (Van aki akár öl is akkor ha éhes, és pénzt kell szereznie!!)
  Minél tovább vannak kint az utcán, annál tovább lesznek kénytelen zavarni téged:)))

  1988-ban találkoztam Bécsben egy ´56-os emigránssal. Azóta a bezirk fizette neki a lakást, és zsebpénzt is kapott, másképp hajléktalan lett volna! Az meg elfogadhatatlan akkor, ha delikvens nem szociopata vagy drogos...
  Itt meg családokat löknek utcára, miközben az önkori PIACI áron bérelteti az önkormányzati bérlakásokat!

  Nem jól van ez így.”
 • 4. annobon 2010. szeptember 10. 10:00
  „Söpörjük be a szőnyeg alá a problémákat és akkor közösen elénekelhetjük I.Viktor új himnuszát:
  "Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország!"”
 • 3. Goldmund 2010. szeptember 10. 08:42
  „"A Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke szerint akkor kérhetik a hajléktalanokat, hogy hagyják el a köztereket, ha ezeknek az embereknek van hová menniük."

  Sok esetben maguk a hajléktalanok jelentik riporterek, újságírók előtt, hogy ők hajléktalanszállóra nem mennek.
  Persze a mező közepére sem fognak kimenni, egyrészt mert ott hideg van, másrészt nem lehet koldulni. Ha soha nem kapnának senkitől egy fillért sem, alighanem kevésbé vágynának a belvárosokba.

  "ráadásul több helyen az ittasan érkezőket be sem fogadják"
  Mondjuk ez így is normális. Márcsak a bent levő NEM ITTAS emberek érdekében is.

  Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy az ellátásban differenciálni kellene azokat, akiknek pszichés, alkoholfogyasztási vagy egyéb problémájuk, s azokat, akiknek "csak" lakhatási gondjuk van.

  Szerintem a legfőbb probléma az lesz, hogy a kiszabott bírságot senki se fogja befizetni, így elzárásra ítélik őket, tehát végső soron a börtönöket töltik meg hajléktalanokkal, pedig oda bűnözők valók.”
 • 2. szocdem 2010. szeptember 09. 12:45
  „Kósa Lali szociorasszista szemléletének gyakorlatba ültetése folyik.

  Kósa bevallottan 10 éve üldözi a debreceni hajléktalanokat. (A neolibsi paradigma szerint ezeket likvidálni kell nem segiteni, ettől is emberetelen a rendszer amiben élünk) most országosan is kiterjeszti a dolgot, valószínüleg exportálni karja a szociális államokba a hajléktalanokat..

  Azt hiszem ez egy érdekes lépés, hallunk még erről az EU-tól is pár szót, meg a világsajtó is biztosan felkapja majd ezt a "kis Hitler" filozófiát...”
 • 1. Dörgés 2010. szeptember 08. 21:47
  „Mi lesz a következő? Tilos lesz ásítani vagy dúdólászni? Vagy csak az illetékesek nem akarják látni a nyomort, ami van. Ez meg úgy hangzik, mintha homokba dugják a fejüket. Tiszta statisztikajavítás. Mi lesz, ha egy parkba akar valaki egyet szunyatani?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy motoros, teljes az útzár

Meghalt egy motoros szerda este, miután a 11-es úton az előtte haladó kocsiba rohant. Tovább olvasom