Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Hagyományőrzés élettel telítve

A „Czenki” Hársfa Néptáncegyesület hagyományos műsorára a hétvégén került sor. A Sopronkövesdről és Sopronból érkezett vendégeikkel fergeteges előadást adtak a nagycenki táncosok. A fesztivál részeként idén viseletkiállítást és régi népi gyerekjátékokat felelevenítő játszóházat is szerveztek a házigazdák.
Szilágysági, máramarosi, kalotaszegi, széki, székelyföldi, gyimesi és rábaközi viseletekből összeállított tárlattal nyílt meg az idei Hársfa Fesztivál Nagycenken.
– Tanárként tudom, a gyerekek azzal még tisztában vannak, hogy Erdély hol található, de azt, hogy merre van Szék, Gyimes, Kalotaszeg, már nem annyira ismerik. Egy térkép segítségével mutatjuk be az egyes tájegységek viseletét – mondja Erdősiné Iza, a „Czenki” Hársfa Néptáncegyesület vezetője.
A nézelődők közül többen megfogták, közelről szemügyre vették a szép ruhákat. Mind természetes anyagból készült, a viselőjük által varrt, hímzett darab. Az ilyen emlékeket nézve az jut az eszünkbe, mi lenne, ha ezek a tárgyak mesélni tudnának a múltról…
A hagyományok addig élnek, amíg vannak, akik éltetik őket. A szombat esti műsor során a házigazdák mellett felléptek a sopronkövesdi Kövirózsa Kulturális Egyesület néptáncosai és a Testvériség Német Nemzetiségi Néptánccsoport tagjai, akik felelevenítették, élővé tették a hagyományokat. A táncosok lendületében, jókedvében életre kelt a múlt és ez átragadt a közönségre is. Természetes volt érezni, hogy mindaz, ami a színpadon történik, ma is élő és a miénk.
Vasárnap a legkisebbek játszóházban vehettek részt. A „Czenki” Hársfa Néptáncegyesület tagjai régi népi gyerekjátékokat mutattak be és az ügyesebbek azt is megtanulhatták, hogyan készül a gyöngygallér. A játszóház ötlete is azt sugallja, hogy az örökségünket át kell és lehet adni, a hagyományokat meg kell tanítani a gyerekeinknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolország 1982

Tovább olvasom