Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Hágában meghalt Milosevic

A háborús és emberiesség elleni bűnökkel, valamint népirtással vádolt Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök 64 éves korában elhunyt az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében.
Találgatások övezték vasárnap a hágai börtöncellájában előző nap elhunyt Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök halálának lehetséges okait, ezért a holttestet boncolásnak, illetve teljes körű vizsgálatnak vetették alá. Az első jelentések természetes halálról tettek említést, de felmerült az öngyilkosság lehetősége is, illetve a szerb szélsőségesek feltételezése, hogy a nagybeteg fogolynak készakarva hagyták romlani egészségi állapotát.
Milosevicet háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint népirtással vádolta a Nemzetközi Törvényszék a horvátországi és boszniai (1991–

1995), valamint a koszovói etnikai tisztogatásban és háborúban (1998–1999) játszott szerepéért. A háborúkban 200 ezer ember vesztette életét, a menekültek száma megközelítette a négymilliót. Milosevicnek összesen 66 vádpontért, köztük népirtásért kellett volna felelnie, ám ő – saját ügyvédjeként – az ENSZ-törvényszék illetékességét is vitatta az eljárásban. Védőbeszédében arra hivatkozott, hogy szerbellenes nyugati összeesküvés áldozata lett.
A volt elnököt 2001 júniusában szállították Hágába. Pere 2002. február 12-én kezdődött, s az ötévesre nyúlt eljárásból már csak hetek lettek volna hátra, és legkésőbb az év végére az ítélethirdetés is várható volt. A hágai Nemzetközi Törvényszék közleménye szerint Milosevic holttestére a fegyintézet egy őre talált rá, majd azonnal értesítette az ügyeletes tisztet és az orvost, aki már csak a halál beálltát tudta megállapítani.
A 64 éves Milosevic gyakori fejfájással, krónikus szívpanaszokkal és magas vérnyomással küszködött, bár egyesek azzal is meggyanúsították, hogy szándékosan túladagol bizonyos gyógyszereket állapotának súlyosbítása, perének elnyújtása érdekében.
Lapzártakor érkezett hír szerint szívroham volt a közvetlen oka Milosevic szombati halálának – közölte a Nemzetközi Törvényszékhez kapcsolódó forrás. A halál pontos okának meghatározására teljes körű halottszemlét tartottak két szerb orvos jelenlétében, a hollandiai törvényszéki orvostani intézetben. Az egyelőre nem derült ki, hogy a végzetes szívproblémát mi idézhette elő. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kontrollszerepben az MDF

A volt miniszterelnök, Boross Péter szerint az MDF-nek be kell jutnia a parlamentbe. Tovább olvasom