Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Háborús bűnösöket szállítanak Hágába

Visszaindult a szerb kormány különgépével kedden Hágába a koszovói válság idején elkövetett háborús bűntényekkel vádolt hat egykori szerbiai politikai, katonai és rendőri vezető, illetve két boszniai szerb tábornok, akiket a srebrenicai vérengzés miatt helyeztek vád alá.
Az egyik vádlott, Nebojsa Pavkovic volt vezérkari főnök ügyvédje megerősítette a Tanjug belgrádi hírügynökségnek, hogy védence - öt feltételezett "bűntársával" együtt - a kormány gépével elindult Hágába. Kedden 14 óráig kell visszatérniük a Nemzetközi Törvényszék (NT) scheveningeni fogdájába, hogy hétfőn megkezdődhessen a bírósági eljárásuk.

Milan Milutinovic volt szerbiai elnököt, Nikila Sainovic volt jugoszláv miniszterelnök-helyettest, továbbá a jugoszláv hadsereg két egykori vezérkari főnökét, Dragoljub Ojdanicot és Nebojsa Pavkovicot, valamint Vladimir Lazarevicet, a hadsereg pristinai hadtestének volt parancsnokát és Sreten Lukic egykori szerbiai rendőrfőnököt azzal vádolja a hágai ügyészség, hogy a koszovói válság idején, 1999 első felében megtervezték és véghezvitték az albánok elleni terrorkampányt, amely tömeges kivégzésekhez és 800 ezer albán elmeneküléséhez vezetett.

Egyik "bűntársuk" Vlastimir Djordjevic rendőrtábornok állítólag Oroszországban bujkál. Mindnyájan önként áltak az NT elé, s a bíróság tavaly - méltányolva a szerb kormány jótállását - engedélyezte, hogy perük kezdetéig szabadlábon legyenek.

A vádlottak július 15-én két hétre ismét visszatérhetnek Szerbiába, mert az NT alkalmazottjai testületileg szabadságra mennek. A szerb kormány gépével visszarepült Hágába két másik feltételezett háborús bűnös, Radivoje Miletic és Milan Gvero volt boszniai szerb tábornok is, akik ellen a srebrenicai mészárlás, mintegy 8 ezer muzulmán férfi és fiú kivégzése miatt emelt vádat a hágai bíróság.

A Naser Oric volt bosnyák katonai vezető ellen pénteken hozott enyhe hágai ítélet miatt a Milosevic-rezsim uralkodó pártjai követelték Belgrádtól, hogy szakítsa meg a kapcsolatokat az NT-vel. A tábornokok visszautazása arról tanúskodik, hogy az ítélet keltette általános felháborodás ellenére az együttműködés folytatódik, de az Oric-ügy továbbra se hagyja nyugodni a belgrádi közvéleményt.

A keddi belgrádi napilapok felelevenítik az elítélt által vezetett halálosztag rémtetteit, rámutatnak arra, hogy Oric fegyveresei 3260 szerbet végeztek ki, több mint száz szerb falut perzseltek fel Srebrenica környékén, és a mészárlások rendre a legnagyobb szerb vallási ünnepeken történtek. Anton Nyikiforov, a hágai főügyész szóvivője a Glas Javnosti című belgrádi napilapban kedden megjelent interjúban beismerte, hogy az ügyészséget is nagyon meglepte az Oric ellen kiszabott kétéves börtönbüntetés, mert a legsúlyosabb ítéletre, 18 évi szabadságvesztésre számítottak.

Nyikiforov megérti azt, hogy a történtek után Szerbiában sokan szerbellenes cselszövésről beszélnek, de a szóvivő szerint erről szó sincs, az ítélet alapos áttanulmányozása után az ügyészég fellebbezni fog.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cipőt, ólomkatonát tessék!

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom