Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Háborús bűnökkel gyanúsítják

Feltételezett háborús bűnösre bukkant Budapesten a Simon Wiesenthal Központ – jelentette be az intézet jeruzsálemi irodájának igazgatója a magyar fővárosban.
A jelenleg 92 éves Képíró Sándor az 1942-es újvidéki mészárlásokban csendőrként, valamint az 1944-es délvidéki deportálásban csendőr századosként tevékenykedett – mondta sajtótájékoztatóján Efraim Zuroff. Két per is indult ellene, 1944-ben tíz évre ítélték a Magyar Hadsereghez való hűtlensége és rossz hírnév keltése miatt. Ezt az ítéletet a német megszállást követően érvénytelenítették, majd 1946-ban a Népbíróság 14 évre ítélte háborús bűnök miatt. Az ítélethirdetéskor már külföldön tartózkodott, évtizedekig Argentínában élt.
Az 1996 óta újra Budapesten élő egykori csendőr százados ügyét most újratárgyalná a Simon Wiesenthal Központ.
Újvidéken 1942 januárjában a magyar csendőrség razziája során mintegy ezer embert végeztek ki. Képíró Sándort csendőrként felelősség terheli az áldozatok miatt, csakúgy, mint az 1944-es deportálásokban vállalt szerepéért is – jelentette ki Efraim Zuroff.
„Jelentsenek fel, elmegyek a tárgyalásra” – válaszolta a sajtó érdeklődésére Képíró Sándor, akit a tájékoztató végeztével kerestek fel az újságírók.
A 92 éves ember tagadta, hogy háborús bűnös lenne. Elmondta, csendőrként ott volt az újvidéki razziában, de nem használt fegyvert. „Csak igazoltattunk” – jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy miért hagyta el Magyarországot, azt mondta: mivel kollektív felelősséggel vádolták, nem akart orosz hadifogságba esni. Az MTI kérdésére hozzátette: tiszta a lelkiismerete, nem érez bűntudatot. „Azt sem tudtam, mi az az Auschwitz” – mondta a ’44-es deportálásokkal kapcsolatban. Állította, hogy 1942-ben egy zsidó családot is megmentett a „razzián randalírozó honvédektől”. Megjegyezte: a közvélekedéssel ellentétben a honvédek és nem a csendőrök lőtték agyon az embereket a ’42-es ja-

nuári razzia alatt.
A háborús bűnnel vádolt idős férfi újságírói kérésre a lakásából lehozott egy néhány oldalas írást, amelyet 1982 körül Argentínában vetett papírra. „Az újvidéki razzia hiteles története – avagy hogyan lettem háborús bűnös” című írásában úgy fogalmazott Képíró Sándor: „Büszkén vallom magam magyar csendőrnek. (...) 1944-ben kollektív vád alapján ítéltek el, (...) egy hullát sem láttam Újvidéken.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom