Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Hagyó-per - Nem fogadta el a vádbeli megállapítások zömét a C.C. Soft Kft. korábbi ügyvezetője

Nem fogadta el a vádiratban korábbi cégével összefüggésben leírtakat és a BKV-s belső vizsgálat megállapításainak zömét a C.C. Soft Kft. korábbi ügyvezető igazgatója, akit tanúként hallgattak meg a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó per keddi tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken.
A tanú a tárgyaláson arról beszélt, hogy a jelenleg felszámolás alatt álló egykori vállalkozása 2007 nyarán kötött szerződést a BKV-val a szentendrei HÉV Batthyány tér és Békásmegyer állomások közötti vizuális utastájékoztató rendszerének kiépítésére.

A korábbi tárgyalásokon elhangzott vallomásokat megerősítve jelezte, a C.C. Soft Kft. azért nyert a közlekedési vállalat közbeszerzési eljárásán, mert a legalacsonyabb összegű ajánlatot tette, a legrövidebb elkészítési határidővel.

A Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró által ismertetett periratokból kiderült, hogy a BKV belső ellenőri vizsgálatának megállapításai szerint a C.C. Soft Kft. nem rendelkezett megfelelő referenciákkal és feltételekkel a projekt megvalósításához. Később pedig úgy emelte fel a vállalási összeget, hogy a megszabott határidőket nem tartotta be, nem tudott hibátlanul működő rendszert kiépíteni, és az ráadásul az eredetileg meghatározottnál gyengébb műszaki tartalommal készült el.

A tárgyaláson egy szakértő "házi barkácsolásnak" nevezte az utastájékoztató rendszer bizonyos elemeit, mivel a pályázatban szereplő ipari kijelzők helyett háztartási LCD televíziókat telepített a kivitelező.

A vádirat szerint a C.C. Soft Kft. 85 millió forintos ajánlattal nyerte el a közbeszerzést, ezt később 99 millió forintra emelték. A műszaki átadás-átvételi eljárás 2007. november 30-án befejeződött, de az előírt 30 napos hibamentes próbaüzem máig nem történt meg.

Szintén a vádiratban olvasható, hogy Balogh Zsolt, negyedrendű vádlott, a BKV akkori megbízott vezérigazgatója a teljesítésigazolást nem akarta aláírni, ezért Hagyó Miklós elsőrendű vádlott behívatta hivatalába, és utasította, hogy intézkedjen a kifizetésről, és az még 2007 karácsonya előtt történjen meg.

Mindezekre reagálva a tanú hangsúlyozta, hogy a projekt informatikai részében megfelelő referenciákkal és háttérrel rendelkeztek, míg az 56 monitor beszerzéséhez és kihelyezéséhez alvállalkozóként a Funkwerk cég biztosította volna a technológiai és szakmai hátteret.

Mint elmondta, a német társaság később kiszállt a projektből, mivel az általa javasolt és a C.C. Soft ajánlatában szereplő LED képernyők helyett a BKV a drágább kiegészítőket igénylő LCD készülékekhez ragaszkodott. Ugyancsak a szerződéskötés után felmerülő nehézség volt, hogy az utastájékoztatáshoz szükséges adatokhoz a szintén a közlekedési vállalatnak dolgozó Thales Kft.-től lehetett volna megkapni, a Thales azonban ezt 80 millió forintért lett volna hajlandó átadni.

A tanú kijelentette, valótlan az a vádirati állítás is, amely szerint megfenyegette volna a teljesítésigazolás aláírását megtagadó Balogh Zsoltot. Hangsúlyozta, a C.C. Soft Kft. a munka ellenértékét a szerződéses határidő előtt megkapta.

Hagyó Miklós az elhangzottakhoz fűzött észrevételében, megerősítve a tanú állítását, kijelentette, a vád tárgyává tett időszakban nem állt kapcsolatban a C.C. Soft Kft.-vel, és nem ismerte annak ügyvezetőjét. Közölte: sem Balogh Zsoltot, sem a BKV más dolgozóját nem kérte, utasította, vagy fenyegette meg a céggel való szerződéskötés, illetve az elvégzett munka kifizetése érdekében.

Hozzátette: nem talál arra magyarázatot, miért mondanak ellent a BKV és a C.C. Soft közötti szerződésről a nyomozati iratok részét képező okirati bizonyítékok a vádiratban foglaltaknak. Szerinte az sem lehet véletlen, hogy kizárólag ez esetben emelt úgy vádat az ügyészség, hogy a közlekedési társaság pályázatán nyertes cég egyetlen érdemi információval rendelkező vezetőjét, illetve munkatársát sem hallgatta meg a rendőrség és az ügyészség.

A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig megközelítőleg 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A bizonyítási eljárás csütörtökön újabb tanú meghallgatásával folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új etanolüzemet épített a Hungrana

A szabadegyházai Hungrana Kft. megépítette egyedülálló technológiájú és kapacitású, gyógyszerkönyvi minőségű alkoholt gyártó üzemét. Tovább olvasom