Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Háborús bűntett: őrizetbe vették Biszku Bélát

Több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt őrizetbe vették Biszku Bélát az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben.
18:15 - Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság Biszku Béla ügyében,  akit az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben több  emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt  vettek őrizetbe hétfőn.  

Zámbó Gyula, Biszku Béla ügyvédje az MTI-nek elmondta: a  Budai Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítélete értelmében Biszku  Béla engedély nélkül nem hagyhatja el Budapest területét. Az ítélet  nem jogerős, az ellen az ügyészség és Biszku Béla is fellebbezett.  Az ügyészség házi őrizet elrendelését kezdeményezte.  

A végső döntést, nagyjából egy héten belül a Fővárosi  Törvényszék mondja ki - tette hozzá az ügyvéd

13:03 - Több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt hétfőn őrizetbe vették Biszku Bélát az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész.
A főügyész elmondta, ezért a bűncselekményért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Ibolya Tibor kitért arra, hogy az MSZMP ideiglenes intézőbizottságának valamennyi tagja ezzel a bűncselekménnyel gyanúsítható lenne, de már csak Biszku Béla él közülük. A főügyész a rendszerváltás utáni magyar büntető igazságszolgáltatás jelentős mérföldkövének nevezte a gyanúsítást.

Ibolya Tibor közlése szerint Biszku Béla együttműködő volt, ugyanakkor tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és vallomást nem tett. Tájékoztatott arról is, hogy Biszku Bélától lőszereket foglaltak le, ez azonban nem képezi a gyanúsítás tárgyát.

Az MTI kérdésére elmondta: az ügyészség kezdeményezte Biszku Béla házi őrizetbe helyezését. A főügyész szerint a 91 éves gyanúsított esetében a legszigorúbb kényszerintézkedés nem indokolt.

Biszku Bélát – akit Ibolya Tibor az 1956-os forradalmat követő megtorlások fő irányítójának és felelősének nevezett - két, az 1956-os eseményeket követő sortűzzel, a budapesti Nyugati téri és a salgótarjáni sortűzzel összefüggésben gyanúsítják.

Ibolya Tibor felidézte: 1956. november 4-én a szovjet és a magyar csapatok között fegyveres összeütközés alakult ki. Kádár János 1956 elején megalakította az illegitim Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányt, mely november 7-én esküt tett. A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa az 1956. évi 28. számú határozatával kinevezte a Kádár János vezette Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányt, egyben felmentette a Nagy Imre-kormányt.

Ugyancsak 1956 november elején megalakult a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP), melynek a központi, operatív, irányító és döntéshozó testületének, az Ideiglenes Intéző Bizottságnak a tagjai a következők lettek: Biszku Béla mellett Apró Antal, Fehér Lajos, Kádár János, Kállai Gyula, Kiss Károly és Marosán György. A testület tagjait az MSZMP 1956. november 11-én megerősítette, és Münnich Ferencet is beválasztották a bizottságba.

Az 1956. november 7-ei kormányülésen döntés született a karhatalom létrehozásáról, a határozathozatallal és szervezéssel Münnich Ferencet bízták meg. Másnap az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottsága és a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány közös határozatban intézkedett a karhatalom felállításáról, erről azonban jogszabályt sosem adtak ki.
Az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottsága 1956. november 21-én tartott ülésének első napirendjén a karhatalom megszervezése szerepelt, az ülésen Biszku Béla is jelen volt, és megszavazta azt a két határozatot, amely közül az egyik Földes László hadseregbe történő delegálásáról, továbbá arról szólt, hogy "egyes gócokat erőteljesebben kell karhatalommal védeni". Utóbbi kitért arra is, hogy a szervezést gyorsítani kell Miskolcon, Pécsen és Salgótarjánban.

Az ügyészségnek a sajtó számára átadott sajtóanyaga szerint Biszku Béla az MSZMP Ideiglenes Központi Vezetősége ülésén 1956 december 3-án többek közt azt mondta: "egyetértek azzal, hogy a munkástanácsokkal szemben olyan politikát kell vinni, hogy a tulajdonképpeni feladatokra kell irányítani a figyelmet, de ezt karhatalmi, rendőrségi fellépés nélkül nem lehet sikeresen megoldani, mert az utóbbi napok azt mutatják, hogy mert ilyen fellépés nem volt, az ellenforradalmi nyomás rajtuk keresztül erősödött".

Az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottsága által irányított karhatalom vezetősége, a Katonai Tanács 1956. december 4-én ült össze, amelyen többek között meghatározták, hogy az ellenséggel szemben határozottan fel kell lépni, továbbá gyorsan és kegyetlenül le kell számolni velük.

Ezután következtek a karhatalmi alakulatok által a polgári lakosságra leadott sortüzek, köztük az 1956. december 6-án, a fővárosi Nyugati téren történt vörös zászlós tüntetésen és december 8-án Salgótarjánban.
Az ügyészség szerint az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottsága – amelynek Biszku Béla döntési joggal rendelkező tagja volt – közvetlenül irányította a karhatalom operatív vezető testületét, a Katonai Tanácsot, feladatokat határozott meg és célokat tűzött ki neki, amelyeket a karhatalmi erők végrehajtottak. Biszku Béla ezzel a hatóság szerint rábírta a karhatalmi erőket a háborús bűntettek elkövetésére, valamint társaival ezekre a bűncselekményekre szövetkezett.

"Talán a történészek konszenzusban vannak abban, hogy az 1956-ot követő megtorlásokban Biszku Béla, mint belügyminiszter befolyásolta az igazságszolgáltatást, és konkrét büntetőeljárásokban is szerepe volt, ez azonban a jelen nyomozás tárgya szerint még a megalapozott gyanút nem éri el" – fogalmazott a főügyész. Hozzátette ugyanakkor: nehezen bizonyíthatók ezek a bűncselekmények, de "nem tettünk le arról (…), hogy ezen cselekményeket is bizonyítani tudjuk Biszku Bélával szemben".
11:49 - Az ügyészség kezdeményezi Biszku Béla házi őrizetbe helyezését – jelentette be az Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész hétfői sajtótájékoztatóján.

Ibolya Tibor elmondta: a 91 éves gyanúsított esetében nem indokolt a legszigorúbb kényszerintézkedés.

A főügyész közlése szerint Biszku Béla együttműködő volt, ugyanakkor tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és nem tett vallomást.
Biszku Bélát hétfő reggel vették őrizetbe az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben.

11:36 - Több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt őrizetbe vették Biszku Bélát az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben – jelentette be Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész budapesti sajtótájékoztatóján.
A főügyész elmondta: ezért a bűncselekményért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Ibolya Tibor kimondta azt is, hogy az MSZMP ideiglenes intézőbizottságának valamennyi tagja, ha élne, ezzel a bűncselekménnyel gyanúsítható lenne - de már csak Biszku Béla él közülük.

A főügyész a rendszerváltás utáni magyar büntető igazságszolgáltatás jelentős mérföldkövének nevezte a gyanúsítást.

11:15 - Az index.hu hírportál beszámolója szerint hétfő reggel a rendőrök vitték el Biszku Bélát a főváros II. kerületében található lakásáról.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI megkeresésére egyelőre nem erősítette meg az értesülést.

Az Index a rendőri intézkedésről mellékelt egy, a környéken lakó olvasója által beküldött fotót is, amelyen egy rendőrautó körül két rendőr és egy idősebb ember látható, aki "feltehetően Biszku Béla".

Bényi Mónika, a BRFK szóvivője az MTI megkeresésére egyelőre nem tudott felvilágosítást adni az ügyről.

Az 1956-os forradalmat követő megtorlásokat belügyminiszterként irányító Biszku Béla ügyében indult nyomozást a Budapesti Nyomozó Ügyészség vezetője augusztus végén újabb három hónappal november 28-ig meghosszabbította. A Fővárosi Főügyészség az MTI érdeklődésére akkor azt mondta, az ügyben gyanúsítotti kihallgatás még nem volt.

Biszku Béla ellen jobbikos képviselők tettek feljelentést a tavaly elfogadott, emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvény alapján. Az ügyészség a feljelentés nyomán március elején indította el a nyomozást több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított, emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával. A nyomozással a Budapesti Nyomozó Ügyészséget bízták meg.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. elemér 2012. szeptember 12. 09:14
  „Gorbacsovot megnyugtatta Reagan az erdöben, hogy fülük se görbül meg a rendszerváltás után. Ezt csak
  ugy lehetett kivitelezni, ha nekik ott a kelletnél nagyob szavuk lehet. Ezért pofáznak ök a mai napig. Azért ha valamit tanultunk ebböl, hogy a kinaiak hogy lesznek megbuktatva. Ez még nem tiszta, de hasonlóan fog az menni.”
 • 42. elemér 2012. szeptember 12. 03:56
  „Azért ezt már ideje lenne tisztázni, hogy a komcsi kapitulálás alkudozáshoz volt kötve. Innen veszi ez a szemét társaság a jogokat a mai napig. A háboru után abszolut kapitulálás volt, tehát nem lehetett a náciknak utána okoskodni. Igazságot ezektöl a komcsi köpönyegforgató fattyuktol nem lehet várni. Ennyiböl igaza van a jobbiknak.”
 • 41. Ambar 2012. szeptember 11. 21:29
  „"Valaki"Leírtam amit láttam hallottam a hír tv-ben egy nemzetközi jogász beszélte.Én ne tudom valóban bűnös e Biszku lehet ,de az is hogy mindenki bűnös aki akkor élt és tehetett volna, de nem tett semmit!A jogról: úgy tudom konkrét, bizonyított tények kellenek ahhoz hogy valakit elítéljenek jogállamban.Majd meglátjuk!”
 • 40. elemér 2012. szeptember 11. 15:00
  „Ha már a háborus bünözés az alap, akkor a Nürnbergi nemzetközi törvényt kell követni. Tudnillik ez a utmutató. Az alapelv hogy ilyesmi nem avul el, és a koncepciós is, meg aki a bünös parancsot végrehajtsa is bünös. Akik pedig a bünözök ellen harcoltak, azok nem bünössek mert nincs egyenlöség. Tehát Bisku Béla aki kiagyalta a megtorlást határozottan bünös. Ahogy most ott okoskodnak, azok szerint Hitlert és az egész náci aparátust felmentették volna.
  Pár értelmes hozzászolást olvastam amivel egyetértek. Orbáncék is pontosan ezen az úton haladnak. Államosítanak, hogy könnyebben juthassanak hozzá a cucchoz.
  Ezt már régen le kellett volna rendezni!!! Majd úgy lesz,mint a sortüzes dudás parancsnok esetében,mire lenne ítélet addigra lelép az élők sorából!! De ez gondolom nem véletlen,a rokonaikat védték ,meg még most is védik a hatalmon levők!! Főleg ha még párttársak is voltak!
  Tölem: Törpének semmi hitele ott nincs, és már régen seggbekellet volna billenteni.”
 • 39. Valaki 2012. szeptember 11. 13:30
  „37. Ambar 2012.09.11. 10:51

  ambar, nem szép dolog az ávósokat mentegetni! Nem is tuttad? :)))”
 • 38. Lomex 2012. szeptember 11. 11:10
  „Én is úgy érzem, van egy kis késés a történetben. De legalább az öreg komcsiknak van/lesz pár álmatlan éjszakájuk.”
 • 37. Ambar 2012. szeptember 11. 10:51
  „A szocializusban annak alapjait az állami tulajdon képezte! S most mi acél az állam erősítése és ezért folyik sok visszaállamosítás!De van egy nagy különbség akkor az államosításért nem fizettek kártérítést ,most az államosításért fizetni kell a jogállami normák szerint.Ami közös dolog az állami vagyon kezelése többnyire ráfizetéses és nagy részét lenyúlták és lenyúlják.Biszku Ügy!Tegnap a hírtévén egy nemzetközi jogász magyarázta el hogy amilyen indokkal őrizetbe vették Biszkut annak alapján már 18-éve megtehették volna.azt is elmondta hogy mint volt belügyminisztert vádolhassák,de valószínű konkrét bűncselekmény elkövetésére nincs bizonyíték.Jelenleg gyanú van ,szerinte ítéletig kétséges az eljutás!Persze koncepciós pert lehet csinálni figyelemelterelés céljából!”
 • 36. machers 2012. szeptember 11. 09:34
  „34.Lomex 2012.09.11. 07:51
  Jól látod!
  Orbáncék is pontosan ezen az úton haladnak. Államosítanak, hogy könnyebben juthassanak hozzá a cucchoz.”
 • 35. Tumbanu 2012. szeptember 11. 09:16
  „megérdemli. gyilkos és hazaáruló”
 • 34. Lomex 2012. szeptember 11. 07:51
  „8. Pancser, te egy klasszikus proli lehetsz.

  Azt írod, hogy "A kommunisták elvették és köztulajdonba vették a termelő vagyont!".
  Ja úgy általában egy pl. jól működő gazdaságot, gyárat elvettek, visszavettek a köztulajdonba, majd a teféléid meg szétlopták, tönkre tették az egészet. Többek között ezért tartunk itt jelenleg is, és ezért is kommunistázunk sokan.”
 • 33. ATXadmin 2012. szeptember 11. 07:17
  „ugyan már nincs jobb dolguk!!röhej az egész mi lenne ha azzal foglalkoznának ami most van!nem ami 60éve volt...........”
 • 32. westi 2012. szeptember 11. 07:06
  „AntiFricc

  Köszönöm!”
 • 31. BJ.MÓVÁR 2012. szeptember 10. 22:44
  „Ezt már régen le kellett volna rendezni!!! Majd úgy lesz,mint a sortüzes dudás parancsnok esetében,mire lenne ítélet addigra lelép az élők sorából!! De ez gondolom nem véletlen,a rokonaikat védték ,meg még most is védik a hatalmon levők!! Főleg ha még párttársak is voltak! Érdekes az ügynöktörvény valahogy nem akar megszületni,itt nincs ötlete a mindenható vezetésnek! Minden másba belekontárkodtak,erre nincs "személyes indítvány" - ugye milyen érdekes?
  Persze akik feltétel nélkül hisznek/esetleg érdekből/a nagy- kicsi vezértől azoknak ilyen gondolatok nem jutnak eszükbe!!Persze,ha hajlékony a gerinc,abból nem lesz semmi baj!!”
 • 30. AntiFricc 2012. szeptember 10. 21:56
  „24 westi

  Zöld kártyáztatva itt volt:

  HVC-233 - SUZUKI 1,0 (2001)
  Vizsgálat ideje: Műhely neve: Műhely címe: Meddig érvényes:
  2007.04.25. 17:15 SZABÓ AUTÓJAVÍTÓ DUNASZENTPÁL 2009.04.25.
  2008.04.25. 09:59 SZABÓ AUTÓJAVÍTÓ DUNASZENTPÁL 2009.04.25.
  2009.04.20. 16:47 SZABÓ AUTÓJAVÍTÓ DUNASZENTPÁL 2010.04.20.

  Amúgy meg ennyit lehet tudni róla:

  A gépjármű nyilvántartásban lévő adata:

  Rendszám: HVC-233
  Gyártmány: SUZUKI
  Típus: SWIFT 1.0 GL
  Szin: ZÖLD
  A jármű körözés alatt áll? NEM
  A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki.
  Forgalmi adatok: -
  Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van”
 • 29. machers 2012. szeptember 10. 20:53
  „Előbb Csatáry bácsi, most Biszku bácsi.
  ki lesz a következő?”
 • 28. molten13 2012. szeptember 10. 20:46
  „Egy 91 éves emberen akarnak példát statuálni? Ezeknek elment a józan eszük - igaz ezt már régóta tudjuk.
  Életfogytig tartó börtönnel fenyegetik? És amit jelenleg művelnek ezzel az országgal, azért mi jár?”
 • 27. embertelen 2012. szeptember 10. 20:45
  „Nagy kakaóban lehet a fidesz, hogyha már Biszku elvtársat is elő kellett venni, hogy elterelje Orbán hazugságairól és a fideszes balhékról a nemzet figyelmét.”
 • 26. Karcsika 2012. szeptember 10. 20:32
  „Nem sokáig volt bent!
  Sajnos :-(”
 • 25. BudaiKr 2012. szeptember 10. 19:05
  „mia baj Béla bával? Ártatlan!”
 • 24. westi 2012. szeptember 10. 18:27
  „AntiFricc
  más téma. tudsz valamit erről a rendszámról? Már egyszer kisegítettél.:-)
  HVC-233

  kösz”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országgyűlés: Orbán szerint fel kell készülni az élelmiszer-árrobbanásra

Magyarországnak is fel kell készülnie az élelmiszer-árrobbanásra - mondta Orbán Viktor az… Tovább olvasom